Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - Goca more

Stranice: 1 [2]
16
Obuka vozača / Odg: TEORETSKI ISPIT
« poslato: Decembar 28, 2012, 07:05:14 posle podne »
 U Kruševcu je održano polaganje testa 21.12.  I zakazano je polaganje za drugu grupu. Polaganje testova je tek pocelo i vreme ce pokazati koliko su testovi teski, odnosno laki. Nisu idealni, ali sta je tu je. Eto, kažu neka pitanja ce se izbaciti, neka promijeniti, ali sve u svemu od sad pa na dalje ovakvi su  nam testovi (dok ne dođu neki novi). Sad za početak je veoma važno da predavač u školi riješi testove i da ih prouči i da kandidatima pruži ‘’kvalitetna ‘’tri časa dodatne teorijske obuke.  I veoma je važno uputiti kandidate kako da uče, na šta da obrate pažnju. Jer zaista, kad se zakon pročita, i bar koliko toliko nauči, veliki dio pitanja kandidat može bez problema riješiti. A tamo gdje su situacije nejasne kandidatu treba razjasniti. Zaista ima pitanja koja su više nego nepotrebna kandidatu (naročito u oblasti vozila i vozači, a o posledicama nepoštovanja propisa da se i ne priča). Kad su u pitanju kaznene odredbe, ja kandidatima savjetujem da u Zakonu  pročitaju dio koji se odnosi na nasilničku vožnju i prekršaje koji se kažnjavaju zatvorom i velikim novčanim kaznama (mislim da nije lose da kandidat zna koji su to ‘’veći’’ prekršaji), a da se uopšte ne zamaraju sa ‘’malim’’novčanim kaznama (niti im to treba u životu, niti mogu pasti na testu za 2 poena). Na testu imaju samo jedno pitanje iz oblasti Posledice nepoštovanja saobraćajnih propisa. Moji kandidati su na testu (za B kategoriju) dobili pitanja vezana za vreme upravljanja vozilom, nakon koliko vremena neprek.upravljanja mora da se napravi pauza, zatim, šta je nedelja…e ovo je smješno. Zašto bi vozač B kategorije morao da zna nakon koliko vremena neprekidnog upravljanja vozač kamiona ili autobusa mora da napravi pauzu od najmanje 45 minuta. Pitanja iz saob.signalizacije su laka, iz Pravila saobraćaja akcenat je stavljen na uključivanje vozila u saobraćaj i preticanje. I u principu kandidat moze da pogresi na 7 – 10 pitanja i da opet polozi (u zavisnosti koliko poena nosi pitanje). I nema tu neke mudrolije ko bude ucio polozice, a ko ne, nece. I svi smo nesto razmaženi…sve nam nešto teško…pa jednom se polaže vozački ispit…I najmanje što se može učiniti, jeste malo zagrijati stolicu i naučiti propise. I naravno pomoći kandidatima da što lakše savladaju propise…ja kandidatima dajem individualne konsultacije, jer nisu svi isti, neko shvata brže, neko sporije, neko je više zainteresovan, neko manje…upućujem ih kako da lakše nauče ‘’suva pitanja’’ itd, itd.
Inače, polagala su nam tri kandidata i sva tri su položila. I moj utisak je da testovi nisu teški…čini mi se da je odabir pitanja takav da ih i nije toliko teško riješiti. Valjda su htjeli postići da kandidati temeljno nauče zakon i pravilnike…da se dobro namuče…a onda ih obraduju lakim testovima…hahaha.
Pozdrav svima i sretni Novogodišnji i Božićni praznici!!!!!!!


17
Obuka vozača / Odg: Netacni odgovori na pitanja za polaganje teorije
« poslato: Decembar 22, 2012, 07:09:30 pre podne »
Tačan odgovor je pod a).

Naime,kad od nekog pravila postoji izuzetak, to se i navodi. A u čl.182 Zakona nema izuzetaka:
’’Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu B kategorije ne sme da započne i upravlja vozilom bez nadzora lica u vozilu koje ima vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje pet godina.’’ I to je to, nema izuzetka, a probna dozvola se izdaje sa rokom važenja od jedne godine.
’’Probna vozačka dozvola će se izdati i licu koje je navršilo 18 godina, koje prvi put stiče pravo na upravljanje motornim vozilom ’’B’’ kategorije. Na ovo lice primenjuju se odredbe propisane u st. 2, 4, 5. i 7. ovog člana.’’ I to je to, nema izuzetaka.

Da bi odgovor pod b) bio tacan, mislim da bi u Zakonu ovako stajalo:

Izuzetno od stava 3.ovog člana, lice iz stava 1.ovog člana, sme da započne i upravlja vozilom bez nadzora lica u vozilu koje ima vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje pet godina, kada navrši 18 godina.

18
Obuka vozača / Odg: Netacni odgovori na pitanja za polaganje teorije
« poslato: Decembar 17, 2012, 06:55:18 posle podne »
Kod pitanja br.42, oblast Vozaci, radi se o Vozackoj dozvoli, a ne o Probnoj vozackoj dozvoli. Probna dozvola izdaje se samo za B kategoriju, i ona se moze dobiti sa 17 godina,a vozacka dozvola se ni u kom slucaju ne moze dobiti sa 17 godina, jer se ona dobija po isteku jedne godine nakon dobijanja Probne voz. dozvole.
Cvrck, rekla bi da tebi i ne trebaju tacni odgovori, temeljno ucis i bez tacnih odgovora...svaka cast!

Stranice: 1 [2]