Zajednica auto škola Srbije

Zajednica Auto Škola Srbije => Obuka vozača => : sasa69 January 15, 2013, 09:09:21 AM

: Upravna garaža
: sasa69 January 15, 2013, 09:09:21 AM
Dragi kolega, ono uputstvo koje ste dali za upravnu garažu.....

Dali to znači da se tako može parkirati i na javnom putu, jer kod nas traže takva parkiranja, na putevima jakog i slabog intenziteta....
Meni se čini i jedno i drugo nebezbedno, ali treba da se nauči parkiranje svuda, samo što kolege vozači nisu kolegijalni pa ima kada čekamo i po 15 minuta za izvođenje istog, pa mi se čini ovo bolje rešenje da preprečimo put.
: Odg: Upravna garaža
: pekorada January 15, 2013, 04:06:23 PM
Uputstvo koje je dato za upravnu garažu odnosi se na izvodjenje parkiranja u garaži, pa je način izvodjena, koji je dat ujedno najlakši način ulaska u garažu.
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 January 15, 2013, 05:33:45 PM
ja xse slazem, ali isto traze u gradu, pa se plasim da ce kandidati isto to da izvedu u saobracaju na putu...
: Odg: Upravna garaža
: rasetam January 27, 2013, 01:21:54 PM
Izvini ako sam dobro razumeo, na ispitu ispitivaci traze od kandidata da parkiraju vozilo iako su to isto radili na poligonu?
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 January 27, 2013, 02:42:25 PM
Da kolega, dobro si razumeo, upravo i 45 stepeni, moze u rikverc, moze da udje prednjim delom auta, i da izdje u rikverc.... kako hoce...
: Odg: Upravna garaža
: apatinus2 January 27, 2013, 02:53:24 PM
a plan ispita,rute?vreme?
: Odg: Upravna garaža
: GOLF IV January 27, 2013, 03:13:26 PM
jel to razlika od opstine do optine ili smo u drugoj drzavi :o
: Odg: Upravna garaža
: Milosavljevic Miso January 27, 2013, 03:52:40 PM
Ne svatam kolegu Sasu oko ove upravne garaze jer ako je to poligonska radnja i ako je kandidat za vreme ispita radio to na poligonu zasto bi to ponavljao u gradskoj voznji jedino ako vi niste to predvideli u ispitnim pitanjima rutama ako niste nedozvolite ispitivacu ispred mupa da vam dopunja va rute to nema pravo. mnogo se digla panika oko upravne garaze mnogo se polemise oko nje a ona je je mnogo laksa za kandidate nego poduzna garaza . Kandidat pri parkiranju moze da koristi dve saobracajne trake  sto iznosi 7 metara sirine prodje garazu udaljen na 3 metra vraca se nazat kad uleda prvi cun na trcinu leptir stakla zadnjeg dela vozila savije pun desni nastavlja nazat gleda levo vozacko ogledalo i kad izravna vozilo paralelno ispravi dva kruga u levo ili ispravi tockove nastavi ulazak kad udje celim vozilom u garazu zaustavljase sve sablonski kao ido sada . Moram priznati da mi se Rasetin primer ulaska u upravnu garazu nesvidja smatram da nije bezbedan
: Odg: Upravna garaža
: apatinus2 January 27, 2013, 04:05:34 PM
sta cem mi koji nemamo leptir staklo? Pa nije valjda da cemo tako uciti kandidate?necemo ih uciti osmatranju,osecaju za gabarite vozila,za prostor?pitam se ja..kao,u sebi tacka.
: Odg: Upravna garaža
: mrkiboy74 January 27, 2013, 04:16:50 PM
O tom okretanju hodom unazad smo već polemisali ovde kod C kategorije. Ta radnja je sadašnjim zakonom zabranjena. Zabranjena je zbog zabrane vožnje unazad na mestima gde je zabranjeno zaustavljanje (član 37, stav 2), a to su raskrsnice (član 66, stav 1, tačka 3) i kolski ulazi u zgradu, dvorište ili garažu (član 66, stav 1, tačka 18). Tako da ta radnja, za sve kategorije, može da se radi samo na poligonu.
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 January 27, 2013, 04:44:19 PM
Zamisli kolega, citam forum, ali traze da bude na mestu na kojem postoji znak P, ili ti parking, i jos bi da na dan ispita postavimo bove na tim mestima, ta mesta koja su morala da se unesu u rute, i da budu dostupna, i da trazimo odobrenje od opstine za ta parking mesta...
: Odg: Upravna garaža
: Petar January 27, 2013, 07:25:51 PM
Поштоване колеге,
Зашто вас збуњује улазак у гаражу. Чак је и МУП схватио да је то простор који није саобраћајница, те је у свом Упутству дефинисао да осе постављених возила у положају 2 не морају бити паралелне са осом пута, већ такве да возач најједноставније уђе у гаражу. Е, ако је то тако онда је то сигурно начин на који сам га ја поставио на сајту. Значи, простор није саобраћајница, простор је ширине 7 метара и нема везе са безбедношћу, већ са практичношћу и једноставношћу.
(http://i48.tinypic.com/2ivlf86.jpg)
Ова радња се не може одвијати у саобраћају, јер тамо није безбедна пошто се мора прелазити на супротну саобраћајну траку.
Слободно ми питања везана за испите и тумачење правилника шаљите на емаил www.raseta.co.rs. добићете прецизан и 99,99%тачан одговор.
Петар Рашета, дипл. инг.саобр.
Секретар Заједнице ауто школа Срније
: Odg: Upravna garaža
: Petar January 27, 2013, 07:37:00 PM
Баш сте ме збунили па сам Вам уместо ЕМАИЛ адресе дао адресу сајта. Ево моје Емаил адресе на коју можете да ми постављате питања office@raseta.co.rs
: Odg: Upravna garaža
: apatinus2 January 27, 2013, 09:39:32 PM
u apatinu na isitu kandidati koji su stali u tacku 4-3 kao na gornjoj slici,dobijali su negativan poen.eventualno ako tacka 4 - 3  nalazi za jednu siluetu dalje (u pravcu kretanja) bilo je ok.ovo su cinjenice..,potvrdice ih svaki ispitivac.
nema razloga da ne radimo kako je u pravilniku napisano,nije ni jedno objasnjenje lose ,niti lakse ili teze..,zato i zelim reci,da ne treba praviti "problem" oko tog.
: Odg: Upravna garaža
: mrkiboy74 January 27, 2013, 10:41:43 PM
Mi se sad bavimo opet tehničkim pitanjima u vezi ove garaže, a kolega je pomenuo da se ova radnja kod njih izvodi i u saobraćaju. E tu je suština ove teme.
: Odg: Upravna garaža
: apatinus2 January 27, 2013, 11:22:49 PM
u ranije postu ,takodje sam priupitao sta im kaze plan ispita,da li u njemu ima ili ne.nakod toga tek mozemo nastaviti temu.
a plan ispita,rute?vreme?
evo,i ranite sam pitao.sustina resenja se tu nalazi.ima li to u planu ispita ili ne?
: Odg: Upravna garaža
: mrkiboy74 January 27, 2013, 11:30:03 PM
Treba reagovati odmah, ne može se raditi više nešto što nije na papiru. Šta ako se desi nezgoda zbog njihovih izmišljotina, ko je odgovoran ?
: Odg: Upravna garaža
: Petar January 27, 2013, 11:52:11 PM
Apatinusu ne pravi zbrku, jer znas da nisi u pravu, jer je to bio samo slucaj kada si TI dopustio da ti pravila i uputstva tumaci MUP. Radi kako hoces.
Takodje i TEBI kolega mrkiboy74 kazem da Vam se to desava, jer dozvoljavate da Vam MUP radi sta hoce, a ne onako kako je u pravilima definisano, pa cak i u njihovim uputstvima.
Ako hocete ispravno da radite svoj posao morate da ga poznajete ili bar da pokusate da se borite na osnovu onoga sto vak kaze neko ko je citao i ko sebe i koga drugi smatraju poznavaocem ovog posla.
Ako necete to je vas problem.
Raseta.
: Odg: Upravna garaža
: apatinus2 January 28, 2013, 07:02:50 AM
slozio bih se delom,ne i sa tim da pravim zbrku..koristeci uputstva i pravilnik jasno i nedvosmisleno.
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 January 28, 2013, 12:52:20 PM
TAcno, nisu hteli da overe ispitna pitanja bez garaza u saobracaju, svaki zadatak je morao da sadrzi parkiranje. i ja se plasim da ga ucim po Petrovom objasnjenju, jer ce doci do saobracajke u gradu. Dok ucenik shvati sta je uradio, onaj otpozadi......
: Odg: Upravna garaža
: apatinus2 January 28, 2013, 04:16:53 PM
tako je.ipak trebamo uciti ljude realnosti,i potrebama.ne koristeci krajnje i "moguce" varijante .u dobrom i korektnom,da kazem pozitivnom smislu treba posmatrati uputstva,pravilnike i zakon uopste.ali tesko mi pobegnemo od naseg mentaliteta.
to je bar moje misljenje na koje imam pravo,cini mi se.
cudi me ipak,zasto niosu bez garaze hteli overiti..??tu je razlika u odnosui na nas okrug.
: Odg: Upravna garaža
: Petar January 28, 2013, 06:09:49 PM
Kolege,
u planu sprovodjenja prakticnog dela ispita ne mogu biti operacije parkiranja hodom unazad, jer to nije u skladu sa članom 25 Pravilnika koji definiše šta se ispituje u gradskoj vožnji. Ovo znači da ni ispitna pitanja ne treba da sadže parkiranje u gradu.
Druga je priča to što i ja smatram da treba da učimo decu životnim operacijama, a ne nečemu što može i otac da im uradi.
Opametite se i nedajte da vas maltretiraju.
To mogu samo sa onima koji nemaju dovoljno znanja o problemu koji je na tapetu. Ukažite im da nisu dobro pročitali.
Evo sad imate znanje pa ga primenite i branite se.
Rašeta.
: Odg: Upravna garaža
: saban January 28, 2013, 07:37:56 PM
ovde su pobrkani loncici PARKIRANJE U GRADU JE ZA C KATEGORIJU DOZVOLJENO AKO TA RADNJA NEMOZE DA SE IZVEDE NA POLIGONU a B kategorija nema parkiranje u gradu UPRAVU JE PETAR znaci poligonska radnja parkiranje radi utovara moze u malom intezitetu saobracaja
: Odg: Upravna garaža
: mrkiboy74 January 28, 2013, 08:44:04 PM
ovde su pobrkani loncici PARKIRANJE U GRADU JE ZA C KATEGORIJU DOZVOLJENO AKO TA RADNJA NEMOZE DA SE IZVEDE NA POLIGONU a B kategorija nema parkiranje u gradu UPRAVU JE PETAR znaci poligonska radnja parkiranje radi utovara moze u malom intezitetu saobracaja


Kolega, ovo jeste predvidjeno pravilnikom ali je u suprotnosti sa zakonom. Kao što sam već naveo, zabranjeno je zbog zabrane vožnje unazad na mestima gde je zabranjeno zaustavljanje (član 37, stav 2), a to su raskrsnice (član 66, stav 1, tačka 3) i kolski ulazi u zgradu, dvorište ili garažu (član 66, stav 1, tačka 18). Neko "pametan" je to prevideo kad je pisao pravilnik. Osim toga, ako imate nastavni plan i program koji je napravila ZAŠS pogledajte šta se radi na drugom času u programu dodatne praktične obuke (PD 2) za C1 i C kategoriju. O ovome smo već diskutovali pre nekih dva meseca.
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 January 29, 2013, 01:55:21 PM
Tacno kolega, samo ja sam napisao pre par godina, vezi konja gde ti gazda kaze.... Ali, ni nasi inspektori nisu hteli to da overe ispitna pitanja, a ako im kazes jao tebi, nadzor pa prijava...... ako se sta desi, sto rekosmo sa kolegom, nema ko da drzi ledja... a ako budem trebao da idem u zatvor...... ko ce onda da kaze jel bilo u redu ili ne? a sada ako ne znas da ispunis, pardon treba da gledas rutu, pa da pratis ispit, pa da popunjavas zapisnik, a ako neznas ili zeznes, ide zapisnik sa prijavom... ko sve to da poplaca.... naravno zaradili smo..... gas, struja, sve ide gore, samo nasa plata ostade za nista.... a sta ja tu placem, kada ni kandidata nema...
: Odg: Upravna garaža
: GOLF IV January 29, 2013, 06:39:58 PM
Bice jos jedan nalet kandidata sad kad vrate stari zakon ;D
: Odg: Upravna garaža
: profesorkosmosic January 30, 2013, 01:06:18 PM
Petre, jel imate vi neko zvanično obavestenje ili dopis od MUP-a da se ova radnja na poligonu izvodi kako ste vi prikazali na crtežu. Naime vaš crtež se ne slaže sa Pravilnikom o ispitu (član. 14 tačka 3) gde stoji da vozilo iz položaja 1 ide PRAVOLINIJSKI u položaj 2, a da iz položaja 2 ide jednim hodom unazad POD PRAVIM UGLOM u garažu. Na vašem prikazu nema ni pravolinijskog kretanja unapred, niti kretanja pod pravim uglom unazad.
: Odg: Upravna garaža
: igorski January 30, 2013, 01:32:30 PM
Evo ga zvanicno od Mupa:

Република Србија
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА                    
Дирекција полиције                                                               
Управа саобраћајне полиције                             
03/8 број: 225-68/12
15.10.2012. године                  
ОБЈАШЊЕЊЕ ЗА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА КОЈИ ПРОПИСУЈУ ОСПОСОБЉАВАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ВОЗАЧЕ
...........
(прескочено непотребно)
..........
Приликом извођења полигонске радње „Паркирање возила под правим углом, вожњом уназад“ (део практичног испита на полигону кандидата за возача моторних возила категорија B1 и B), хоризонтална пројекција осе возила у положају 1 мора бити приближно паралелна са осом простора у којем се изводи радња али се не мора поклапати, док у положају 2 ове осе не морају бити паралелне (кандидат заузима положај 2 на начин који му омогућава успешно извођење радње).
.........
........
НАЧЕЛНИК УПРАВЕ
генерал полиције
Драгиша Симић
: Odg: Upravna garaža
: apatinus2 January 30, 2013, 04:14:21 PM
Petre, jel imate vi neko zvanično obavestenje ili dopis od MUP-a da se ova radnja na poligonu izvodi kako ste vi prikazali na crtežu. Naime vaš crtež se ne slaže sa Pravilnikom o ispitu (član. 14 tačka 3) gde stoji da vozilo iz položaja 1 ide PRAVOLINIJSKI u položaj 2, a da iz položaja 2 ide jednim hodom unazad POD PRAVIM UGLOM u garažu. Na vašem prikazu nema ni pravolinijskog kretanja unapred, niti kretanja pod pravim uglom unazad.

petar jos ni jednom nije bio ispitivac na prakticnom delu ispita pa mozda i nezna,da su kandidati u apatinu dobijali jedan negativan  i neuspesan pokusaj za ovakav ulazak u garazu (pod nekim uglom-koji nije prav) kao na crtezu.nisu dobijali negativana ko prodju vozilom "zonu
" garaze" tj zomnu izmedju garaze i 4 naspramna cunja.
: Odg: Upravna garaža
: Petar January 30, 2013, 05:07:48 PM
Браво Игорски,
ви сте доказали професору космозику да сте читали упутство које је и он добио. Зашто многи нису прочитали упутство незнам.
Апатинусу, код мене на испиту таквих проблема није било, јер сам ја читао Упутство, па нисам дозволио такво понашање. Знам да сам и теби показао, али си ти паметовао.
После мог реаговања више ни код тебе нема таквих проблема, зар не?
Унапређење свог знања полази од свакодневног читања и размене искустава и знања. Ових дана имам тешки проблем са Неверним Томом око полукружног окретања. Да би избегли свакаква тумачења и то сам ставио на САЈТ. Прочитајте па отворите расправу по томе. Да видим ваше мишљење и ставове.
То се налази у вестима у делу Брошуре, образложења и тако нешто.
Чујемо се.
: Odg: Upravna garaža
: igorski January 30, 2013, 05:10:04 PM
Petre, jel imate vi neko zvanično obavestenje ili dopis od MUP-a da se ova radnja na poligonu izvodi kako ste vi prikazali na crtežu. Naime vaš crtež se ne slaže sa Pravilnikom o ispitu (član. 14 tačka 3) gde stoji da vozilo iz položaja 1 ide PRAVOLINIJSKI u položaj 2, a da iz položaja 2 ide jednim hodom unazad POD PRAVIM UGLOM u garažu. Na vašem prikazu nema ni pravolinijskog kretanja unapred, niti kretanja pod pravim uglom unazad.

petar jos ni jednom nije bio ispitivac na prakticnom delu ispita pa mozda i nezna,da su kandidati u apatinu dobijali jedan negativan  i neuspesan pokusaj za ovakav ulazak u garazu (pod nekim uglom-koji nije prav) kao na crtezu.nisu dobijali negativana ko prodju vozilom "zonu
" garaze" tj zomnu izmedju garaze i 4 naspramna cunja.

To je bilo nesuglasica samo sa jednim ispitivacem, ali mislim da to vise nije problem, i zbog toga kandidat nece dobiti negativne poene
: Odg: Upravna garaža
: GOLF IV January 30, 2013, 07:32:59 PM
Konacno i ova dilaema resena sta je sledece?
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 February 01, 2013, 11:09:30 AM
Kolege,
u planu sprovodjenja prakticnog dela ispita ne mogu biti operacije parkiranja hodom unazad, jer to nije u skladu sa članom 25 Pravilnika koji definiše šta se ispituje u gradskoj vožnji. Ovo znači da ni ispitna pitanja ne treba da sadže parkiranje u gradu.
Druga je priča to što i ja smatram da treba da učimo decu životnim operacijama, a ne nečemu što može i otac da im uradi.
Opametite se i nedajte da vas maltretiraju.
To mogu samo sa onima koji nemaju dovoljno znanja o problemu koji je na tapetu. Ukažite im da nisu dobro pročitali.
Evo sad imate znanje pa ga primenite i branite se.
Rašeta.

A kako da sa pravne strane tumacim, ili ti u praksi odradim clan 25. tacke 12. i 13.?

Lepo pise zaustavljanje i parkiranje, i iskljucivanje iz saobracaja...

Ili ja imam los pravilnik ili ovde neko ne tumaci kako treba, a ja poverovao... 
: Odg: Upravna garaža
: volan February 06, 2013, 09:19:26 PM


      da li su negde u Srbiji inspektori trazili da vozila za ispit na zadnji sedistima imaju pojas i naslon za glavu (jugo i sva ostala vozila)?
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 February 07, 2013, 04:17:23 PM
evo kode kolege xl iz backe topole....

a negde bogami i zadnju metlicu brisaca po propisu....
: Odg: Upravna garaža
: Milosavljevic Miso February 07, 2013, 05:58:22 PM
Ne samo da traze da ima pojas inaslon za glavu  nego vezu pojas ispitivac i inspektor koji vrsi nadzor na ispitu prakticnog dela tako da nije to samo kod vas kolega VOLAN . P
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 February 08, 2013, 04:07:41 PM
Kolege,
u planu sprovodjenja prakticnog dela ispita ne mogu biti operacije parkiranja hodom unazad, jer to nije u skladu sa članom 25 Pravilnika koji definiše šta se ispituje u gradskoj vožnji. Ovo znači da ni ispitna pitanja ne treba da sadže parkiranje u gradu.
Druga je priča to što i ja smatram da treba da učimo decu životnim operacijama, a ne nečemu što može i otac da im uradi.
Opametite se i nedajte da vas maltretiraju.
To mogu samo sa onima koji nemaju dovoljno znanja o problemu koji je na tapetu. Ukažite im da nisu dobro pročitali.
Evo sad imate znanje pa ga primenite i branite se.
Rašeta.

ne dobih odgovor.... TAcke 12 i 13 clana 25 Pravilnika.... 

A kako da sa pravne strane tumacim, ili ti u praksi odradim clan 25. tacke 12. i 13.?

Lepo pise zaustavljanje i parkiranje, i iskljucivanje iz saobracaja...

Ili ja imam los pravilnik ili ovde neko ne tumaci kako treba, a ja poverovao... 

: Odg: Upravna garaža
: Petar February 08, 2013, 05:58:09 PM
12) заустављање и паркирање – уверавање да се заустављање може извршити на прописан и безбедан начин, укључивање показивача правца, прилагођавање брзине кретања, заустављање уз ивицу коловоза, безбедно излажење из возила;
13) искључивање из саобраћаја – уверавање да се искључивање може извршити на безбедан начин, прилагођавање брзине кретања, заустављање на предвиђеном месту, искључивање рада мотора, обезбеђивање возила од самопокретања, безбедан излазак из возила, обезбеђење возила од неовлашћене употребе.

Ja zaista neznam sta Vam nije jasno u clanu 25.
Tu se radi o zavrsetku ispita, zaustavljanju uz desnu ivicu kolovoza. Parkiranje kolega nije samo na parking mesto. To je zaustavljanje vozila preko 3 minuta. Uostalom vi radite kako hocete.
: Odg: Upravna garaža
: sasa69 February 08, 2013, 06:21:47 PM
Da nazalost kolega mi radimo kako mup propise, pa su prihvatili i uspon, pa na kraju otkazali, jer nigde nema 6 metara... stvarno za koga su pravili Pravilnik???? Evropu??? Balkan??? Alvirovic & co??? Desetka +???
: Odg: Upravna garaža
: Milosavljevic Miso February 08, 2013, 07:16:15 PM
REKOSE PA POREKOSE 25.10.2012 Ostaje po starom poligon godinu dana ali kad pocese ispiti oni traze; prepravljaj poligon pisi brisi postavljaj znak idopunsku tablu na ulazu poligona betoniraj ili asfaltiraj ulaz odnosno izlaz poligonu nemoze bez cunjeva nabavljaj cunjeve nasloni za glavu kod vozila zadnjek sedista moze polazak pod rucnu u sklopu marsute odradis dva polaganja ali trece nemoze jer se polazak pod rucnu izvodi na ulici sa jakim odnosno srednjim intezitetom a mora sa slabim intezitetom prebacis sa slabim intezitetom  aoni metar usake pa mere od zaustavljenog vozila dosredisne pune linijeilikrajne ivice kolovoza odnosno parkiranog vozila na suprotnoj strani da ima slobodna tri metra  pa mi sve to znamo ali gde naci ulicu slabok inteziteta sa sirinom od tri metra onda pravi rampu na poligonu  izdatak i sta je to ostalo po starom zakonu mic pomic sve nam uvedose polako ali sigurno.Ja radim punih 35 godina kao instruktor svih kategorija od toga 20 godina privatno nikad gore ikomplikovanije nije bilo ovo je jad  za vlasnike instruktore pa bogami iza kandidate. M
: Odg: Upravna garaža
: GOLF IV February 08, 2013, 07:59:28 PM
Teska su vremena a jos teze ce biti kajmaka vise nema menjajte delatnost dok nije kasno :-\
: Odg: Upravna garaža
: milos.sb June 18, 2013, 05:24:15 PM
Imali smo prvo polaganje praktičnog dela. Ispitivači MUP-a nisu dozvolili da se koristi ovakav postupak prilikom ulaska u garažu, već isključivo onakav kao u pravilniku.
: Odg: Upravna garaža
: rasetam June 19, 2013, 09:48:13 AM
Sledeći put na ispitu, dobro se pripremite tako što pročitate i proučite pravilnike i uputstva i sve ih ponesite na ispit. Kada dođe do te situacije, bez straha lepo iznesite razlog zašto ste tako obučavali i to argumentujte sa papirima, pa na miru dogovorite rešenje.

Nego koje je to mesto u pitanju kad se tek sad održava praktični ispit prvi put?

Imali smo prvo polaganje praktičnog dela. Ispitivači MUP-a nisu dozvolili da se koristi ovakav postupak prilikom ulaska u garažu, već isključivo onakav kao u pravilniku.
: Odg: Upravna garaža
: milos.sb July 17, 2013, 05:30:29 PM
I dalje se ne priznaje ovakav način izvođenja ove radnje :) :) :)