Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - neso

Stranice: [1]
1
Imam konkretno pitanje i odgovor na ovu polemiku oko dopunskog rada. Naime ajde da vidimo ko su predavaci na licenci za predavace? Koliko ja znam svi su iz radnog odnosa pa i gospodin Pejovic. Pravilnici su ocigledno nekom majka a nekom maceha, tj u ovom slucaju zakon

2
Obuka vozača / Odg: Predavaci teorijske obuke
« poslato: Novembar 09, 2012, 03:47:21 posle podne »
Na nekom od tema sam pokrenuo ovu pricu, ali mi izgleda dok se ne oglasi profesor Vujanic ili Okanovic nemamo stav. Dakle ova odredba je uneta u zakon da se namire penzionisani policajci, jer po misljenju vecine samo oni mogu da ispunjavaju ovaj uslov, kao i dugogodisnji predsednici komisija u auto skolama. Takvi nece jos dugo da rade ovu vrstu poslova, prosto odumrece. Drugi problem je malo veci, a to je da predavac u auto skoli mora biti zaposlen ZA STALNO. Dakle tumacenje je da ko vec ima puno radno vreme nece moci da obavlja taj posao. A to je vec problem struke i strucnosti...

3
Obuka vozača / Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« poslato: Oktobar 08, 2012, 11:26:43 pre podne »
Da malo vratimo i ovu temu na dnevni red. Radi se o sledecem. U pravilniku kaze da predavac teoretske nastave mora biti u stalnom radnom odnosu  u jednoj ili vise autoskola u kojima vrsi teoretsku obuku. Problem je u tome sto vecina potencijalnih predavaca jeste vec zaposljena u raznim firmama na 100% radnog vremena i ne moze da bude jos u radnom odnosu za stalno recimo zakonki dozvoljenih 30% preko toga. Zakon omogucava dopunski rad ali ne kao stalni radni odnos. E tada dolazimo u situaciju da ce predavaci biti oni sa raznoraznih skola i skolica sumnjivih kvaliteta. A cilj zakona je potpuno drugaciji, a to je da struka i nauka podigne kvalitet obuke a posmatrano na duzi period svest svih ucesnika u saobracaju o bezbednosti saobracaja. Zajednica bi trebala da povede racuna o ovom problemu. Jos jednu stvar je bitno uociti. Oni koji budu drzali pripremnu nastavu za predavace, dakle oni koji su dobili nultu ili prvu licencu, nece ovaj uslov morati da ispunjavaju. Smesno. Trebalo bi da malo podignemo glas oko ovoga u narednih godinu dana.

4
Kutak za sporni trenutak / Odg: Prvenstvo prolaza-pravna stvar
« poslato: Februar 22, 2012, 11:21:50 pre podne »
Da malo zakomlikujemo ovu temu. Dogodila se konkretna saobracajna nezgoda, samo sto je umestu znaka put sa prvenstvom prolaza, postavljen pravac pruzanja puta sa prvenstvom prolaza koja je po novom pravilniku dopunska tabla. SN se dogodila 500m posle te table. Situacija je ista, dakle pravilo desne strane, a sama nezgoda se dogodila posle stupanja na snagu novog pravilnika. Izmedju ove table i raskrsnice na kojoj se dogodila SN, postoje jos dve neregulisane raskrsnice, a sa jedne je izasao jedan od ucesnika SN. Vestak je dao tumacenje, kao i u nasem primeru. Kako ovo tumaciti?

5
Obuka vozača / Odg: MORA NEKO DA STANE NA PUT OVOM LUDILU!!!
« poslato: April 28, 2011, 11:38:42 posle podne »
Uveliko se prica da su pravilnici na potpisu kod ministra? Zasto se cuti?
 Nama sad trebajui nformacije. istina ili ne?





6
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Mart 30, 2011, 09:57:12 pre podne »
Imam dva kratka pitanja:
1. Da li pri promeni vlasnika skole( kupovini ), moze da se menja i naziv te skole, a da ostane resenje o radu
2. Da li ce se vozila pod lizing ugovorom smatrati da su u vlasnistvu skole

7
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Februar 25, 2011, 07:33:42 posle podne »
Ucenik srednje saobracajne skole, smer vozac motornih vozila, po clanu 180 stav dva ima pravo da polaze za kategoriju C sa 18 navrsenih godina. U policiji nece da mu izdaju dozvolu za tu kategoriju. Da li je moguce da tako usko tumace zakon i da pravilnik postavljaju iznad zakona. Inace, na sastanku zajednice saobracajnih skola Srbije od 18.02. na Tari, ispred policije je ovako tumacenje dao izvesni gospodin Rebic. Molim komentar gospodina Petra.

8
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Septembar 13, 2010, 04:57:12 posle podne »
U ovoj drzavi obrazuje samo skola koja je u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Drugim recima, u ovoj drzavi za vozace obrazuju samo srednje strucne skole, smer saobracaj, obrazovni profil-vozac motornog vozila. Edukacija i obrazovanje nisu jedno te isto, i tacno je da bi auto skole trebalo da edukuju sve ucesnike u saobracaju....

9
Obuka vozača / Odg: Predavac
« poslato: April 22, 2010, 12:00:24 posle podne »
I ja bih da prokomentarisem ovu temu. Tih pet godina iskustva u oblasti bezbednosti saobracaja su izuzetno diskutabilna. Sta to znaci? Radio sam 5 godina u nekom javnom gradskom prevozu kao pravnik i mogu da budem predavac? Slobodnije tumacen zakon kaze da mozete. Moje misljenje je da je taj stav ubacen zbog penzionisanih pripadnika MUP-a, kao njima dodatan prihod. Svejedno, svaka uglednija skola dovesce nekog dipl. ung. i tako se reklamirati. Jos ako osavremeni ucionicu, eto puta do uspeha...

10
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Januar 21, 2010, 01:14:06 pre podne »
Kakvi crni semafori i bakraci. Cunjevi ce biti potrebni, i to je neka od novina. Onaj ko bude vlasnik poligona obezbedice ih. Na poligonu za b kategoriju predvidjen je uspon od 8%. I to ce obezbediti vlasnik poligona. Skole ce poligon kao i do sada zakuplivati. Na ulazu u poligon stajace tabla sa nazivima skola koje taj poligon mogu koristiti. Znaci nije javna povrsina. Skole treba da obrate paznju na uslove vezane za ucionice, racunari, kamere i slicno...To ce im biti najveci pocetni troskovi, a posto su se zbog nelojalne konkurencije, rada po 16 sati dnevno, doveli do toga da u sledecoj godini nece ni imati ko da polaze, onda ce imati problem. Po struci sam dipl. ing. saobracaja i ono sto sam u tim nacrtima video sasvim je korektno. Nemam nacrte u elektronskoj formi tako da ne mogu da ih postavim nigde. Postoje vec dosta pre 10.12. ali pretpostavljam da se ceka imenovanje direktora agencije i odluka o najmanjoj ceni obuke. Svako ko se bavi ovom strukom trebalo bi da zeli sto pre usvajanje pravilnika iz mnogo razloga. Nije strasno nista kao sto se prica.

11
Obuka vozača / Odg: obuka vozača po novom pravilniku
« poslato: Januar 20, 2010, 12:37:21 pre podne »
Imao sam prilike da vidim nacrt pravilnika o uslovima za rad auto skola. Poligon nije obaveza za svaku pojedinacnu skolu, kao ni sto nije bio ni do sada. Skola mora da ima ugovor o zakupu i taj poligon mogu da koriste sve auto skole u jednom mestu, tako da je to zabluda. Uzgred ovo pise i u zakonu. Poligon je veci i za tri staze za "B" jednu za "A" i jednu za "C" potrebno je otprilike oko 50 ari. Sto se tice licenci, predvidjeno je da se pocne sa predavanjima a da se za njih da rok od godinu dana da se poloze. I na kraju konstatacija. Ovih dana po celoj zemlji izlaze iz autoskola polupismeni vozaci. Sa tim treba da se pod hitno prekine, jer ne zaboravimo da i mi ucestvujemo u saobracaju i da su i nase glave u pitanju.

Stranice: [1]