Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - Traffic-man

Stranice: [1]
1
Obaveštenja / Odg: Pocinje licenciranje Predavača
« poslato: April 19, 2013, 02:39:42 posle podne »
Preskupo i loše organizovano... Vidim da ljude otkačinju iako ispunjavaju sve uslove, čak i one koji su uplatili famoznih 30.000. Kao, popunjen je predviđeni broj za Bg, pa će ostali koji ispunjavaju uslove imati nastavu u nekom drugom terminu (kada, gde?). Nude ljudima da umesto u Bg-u, pohađaju nastavu u drugim ponuđenim gradovima. Pa ko je lud da to radi?
http://www.abs.gov.rs/tekuce/saopstenje_2013.04.18.html

2
Obuka vozača / Odg: Predavaci teorijske obuke
« poslato: Novembar 12, 2012, 11:03:41 pre podne »
Citat
da nekoga ne uvredim, ja sam imao sefa, gospodina saobracajnog inzinjera, razumeo se u bilo sta sto se vozi kao marica u ..... nije imao ni dozvolu
Verovatno je taj gospodin kupio diplomu na višoj u Zemunu (Tehnikum Taurunum).... Kupovina diploma tamo je postala masovna pojava. Naravno, svaka čast onima koji su regularno završili tu školu.

3
Obuka vozača / Odg: Predavaci teorijske obuke
« poslato: Novembar 08, 2012, 11:10:00 posle podne »
Nisam želeo nikoga da potcenim, samo kažem ono što je činjenica. Ne verujem da instruktor zna više o saobraćaju i saobr. propisima od mene koji sam dugogodišnji vozač(mada je moja poenta upravo bila da je to iskustvo u saobraćaju veoma diskutabilna tema), a sigurno ne zna više od saobraćajnog inženjera. Isto tako medicinska sestra ne može da ima veće znanje od lekara pa makar imala 20 godina iskustva. Zato je bitno da ne mešamo babe i žabe - instruktori su tu da sprovedu praktičnu nastavu i obuče budućeg vozača veštinama upravljanja vozilom u realnim uslovima, a predavači da kroz teorijsku nastavu usade budućem vozaču dobru osnovu za polazak na časove vožnje i učestvovanje u saobraćaju. Naravno, ako instruktor ima završen saobr. fakultet, to je odlično  ;)
Dalje, svi znamo kakvih sve instruktora ima, da se ne lažemo. Ja znam bar petoricu kojima ne bih dao dve vezane guske da mi čuvaju, a kamoli da mi obučavaju dete za vožnju. To naravno ne znači da su svi instruktori takvi, daleko bilo, ali po ovakvom pravilniku moguće je da se takvi instruktori sa kupljenom diplomom privatnog fakulteta pojave kao predavači. Koga će oni da nauče i kakvo će znanje da prenesu? Ako već obuka košta 600 evra, onda neka bude kvalitetna i transparetna. Spominjete egzistenciju i težinu posla, isto ću vam reći što kažem i policajcima koji se žale i konstanto kukaju kako im je posao težak i stresan - ljudi, promenite posao ako vam ne odgovara, radite nešto drugo u životu, ima mnogo onih koji mogu da rade vaš posao i neće kukati nad svojom sudbinom.
Pogledajte u pravilniku program za polaganje stručnog ispita za predavače - gotovo sve oblasti koje se pominju(osim metodike izvođenja obuke) su izučavane na saobraćajnom fakultetu i to na mnogo višem nivou u toku petogodišnjeg školovanja. O tim veštinama sam govorio i o konkretnim sposobnostima inženjera da prenese stečeno znanje kandidatima, a sigurno je da osoba koja je tolike godine studirala i izučavala konkretnu problematiku ima veće stručno znanje i bolje zna da ga prenese od nekoga ko nije bio u sličnoj situaciji. Opet se vraćam na početak - svako treba da radi ono što je njegov posao i neće biti problema, predavači neka predaju, instruktori neka sprovode praksu i mirna Bačka.

4
Obuka vozača / Odg: Predavaci teorijske obuke
« poslato: Novembar 08, 2012, 08:45:12 posle podne »
Citat
Pa bolje da budu predavaci Instruktori voznje koji imaju dugogodisnje iskustvo u saobracaju
Po ovoj logici svaki vozač koji ima par godina voz.dozvolu može da bude predavač, jer ima iskustvo u saobraćaju?
Instruktor vožnje ima iskustvo da bude instruktor vožnje, a predavač treba da ima akademsko obrazovanje iz oblasti saobraćaja jer je svojim školovanjem stekao neophodna znanja i veštine koja će najviše koristiti budućim kandidatima. Ko je završio saobraćajni fakultet zna o čemu govorim. Kao što medicinska sestra ne može da radi posao lekara, tako ni instruktori vožnje ne bi trebalo da budu predavači.
Građevinci, šumari, ekonomisti i ostali nisu ni vredni pomena, podrazumeva se da nemaju šta da traže u ovoj oblasti ukoliko želimo da nam kandidati u auto školama nešto i nauče.

5
Obuka vozača / Odg: Predavaci teorijske obuke
« poslato: Novembar 08, 2012, 07:19:52 posle podne »
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/351725/Propust-u-zakonu-Buducim-vozacima-predavace-i-diletanti

Ovo je zaista veliki problem. Razni lobiji su uspeli da izdejstvuju da se u zakon, tj. pravilnik ubaci stavka da predavači teorijske nastave mogu biti ljudi koji imaju diplomu bilo kog fakulteta. Izgleda da će budući vozači stvarno biti ,,kvalitetno obučavani".

6
Obuka vozača / Odg: da li nam treba agencija jos?i komiteta..????
« poslato: Novembar 07, 2012, 09:31:18 posle podne »
Ova mera može samo da poveća korupciju...

7
Obuka vozača / Odg: Predavaci teorijske obuke
« poslato: Oktobar 29, 2012, 10:49:38 pre podne »
Glavni problem, po meni, je taj što je novi zobs (kao i onaj pre njega) donet pod velikom uticajem onih organa koji nisu smeli mnogo da se mešaju u ovu materiju. Tako su nastali neki "truli" kompromisi koji će najviše uticati na to da u Srbiji i dalje imamo loše vozače, loše predavače, loše instruktore, itd. Kada kažem neodgovarajuća ustanova, tj. neodgovarajući državni organ, pre svega mislim na policiju i njeno radno telo - agencija za bezbednost saobraćaja. Posao policije je : neposredna kontrola i interventno regulisanje saobraćaja, poslovi vezani za bezbednost saobraćaja i obrada saobraćajnih nezgoda. Posao policije NIJE : upavljanje saobraćajem, donošenje zakonskih i podzakonskih akata, redovno regulisanje saobraćajnih tokova, uticaj na rad auto škola, obuka vozača.... Policija je organ izvršne vlasti (ne zakonodavne, ne sudske) i kao takva ne bi smela da ima ovoliko uticaja na saobraćajnu struku i na donošenje pravnih normi. Naravno, sada je kasno pričati o ovome, ali struka je morala da reaguje adekvatnije pre donošenja ovakvog zakona i ovakvih pravilnika. Tu su delimično krivi i pojedini vlasnici auto škola, kojima je jedini parametar i zvezda vodilja NOVAC, a ne obavljanje posla po standardima, pravilima i normama. Zato ćemo i imati situaciju da budući predavač u auto školi bude diplomac nekog singidunuma, menadžmenta, sega-mega trenda, ili policajac sa kupljenom diplomom opet nekog privatnog fakulteta, ili eventualno vlasnik auto škole ili dosadašnji instruktor koji je završio višu saobraćajnu ili neki privatni faks pod sumnjivim okolnostima. Uostalom, vreme će pokazati. Pozdrav svima ;)

Stranice: [1]