Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - micha56

Stranice: [1] 2
1
Obuka vozača / Odg: Opet problemi sa polaganjem
« poslato: Januar 27, 2014, 10:52:52 pre podne »
Ja se izvinjavam sto ovako upadam, ali :
Vizuelni pregled vozila pre ulaska u vozilo uopste u zivotu ima ulogu da prvo vidite da li je to Vase vozilo (tablice, boja, marka vozila, karakteristicni detalji na njemu), da nije neka guma ispustila, da nesto ne curi ispod vozila (ulje, antifriz ...) i da se jednom recju uverite vizuelno da li je sve u redu sa vozilom spolja i na prvi pogled.
Obzirom da je ispit simulacija stvarne upotrebe vozila u saobracaju - ovo bi isto trebali da radite i na ispitu. Naravno sve ovo daleko krace traje nego dok procitate sve ovo sto sam napisao (ako je sve u redu), ali ...

2
I konacno evo novog od pre nekoliko dana:

U jednom "pravnom licu koje vrsi ososobljavanje kandidata za vozace" iz Jagodine bio je prijavljen diplomirani saobracajni inzenjer na onih dopunskih 30 % (posto vec radi u drugoj firmi na 100% radnog odnosa) i lokalni inspektori su to konstantovali prilikom vrsenja uvida u ispunjenost uslova za rad i sve to poslali za Bgd u MUP. I stiglo je "Obavestenje" da ovakav vid zaposljavanja predavaca NIJE MOGUC i da je potrebno da im bude predavac koji je u radnom odnosu kod njih, a ne na dopunskom radu, koji se ne smatra da je radni odnos (sve kako je "rasetam" objasnio u ovom delu).
To je, naravno, potpisao general Simic i sad se auto skole u Pomoravlju pitaju hoce li on da dodje da im drzi tu teorijsku nastavu (ili mozda Pejovic), posto takvih koji mogu u Pomoravlju ima samo 2 za 6 opstina i od prilike 20-tak auto skola. Mozda ce ih biti vise, ali tek posle aprila 2014. posto se tek tada planiraju novi kursevi za predavace.
A sta ce biti sa ispitivacima, posto njih nema ni za lek. Pa ni ispitivaci iz lokalnih SUP-ova nemaju tu licencu. Osim ako kazu da za njihove ispitivace to ne vazi ... a realno je moguce, ako pogledate sta su sve radili do sada.
Ovo je katastrofa sta rade auto skolama u Srbiji ...

3
Ljudi ima li nesto novo u vezi sa ovim predavacima u auto-skolama (mada se sad i ne zovu tako, nego "pravno lice koje vrsi osposobljavanje kandidata")? Da li je moguce da se ipak na dopunski rad od 30% (koji ne spada u radni odnos po zakonu o radu) prijavi predavac koji vec negde radi na 100% radnog odnosa????

4
ZOBS i pravilnici / Odg: Uspon u gradu
« poslato: Novembar 10, 2013, 10:02:57 posle podne »
Aaaaaaaa, ubicu se. Pa ja nemam taj pravilnik. Nisu mi skinuli sa sajta Sluzbenog glasnika, a ja pomislio da imam sve. U stvari imam ih samo 3 i to 2 su gore pomenuta, a treci je Pravilnik o sadrzaju, nacinu vodjenja i rokovima cuvanja evidencije iz oblasti osposobljavanja kandidata za vozace.
Znate li gde mogu da skinem ovaj Pravilnik o uslovima za auto skole i da li ima jos neki ?

Izvinite drugari na davezu, ali ...

5
ZOBS i pravilnici / Odg: Uspon u gradu
« poslato: Novembar 10, 2013, 09:30:42 posle podne »
Добро, верујем Вам да је тако, али по оном Правилнику о теоријској и практичној обуци кандидата за возаче
који је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 93/2013 од 25.10.2013. године, а ступио је на снагу 26.10.2013. нигде то не пише или ја то не видим (члан 19, тачка 5. каже да је то на полигону). Такође ни у Правилнику о организовању, спровођењу и начину полагања возачког испита, вођењу и роковима чувања евиденција о возачком испиту и условима које мора да испуни возило на којем се обавља возачки испит објављеном у истом Сл.гласнику, такође нигде не пише да може и у граду.
А можда је то речено или написано на неком другом месту ? Да ли можете да ми кажете где ?

Унапред хвала на одговору и срдачан поздрав !!!!

6
ZOBS i pravilnici / Uspon u gradu
« poslato: Novembar 10, 2013, 09:09:51 posle podne »
Kao sto naslov kaze - da li je i dalje moguce obavljati poligonsku radnju - Zaustavljanje i polazak na putu sa usponom u gradu, ako auto-skola nema ovo na svom poligonu ili treba da se late lopate i mesalice za beton?

7
Ma briga Agenciju i MUP, da li ti mozes ili ne mozes nesto da radis. Pa njima je bitno da ti uzmu pare, a za ostalo ... promasena investicija, tvoja greska ...
Upravo zbog toga se ja i nisam licencirao, jer treba da calnem preko 1000 evra, a za sta ??? Za VIDECEMO i MOZDA ???
Ja radim vec na 100% radnog vremena u drugoj firmi i voleo bih da dozvole taj dopunski rad (ili sta drugo vec), pa da se licenciram, ali da znam na cemu sam. Ovako ...

8
Pa nista nije bilo.
Coveka (preedavaca) auto-skola prijavila na dodatnih 30% preko punih 100% koje ostvaruje u drugoj firmi, jer im je "navodno" na to ukazao njihov knjigovodja (kao moze garantovano), ali sad je zapelo u MUP-u.
Inspektor iz podrucnog MUP-a u principu to ne kontrolise, za to je zaduzena druga inspekcija za rad i radne odnose, ali ...
I sad cekaju ...
Navodno, obzirom da ima veoma malo licenciranih predavaca, a od toga jos manje onih koji nisu nigde u radnom odnosu (koji bi mogli da rade ovo) - cekaju MUP da ipak nekako odobri tu dopunsku delatnost ili ugovor o delu ili ...
Pa za ceo Pomoravski okrug, koji je do sada imao 30-tak auto skola (za dalje se jos ne zna koliko ce nastaviti) ima samo 5 licenciranih predavaca, od cega su 3 u stalnom radnom odnosu negde vec. Znaci "upotrebljivi" su svega dvojica, sto moze da zadovolji najvise 6 ili 8 skola. A ostale skole  ...???

Dakle videcemo kako se odvija utakmica. Ovi i ovako svaki dan nesto menjaju, pa ...

9
Ja sad u ovom momentu nemam bas pravu predstavu (do u detalje) sta je uradjeno (ili ce biti uradjeno) oko ovakvog zaposljavanja predavaca u jednoj auto-skoli, ali koliko vec sutra, imacu pravu sliku i prenecu je ovde. Meni su tvrdili da je moguce, pa sam ja zbog toga ovde i pitao za misljenje, bez da detaljnije proucim postupak.

Ovako kako ste Vi Raseta ovde objasnili - sve je cisto. Na ovaj nacin nije moguce angazovanje ispitivaca i to je jasno kao dan.
Ali ...
Videcemo ...

Veliki pozdrav i hvala na objasnjenju !!!

10
Mislim da se radi o Zakonu o radnim odnosima ili kolektivnom ugovoru - nisam siguran. Ali je takav zakon stariji od ovih nasih pravilnika i prema tome kao stariji ima ekskluzivno pravo primene, bez obzira sta kaze ova nasa nauka, koju menjaju kako se kome cefne.
Naime - navodno tamo pise da svaki zaposleni sa 100% radnog vremena moze ostvariti jos i dodatnih 30% dopunskog rada u istoj ili drugoj delatnosti. Znaci kao dopunski rad, ali sa placenim svim zakonskim dazbinama i doprinosima, znaci legalno bavljenje nekom delatnoscu. Npr, radim u firmi kao taksi vozac sa 100%, a dodatno sam auto-limar na tih 30%. U casovima bi to bilo 182 (100%) + 54 (30%). Takvom predavacu treba 40 sati za jednu turu mesecno i ostatak do 54 sati kao ispitivac i to je to.

Nisam ja ovo bez veze pitao - imam primer, ali sad mi je glupo da pricam detalje, ali sam svakako zainteresovan, a ako moze sto da ne rade to i drugi.

Pozdrav !!!

11
Како већ наслов каже -
Интересује ме какво сазнање имају цењени чланови форума о следећем проблему.

Има много испитивача и предавача по Србији који су годинама радили у ауто-школама као председници Комисија за полагање возачких испита, а били већ запошљени у другим фирмама (уговор о делу и сл.). Не мора да значи да су сви саобраћајне струке, али могу да испуне онај услов да су радили 5 година у саобраћају као председници комисија. Ти људи већ уживају поверење у ауто-школама и оне неће да ангажују неке предаваче који до сада нигде нису радили и немају радни однос нигде и не познају их.

Моје питање:
1. Да ли предавач може бити запошљен до оних 130% у ауто-школи и то тако да је 100% у некој другој фирми, а 30% као предавач или испитивач у ауто-школи ? (по ком закону ако може или ако не може),
2. Да ли тих 30% може да се подели на 3 ауто-школе по 10%, па да тај ради у све 3.
   Или ово може да се уради да је он запошљен 30% у једној, а на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи (или нечег другог) између 3 школе ради за све 3, а плаћа га једна (ове друге 2 рефундирају тој) ?

Не знам да ли ме разумете, али ако већ не може по уговору о делу ангажовање предавача или испитивача - може ли на неки други начин ???

Поздрав !!!

12
ZOBS i pravilnici / Odg: Obrazac u slucaju nemogucnosti izlaska na polaganje vozackog ispita
« poslato: Novembar 05, 2013, 03:57:11 posle podne »
Cekajte bre ljudi. Ja ne razumem nista sta vi pricate.
Pa jel to svaka auto skola MORA da ima neki kompjuterski program za obradu podataka, evidencije i sl ???

Ja sam pitao gde moze da se nadje ovaj obrazac, ali BEZ kompjutera i programa, odnosno KAKO on izgleda.

Tada kada (i ako ikada ..., jer kod nas se nista nezna ni za prekjuce, a kamo li za prekosutra ...) postane obavezno polaganje teoretskog dela ispita na kompjuterima - auto-skole ce morati nabaviti taj program, koji ce verovatno biti delo MUP-a ili Agencije za BS i oni ce im za njega uzeti debele pare.
Ali sta do tada ???
Pozzzz!!!

13
ZOBS i pravilnici / Odg: Obrazac u slucaju nemogucnosti izlaska na polaganje vozackog ispita
« poslato: Oktobar 31, 2013, 05:28:05 posle podne »
A ako ne koristi taj pomenuti program ???

14
ZOBS i pravilnici / Trajanje lekarskog uverenja za kandidate
« poslato: Oktobar 14, 2013, 10:54:15 posle podne »
Unapred se izvinjavam ako ova tema postoji u okviru neke druge, jer ja nisam uspeo da je pronadjem.

Elem - kako naslov kaze:

1 - Lekarsko uverenje kandidata za vozaca traje godinu dana za vreme dok ima prakticnu obuku (ovo regulise ZOBS, cl.216, stav 2)
2 - Kada polozi vozacki ispit u celosti i preda zahtev za izdavanje vozacke dozvole u MUP-u, e tada ovo uverenje ne moze biti starije od 6 meseci (zbog zakona o javnim ispravama ili cemu vec ...),
3 - Ono sto mene inresuje:

Kolika je maksimalna starost lekarskog uverenja kandidata za vreme dok POLAZE vozacki ispit. Pazite - NE dok vrsi prakticnu obuku, vec za vreme POLAGANJA ispita. Ovo zbog toga sto pomenuti clan 216, stav 2. ZOBS-a nista ne kaze u vezi sa polaganjem ispita. On regulise samo OBUKU, ali ne i POLAGANJE.
Imam indicija da u ovom slucaju prakticno NEMA ogranicenja u pogledu starosti lekarskog uverenja i moze biri staro i vise godina.
Da li neko ima svoje misljenje ili iskustvo u vezi sa ovim (neki pravni osnov za za bilo koju tvrdnju) ili bilo sta ...???

15
Obuka vozača / Odg: POLAZAK NA PRAKTIČNOM DELU ISPITA
« poslato: Mart 05, 2013, 09:15:08 posle podne »
Ha ... U Paracinu nisu dozvolili. Mora parking, poligon ili ulica sa slabim intenzitetom saobracaja ...

Stranice: [1] 2