Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - soks5

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8
91
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Januar 21, 2010, 12:02:05 pre podne »
drage kolege ako je istina, sutra ću doći do jedne od verzije, kažu neke novije od one koje su trebali doneti 10.12.2009 godine.
pa ako ga se dočepam onda ću ga probati stviti na internet, a ako ne onda neke citate.
[b]NADAM SE DA NEĆU ODATI NEKU VELIKU DRŽAVNU TAJNU.[/b] :-\ :-\ :'(
PA DA IMAM POSLE PROBLEMA.
ali ako je verovati, poligon treba da je totlno odvojen i za dve auto škole,
selo ili grad mora da ima 4 saobraćane trake u dužini od najmanje dva kilometra,
3 do 5 semafora, i 3 - 5 kružnih tokova, (drage kolege ovo je rekla kazala, još ništa od ovoga nisam proćitao).
nadam se da će neko uskoro da nam objasni šta će biti i kako od 01.04.2010 godine..... ???
čudime zašto i pravilnik ne objave kao što su i zakon, nego hoće da nas stave pred svršen čin.

Molim te pa postavi  na internet. Ako ne budes mogao direktno ti posalji ili na PP ili na mail  ;D. Samo nemoj da imas nekih problema. Samo ti ako budes mogao ti posalji na PP ili mail. U svakom slucaju cucemo se  ;).
Boze zdravlja da ti to nabavis :)

92
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Januar 20, 2010, 03:48:01 posle podne »
Niko ne kaze da je poligon obavezan za svaku autoskolu. Pitanje je samo da li ce moci svaki manji grad moci da obezbedi poligon odredjene povrsine(50 ara), pa makar se i udruzile autoskole. Mislim da nece biti problem napraviti poligon nego pronaci povrsinu koja moze da se koristi kao poligon (i to mislim da ce biti neprevazidjena prepreka za brojne autoskole). Takodje mislim da ce jos veci problem biti postavljanje cunjeva na poligonu(koliko cujem trebalo bi da budu cunjevi, kao sto cujem da ce biti poligon i za C i E kategoriju). Naime, cak i ako bi se nasao neki prostor od 50 ari to bi bio javni prostor gde svako ima pristup. Sta sad treba, kada se bude radio poligon instruktor da postavlja cunjeva, pa kad zavrse poligon da sklanja cunjeve ??? ??? ???. I jel treba da svako vozilo ima posebne cunjeve??? ??? To bi trebalo da bude ogradjen prostor a ne javni.

A sto se tice tvoje konstatacije o vozacima koji danas izlaze iz autoskole , moram da ti kazem da se u potpunosti slazem sa tobom. Moje misljenje je da cak i ne postoji neki kriterijum na polaganju, nego se to radi laicki. Kandidati se pustaju ako iole znaju da drze volan, ne postavljaju se u neke situacije u gradu i sl.) Ali sa druge strane, potpuno razumem sve one koji hoce da poloze po starom ( i ja bih verovatno polagao da nisam vec polozio). Ipak nije isto ako za obuku platis npr. 25000 dinara ili 500 evra( ili koliko vec, jer cujem verzija od 500-1000 evra)

Sada jedno pitanje za tebe. Ako si vec video pravilnike, sto ne podelis neku informaciju sa nama  ;D

93
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Januar 17, 2010, 10:51:55 posle podne »
Lepo.
I hvala na odgovorima.
Ali kada sam bio u Novom Sadu, onda je jedan od predavača (Stole, iz MUP-a, pravo ime mu ne znam) rekao da po ovim pravilnicima, koji postoje, autoškole će se ili organizovati tako (udružiti), da će moći da obučavaju za sledeće kategorije
- motokultivator,
- psp,
- traktor,
ili će se one manje, slabe  tj, koje ne mogu da ispune uslove u vidu poligona (čitaj pravilnika), same sebe ukinuti,
Po meni nije tu samo problem pravilnika nego i preživljavanja.
Koliko auto škola će moći da napravi poligon?
Koje će sve opštine ili okruzi moći kategorija obučavati. Po onom 1 pravilniku Kikindski okrug osim gore nabrojanog ništa više. 
A i ako bude nešto od toga, mogu samo da zamislim koliko če biti mogućnosti za kažnjavanje kada se uvedu tahografi u B kategoriju. Mi se vozamo a on otkaže u gepeku......



Potpuno se slazem sa tobom. Sigurno ce doci do ujedinjenja ne samo 2 skole nego najverovatnije i po nekoliko skola kako bi mogli da rade. A sto se tice poligona, ukoliko ostane ono sto se prica, radice samo autoskole u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i mozda u jos nekom vecem gradu. Svi ostali gradovi ce ostati bez autoskola. To je nazalost posledica drzave u kojoj zivimo. Da vam ne pricam, mislim da i sami znate  >:(.
Po informacijama koje ja imam, ukoliko se nista ne promeni u vezi poligona u celom Sremu(ja sam iz Srema) nece raditi ni jedna autoskola jer jednostavno nece imati mogucnosti da imaju poligon. zalosno ali je tako.
Sa druge strane, krivi smo i mi svi. Nismo dovoljno ujedinjeni. Pogledajte samo sta je bilo sa advokatima. Cim su rekli da ce da im uvedu fiskalne kase oni se pobune....

94
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Januar 17, 2010, 04:04:32 posle podne »
Pa dobro, da budem iskren i ja verujem da ce se to malo produziti. Verovatno ce se uvoditi postepeno i da ce za 1-2 godine poceti SVE da se radi po novom. Samo da ti kazem da se nece sve odjednom raditi.
Npr. u zakonu stoji da ce u periodu od godinu dana moci da se licenciraju instruktori, predavaci, ispitivaci.
Sto se tice knjiga, nema velikih promena sto se tice pravila saobracaja. Koliko znam, postoje samo neke neznatne izmene. Inace AMS je pisao knjige, tako da pretpostavljam da ce i dalje pisati(mozda su vec poceli da pisu, ko zna?)
A sto se tice vozaca koji do 01.04.2010 ostvare 18 poena, moje licno misljenje je da ne treba ni da polazu vozacki ne samo do 01.04. nego ni u naredne 2 godine. Poeni ne mogu da se dobiju bas tako lako, tako da mora da se uradi bas nesto VEOMA gadno po bezbednost saobracaja pa da dobije 18 poena.
Sto se tice pravilnika, pravilnici su vec napisani samo se usaglasavaju sa zakonodavstvom i sa drugim delovima zakona.
Kao sto sam rekao ranije, da sacekamo jos samo malo jer verujem da ce gospodin Raseta izaci sa pravim podacima tako da ne bude vise sumnje.

95
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Januar 16, 2010, 11:58:47 posle podne »
Pa koliko ja znam, sve je to tacno. General Stojan Jovanovic je postavljen za direktora Agencije(da li privremeno ili za stalno videcemo). Agencija je formirana 10 decembra i zakon je stupio na snagu od 10 decembra. Ceka se donosenje pravilnika o autoskolama i tehnickom pregledu(kao i nekih drugih pravilnika). Koliko ja znam pravilnici se ne iznose u javnost jer se usaglasavaju. Da li je to tacno ili je posredi nesto drugo, videcemo.
I ja sam cuo da se po starom radi do 01.04.2010, a od tada se radi po novom. Medjutim dok ne bude zvanicnih vesti, da budem iskren, nista ne verujem.
Nadam se da ce gospodin Petar Raseta biti ljubazan, kao sto je bio i do sada, pa da postavi zvanicne informacije. Moram da kazem da je gospodin Raseta do sada bio izuzetno ljubazan i uvek je izlazio u javnost sa novim i proverenim informacija. Treba samo da budemo samo malo strpljivi i ubedjen sam da cemo za 1-2 cuti nove informacije.

96
Obuka vozača / Odg: prekoracenje u knjizenju?
« poslato: Januar 11, 2010, 09:56:22 posle podne »
Koliko ja znam jos uvek se knjizi po 6 casova, jer jos uvek vaze stari pravilnici. Od dana stupanja novih pravilnika na snagu, prica se, da ce se knjiziti 8 casova(bez obzira da li je gradska voznja ili poligon). To se prica, jer se jos uvek ne zna nista u vezi sa novim pravilnicima. Tako da sve u svemu, moje misljenje je, da ces TESKO odbraniti to na sudu jer, kao sto sam vec rekao, jos uvek vaze stari pravilnici a po njima je dozvoljeno max. 6 casova gradske voznje i max. 2 casa poligona.

97
Obuka vozača / Odg: upis u skolu
« poslato: Decembar 15, 2009, 12:30:02 pre podne »
To sto policajci pricaju, okaci macku o rep ;D ;D ;D. Jeste, on je to pricao, ali ako si malo pribliznije gledao TV, svaki drugi policajaca ima drugu pricu. Tako da su do sada kruzile bar 4 price. Sto se tice 10 decembra, u pocetku je bila prica od 10 decembra daje se rok od 3 meseca, jer se mislilo(verovatno) da ce pravilnici biti doneseni 10 decembra. Medjutim, posto pravilnici nisu doneseni 10 decembra, sve ostaje po starom dok ne stupe novi pravilnici na snagu. kao  sto sam rekao to se jos ne zna kada ce stupiti. Moze za 5 dana, 10 dana, a moze i za 5 meseci. Veruj mi to niko jos ne zna, a mislim da ne znaju ni sami 'Cajci ;D ;D ;D ;D ;D

98
Obuka vozača / Odg: upis u skolu
« poslato: Decembar 14, 2009, 09:41:27 posle podne »
e pa vidis, stvari stoje ovako. Sve zavisi od autoskole. ako je u autoskoli guzva (kao sto mislim da jeste), onda tesko, posto u zakonu pise da svi kandidati moraju u roku od 3 meseca kada stupe pravilnici na snagu da zavrse sa obukom.
Zavisi od skole, tj. od gazde. On u sustini moze da primi koliko hoce kandidata i to sve po starom, ali je pitanje da li ce svi zavrsiti po starom? A sta da se desi npr. da te primi neko po starom pa ne zavrsis sa obukom, a sta onda???? Kako stvari stoje, svi koji pocnu po starom a ne zavrse po starom, ponistava se obuka. Da li ce tako biti ili nece zavisi od pravilnika, tj. kada ce stupiti na snagu. Posto zivimo u drzavi u kakvoj zivimo  ;D, ne zna se kada ce pravilnici stupiti na snagu(moze sutra, moze da 10 dana a moze za 6 meseci...). Upravo iz ovoga razloga, samo se pojedinacne autoskole odlucuju da primaju jos kandidata, dok ostale (iz postenja prema kandidatima) ne odlucuju.
Ti u svakom slucaju pazi, ako nadjes neku autoskolu, DOBRO se raspitaj da li ces zavrsiti sa obukom u roku od tri meseca od tog dana D tj. dana stupanja pravilnika.

99
Obuka vozača / Odg: kako?
« poslato: Decembar 13, 2009, 05:03:27 posle podne »
Ti imas problem kao i vecina ljudi, naravno onih koji nemaju jos 18 godina. Vi ste uspeli da zavrsite obuku po starom zakonu (i ti ces zavrsiti obuku po starom zakonu) sa starom cenom obuke, neces polagati prvu pomoc, neces ici na predavanja iz bezbednosti.... Mislim da si i upisala zbog svega ovoga, tako da mislim da treba da budes malo strpljiva.
Ovi iz autoskole su ti dobro rekli. Po novom zakonu svi sa 17 godina ce moci da polazu(naravno uz neka ogranicenja). Novim pravilnicima koji jos nisu stupili treba da bude posebno regulisano narocito prelazni period, tj. period od dana stupanja pravilnika pa 3 meseca (sta se polaze, ko moze da polaze itd.). Posto jos uvek vazi stare stari pravilnici, jos uvek vaze i stara pravila polaganja, a to znaci da ti sa 17 godina nemas prava polaganja.
Ako se pitas kada ce stupiti pravilnici na snagu, mislim da to niko ne zna. S obzirom u kakvoj drzavi zivimo i ko je pisao zakon i pravilnike, nije ni cudo. spominje se od kraja decembra do polovine januara. Nego ti uci teoriju, radi testove.

100
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Decembar 08, 2009, 06:43:14 posle podne »
Zanima me dali se zna pored teoriske šta se radi po novom u praktičnom delu obuke vozača koji se nadograđuje sa 3 časa za kandidate koji su vožnju počeli po starom?  ???  ???
Mislim da ti tu niko ne moze pomoci ;D. Nista se jos ne zna. Vidis  da jos nisu doneli ni pravilnike za autoskole, a kamoli sta ce biti za polaganje. da bi poceli polaganje po novom sistemu, prvo bi trebalo da testovi budu javni(makar su rekli da ce biti javni), a da bi testovi bili javni mora da bude formirana Agencija za bezbednost. A Agencija jos uvek nije formirana, a kada ce ne znamo(Djekna jos nije umrla a kad ce ne znamo ;D ;D ;D).
Koliko se prica trebalo da bude poligon sa cunjevima, pa da bude kao prolazak izmedju cunjeva, parkiranje......
A da li ce to biti ili nece, i kada,  -  pitanje je sada.

101
Obuka vozača / Odg: Molim za savet!
« poslato: Decembar 05, 2009, 09:20:04 posle podne »
Samo da javim da od mog polaganja testova juce nista nije bilo jer sam iz grada u kome su prekjuce uhapsili 2 inspektora zbog malverzacija (znate vec o cemu pricam, bilo je u svim medijima), tako da se sva polaganja stopiraju do daljnjeg.. Strasno!!!
Eeee, pa eto odgovora za tvoj problem. To ti je verovatno vlasnik autoskole trazio pare a ti nisi ukapirala ;D. Ili si ti mozda trebala da sama shvatis pa da mu ponudis pare ;D.
Salu na stranu, jesi li probala da uzmes papire pa da predjes u drugu skolu. Vidi ako budes mogla sto pre to da uzmes da te ne bi kacio novi zakon. Doduse prica se da ce pravilnici poceti da vaze od polovine januara (ali to je sve jos ne zvanicno) ali kod nas u drzavi se nikada nista ne zna.
Javi sta si uradila
Srecno.

102
Obuka vozača / Odg: novi zakon o bezbednosti saobracaja i autoskole
« poslato: Decembar 04, 2009, 10:34:20 posle podne »
Pa žao mi je što ću opet napisati da treba ponovo i malo detaljnije da pročitate Zakon. Ne može da se dvojno tumači ono što je jednoznačno npisano. Ali da skratimo priču, Sekretar Zajednice autoškola Srbije vas je sve javno pozvao na skup u Vrnjačkoj banji i tu ćete moći da dobijete odgovor na 98% svojih pitanja. A pretpostavljam da ćevećina informacija biti i na ovom sajtu. Ako idete u banju pripremite pitanja na koja očekujete odgovor, i ne dozvolite da vam išta ostane nerazjašnjeno. Time ćete ponoći sebi, ostalim kolegama a i celokupnoj obuci (pa čk i MUP-a). Pozdrav!
Pa sad ovako, ja da Vama kazem da ne pise sve u zakonu i da treba Vi malo detaljnije da citate zakon. Prvo, u kom clanu pise sta ce biti sa kandidatima koji ne zavrse obuku u roku od tri meseca???A verujte mi da ima instruktora koji sada imaju posla da rade do maja i da nikoga ne primaju. mozda to nije slucaj u drugim skolama, ali u onoj u kojoj ja radim ima.
Drugo, nigde ne pise Kada pravilnici stupaju na snagu(prica se od polovine januara, ali sve je to rekla-kazala).
Trece, nigde ne pise da li se da, ako npr. pravilnici pocnu da se primenjuju od januara, sta ce biti u medjuvremenu. Jer novi zakon ce stupiti na snagu, pa jel se prima po starom ili po novom. Stara cena obuke ili nova.
Cetvrto,i naravno NIGDE, ali bas NIGDE ne pise cena obuke. jer kandidate bas to interesuje najvise.
A sto se tice savetovanja, bojim se da ne bude kao i do sada. Do sada sam bio na 2 savetovanja i 99% odgovora na pitanja je bilo "pravilnici se pisu, bice u pravilnicima". A verujte mi da nemam nameru da ponovo "bacam" pare, jer ovaj put kotizacija nije ni malo naivna. :)
Hvala

103
Obuka vozača / Odg: Molim za savet!
« poslato: Decembar 03, 2009, 09:19:04 posle podne »
 Veoma interesantno pitanje :).
Verovatno ce ti neki reci "da naravno da postoje pravna resenja" ali ja bi ti savetovao nesto potpuno drugo.
Ako si vec planirana da sutra izadjes, ti izadji na ispit. ne moze te srusiti na testovima, naravno ako si ucila :).
E sada na voznji UVEK moze nesto da ti nadje da ne znas. Na voznji vise uticaja ima to sto se kandidat uplasi, sto je nervozan i sl. nego sto zna da vozi. Ako se slucajno desi da padnes voznju, moj savet ti je da iz autoskole uzmes papire da si zavrsila obuku i da si (boze zdravlja) polozila teoretski deo ispita, i da odes u drugu autoskolu.
Sada su kandidati na samovolji instruktora i vlasnika autoskola. Instruktori znaju da je sada velika navala zbog novog zakona i njima je u interesu da sto vise padne kako bi imali vise profita. Retke su autoskole kojima je vise stalo kandidata.
Tako da, moj ti je savet da se ne svadjas ni sa kim(narocito ne sa inspektorima iz SUP-a) jer oni mogu da ti budu u komisiji u drugoj autoskoli. Lepo potrudis se da makar polozis test, pa ako padnes u voznji ti lepo uzmes uverenje i uputis se u drugu autoskolu.
Nadam se da sam ti pomogao.

104
Obuka vozača / Odg: novi zakon o bezbednosti saobracaja i autoskole
« poslato: Decembar 01, 2009, 03:20:47 posle podne »
Pa dobro, priblizavamo se 10 decembru. Da li se nesto pribliznije zna u vezi pravilnika ili obuke. ??? ??? ???
Da li obuka po novom pocinje od 10 decembar ili se produzava do dana stupanja pravilnika na snagu?Sta se desava sa ljudima koji npr. pocnu obuku a ne zavrse u roku od 3 meseca? Da li se za autoskole primenjuje od 10 decembra ili od dana stupanja na snagu pravilnika????? Sta se desava ako pravilnici stupe na snagu u januaru(posto sam cuo da ce se primenjivati od januara) sa kandidatima. Da li se primaju po starom(stara cena obuke, stari nacin polaganja .....) ili po novom?Da li oni koji poloze posle 10 decembra dobijaju Probnu vozacku ili ne, da li se na njih odnose ogranicenja po novom zakonu ili ne.
Sve sto sam cuo do sada, sve su nepotvrdjene informacije. Sve je to rekla-kazala.
I samo nemoj da mi kazete da sve to pise. Sve sto pise moze da se tumaci dvojako. Nigde ne pise "crno na belo" sta ce biti ili ne.Kako ja budem tumacio, tako ne mora da tumaci kontrola kada dodje.
I naravno, jel se zna cena obuke. Jel takodje sam cuo razne price od 500-1000 evra.??????
Jel moze neko pribliznije objasnjenje

105
Obuka vozača / Odg: novi zakon o bezbednosti saobracaja i autoskole
« poslato: Novembar 08, 2009, 01:15:26 pre podne »
Hvala vam na trenutnom odgovoru, ali to sam vec znao.
Medjutim, neke stvari ne znam i koje mi nisu jasni. Zakon sam vecim delom procitao, nisam jos  samo neki manji deo ali planiram i to. Vesti nisam citao, jer (da budem iskren nisam i znao da postoje na sajtu), ali dobro skoro sam se uclanio pa cu citati sada  :). Da malo preciziramo pitanja.
Prvo, da li ce postojati neki prelazni period (ili je to ova tri meseca)?
Drugo, ako bude bio prelazni period, da li ce se primati po starom ili po novom?
Za vreme ta tri meseca da li ce se polagati po starom ili po novom programu(novi testovi, novi poligon .....)?
Trece, sta ce biti sa onim kandidatima koji ne zavrse obuku za vreme ta tri meseca???Posto u skoli gde radim ima instruktora koji sada imaju kandidate do maja meseca.
Cetvrto, ali sam na to dobio odgovor, je pitanje cene obuke i sta ce sve to obuhvatati.
Unapred hvala

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8