Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - igorski

Stranice: [1]
1
Obuka vozača / Jedna ili dve takse???
« poslato: Oktobar 11, 2013, 12:44:04 pre podne »
Sta mislite, i da li znate, da li cemo placati jednu ili dve takse prilkom utvrdjivanja uslova i dobijanja nove dozvole za rad?

Zakon o republickim administrativnim taksama

Tarifni broj 42.

Za akt po zahtevu za davanje saglasnosti na nastavni plan i program za obuku kandidata za vozače motornih vozila i vozače traktora......9.130

Za rešenje po zahtevu za utvrđenje ispunjenosti uslova za rad centra za obuku vozača.........91.390

Za dozvolu za obavljanje osposobljavanja kandidata za vozače........79.950


Za žalbu na rešenje o otklanjanju nedostataka i privremenoj zabrani obavljanja osposobljavanja vozača.....1.150

Za rešenje kojim se utvrđuje da je pravno lice kome je privremeno zabranjeno obavljanje osposobljavanja kandidata za vozače otklonilo nedostatak zbog kojih mu je zabrana osposobljavanja izrečena......11.510

2
Ispitivači i ispiti / Pocinje se sa licenciranjem ispitivačima
« poslato: Oktobar 04, 2013, 08:52:26 posle podne »
ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЧИНУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ИСПИТИВАЧА
 
Стручни испит за испитивача састоји се из полагања теоријског и практичног дела тог испита из области које су прописане  у Програму за полагање стручног испита за испитивача: Саобраћајна етика, Саобраћајна психологија, Педагогија и андрагогија, Безбедност друмског саобраћаја, Прописи о безбедности саобраћаја, обука возача и полагање возачког испита, Возила и Теорија извођења радњи возилом у саобраћају на путу.

ТЕОРИЈСКИ ДЕО

Предвиђено је да се полагање теоријског дела стручног испита спроводи путем теста, писмено или на рачунару. Тест садржи укупно 140 питања, распоређених у седам области и то:

    Саобраћајна етика - 10 питања
     Саобраћајна психологија - 15 питања
     Педагогија и андрагогија - 15 питања
     Безбедност друмског саобраћаја - 20 питања
     Прописи о безбедности саобраћаја, обука возача и полагање возачког испита - 60 питања
     Возила - 10 питања
     Теорија извођења радњи возилом у саобраћају на путу - 10 питања


Питања су затвореног типа (на заокруживање) - са четири понуђена одговора од којих је само један одговор тачан и отвореног типа - набрајања, допуњавања и сл. Укупно време предвиђено за решавање теста је 3 сата.

Да би сте положили теоријски део стручног испита неопходно је да освојите најмање 80% од укупног броја предвиђених бодова – појединачно из сваке области. Уколико из неке од наведених области освојите мање од 80%  у следећим испитним роковима полажете САМО те области, а области које сте положили Вам се признају.


ПРАКТИЧНИ ДЕО

Практичном делу стручног испита могу приступити кандидати који прво положе теоријски део испита. Полагање практичног дела стручног испита спроводи се писмено, односно показно, односно путем студије случаја, односно путем симулације.

Да би сте положили практични део стручног испита неопходно је да будете успешни у свим садржајима за које је вршено вредновање и оцењивање, чиме  добијете оцену „задовољио“. Уколико не положите практични део стручног испита можете полагати поправни испит у наредним испитним роковима.

Уколико не приступите полагању стручног испита (било теоријском, било практичном делу) или одустанете од започетог полагања стручног испита (било теоријског, било практичног дела) сматраће се да нисте положили испит и можете се пријавити за неки од наредних испитних рокова.

Списак неопходне литературе за полагање стручног испита за испитивача можете преузети са сајта Агенције, на линку  http://www.abs.gov.rs/info_ispitivaci.html
 

НАПОМЕНА:
Уколико сте положили стручни испит за предавача теоријске обуке и од Агенције за безбедност саобраћаја преузели уверење о положеном стручном испиту, и  желите да стекнете дозволу (лиценцу) за испитивача обавештавамо вас да из теоријског дела стручног испита за испитивача полажете следеће области:

Саобраћајна психологија - 15 питања
Педагогија и андрагогија - 15 питања
Прописи о безбедности саобраћаја, обука возача и полагање возачког испита - 60 питања
Возила - 10 питања

Области Саобраћајне етика, Теорија извођења радњи возилом у саобраћају на путу  и Безбедност друмског саобраћаја које сте положили за предавача теоријске обуке вам се признају.

 

3
Obuka vozača / NAV(L)AK
« poslato: Avgust 26, 2013, 12:31:38 posle podne »
Jos jedna emisija SAT-a koja se moze prozumaciti kao "pljuvanje" po auto skolama, ali zato se lepo hvali NAVAK, cak i od ljudi od kojih to nismo ocekivali.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1382990/%D0%A1%D0%90%D0%A2+.html

4
Obuka vozača / Da li ce ovako biti i kod nas?
« poslato: Jul 12, 2013, 09:41:36 pre podne »
Evo kako su Hrvati resili jedan od problema:


Na temelju članka 201. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine« broj 67/2008., 48/2010 i 74/2011), ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK O MREŽI I KRITERIJIMA O DOVOLJNOM BROJU AUTOŠKOLA

(„Narodne novine“, broj 117/12)

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se kriteriji za određivanje dovoljnog broja autoškola i podružnica, odnosno izdvojenih pogona (u daljnjem tekstu: autoškole) te uvjeti i način za utvrđivanje mreže autoškola.

Članak 2.

Kriterij za određivanje dovoljnog broja autoškola je godišnji potencijalni broj kandidata za vozače.
Kriterij naveden u stavka 1. ovoga članka ne primjenjuje se na otoke na kojima ne postoji autoškola.

Članak 3.

Godišnji potencijalni broj kandidata za vozače u Republici Hrvatskoj u jednoj godini čini broj stanovnika one dobne skupine koja je stekla uvjete za osposobljavanje kandidata za vozače B kategorije vozila, uvećane za 10%, a temelji se na podacima Državnog zavoda za statistiku iz zadnjeg službenog popisa stanovništva.

Članak 4.

Nova autoškola može se otvoriti u mjestu ili gradu u kojem:
1. ne postoji autoškola, uz uvjet da je na području koje gravitira toj novoj autoškoli najmanji godišnji potencijalni broj kandidata za vozače 150 ili
2. je postojala samo jedna autoškola koja je u međuvremenu prestala s radom,
3. postoji određeni broj autoškola ukoliko je u tim autoškolama broj osposobljenih kandidata za vozače tijekom protekle godine veći od potrebnog broja instruktora vožnje u tim autoškolama koji su u procesu osposobljavanja.
Iznimno od stavka 1. ovoga članka nova autoškola može se otvoriti u mjestu koje ima status grada, ako u tom gradu ne postoji niti jedna autoškola.
Pod područjem koje gravitira novoj autoškoli smatra se područje općina koje su bliže novoj nego postojećoj autoškoli.

Članak 5.

Ovlaštena stručna organizacija na temelju kriterija iz članka 2. ovoga Pravilnika jednom godišnje obavlja analizu potreba za otvaranjem novih autoškola za narednu godinu, a podatke o tome dostavlja Ministarstvu unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) najkasnije do 31. siječnja tekuće godine.
Na temelju analize iz stavka 1. ovoga članka, Ministarstvo će utvrditi postoji li stvarna potreba za otvaranjem nove autoškole u pojedinom mjestu....

http://www.propisi.hr/print.php?id=11934

5
Obuka vozača / Agencija preuzima ispite
« poslato: Jun 30, 2013, 05:21:17 posle podne »
Za one koji jos sumnjaju u ovakvu mogucnost, neka pogledaju na sajtu Saobracajnog fakulteta, na linku: http://www.sf.bg.ac.rs/index.php/sr-RS/vesti/1-fakultetske-vesti/1834-radionicazobs , gde je objavljena radionica za sve kritike, predloge, sugestije, i gde su objavljene dosadasnje promene clanova Zakona od Radne grupe za izmenu.

Član 9.
Влада, на предлог министарства надлежног за послове саобраћаја, оснива Агенцију за безбедност саобраћаја, као јавну агенцију (у даљем тексту: Агенција).

Агенција:
.......
23) организује и спроводи испит за кандидате за возаче, најкасније од 01.01.2016. године,
.......

6
Obaveštenja / Pocinje licenciranje Predavača
« poslato: Mart 26, 2013, 04:29:10 posle podne »
Након доношења Правилника о програмима и роковима за одржавање семинара, начину полагања испита и изгледу и садржају дозволе (лиценце) за предавача теоријске обуке кандидата за возаче  и Правилника о спровођењу испита, организацији семинара унапређења знања и вођењу регистра издатих дозвола (лиценци) за предавача теоријске обуке, Агенција за безбедност саобраћаја  почиње са процесом лиценцирања предавача теоријске обуке.

Да би се добила дозвола (лиценца) за предавача теоријске обуке неопходно је да лице које испуњава законске услове за добијање дозволе (лиценце) похађа припремну наставу у трајању од 35 наставних часова и након тога положи стручни испит.

Агенција за безбедност саобраћаја организује припремне наставе за полагање стручног испита за предаваче теоријске обуке у следећим градовима:
* Београду - од 22.04.2013. до 26.04.2013. године, 7 часова дневно (потребна комплетна документација мора бити достављена Aгенцији за безбедност саобраћаја најкасније 17.04.2013. године)
* Новом Саду - од 13.05.2013. до 17.05.2013. године, 7 часова дневно (потребна комплетна документација мора бити достављена Aгенцији за безбедност саобраћаја најкасније 08.05.2013. године)
* Ужицу/Златибору/Тари - од 27.05.2013. до 31.05.2013. године, 7 часова дневно (потребна комплетна документација мора бити достављена Aгенцији за безбедност саобраћаја најкасније 22.05.2013. године)
* Нишу - од 17.06.2013. до 21.06.2013. године, 7 часова дневно (потребна комплетна документација мора бити достављена Aгенцији за безбедност саобраћаја најкасније 12.06.2013. године)
Припремна настава се одржава сваког радног дана, у периоду од 10.00 до 18.00 часова, а првог дана наставе потребно је доћи у 9.00h. Тачна адреса одржавања припремне наставе у наведеним местима биће накнадно објављена на сајту Агенције за безбедност саобраћаја.

Агенција за безбедност саобраћаја је обезбедила литературу потребну за полагање стручног испита која ће бити доступна свим лицима која буду похађала припремну наставу.

Трошкови спровођења и полагања стручног испита и издавања дозволе (лиценце) за предавача теоријске обуке прописани су Уредбом о ценама услуга које врши Агенција за безбедност саобраћаја („Службени гласник РС“, бр. 121/2012, од 24.12.2012. године), и обухватају:
Спровођење стручног испита за предавача теоријске обуке, 30.000,00 динара;
Полагање стручног испита за предавача теоријске обуке, 15.000,00 динара; и
Издавање дозволе (лиценце) за предавача теоријске обуке, 5.000,00 динара.
 
Сва заинтересована лица за стицање лиценце за предавача теоријске обуке могу се пријавити за похађање припремне наставе.

Досадашње прелиминарне пријаве за предаваче теоријске обуке коришћене су за организацију територијалне расподеле одржавања припремне наставе, а сви заинтересовани за добијање дозволе (лиценце) за предавача теоријске обуке у обавези су да пратећи ово упутство доставе пријаву и комплетну документацију у предвиђеним роковима.

О роковима за полагање стручног испита, кандидати за предаваче теоријске обуке који похађају припремну наставу у Београду биће обавештени током похађања припремне наставе, а списак свих термина полагања стручног испита биће благовремено објављен и на сајту  Агенције за безбедност саобраћаја.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
11070 Београд
Булевар Михајла Пупина 2

7
Obuka vozača / Pocinje licenciranje
« poslato: Januar 09, 2013, 05:40:10 posle podne »
ИНФОРМАЦИЈА ЗА ДОБИЈАЊЕ ДОЗВОЛЕ (ЛИЦЕНЦЕ) ЗА ИНСТРУКТОРЕ ВОЖЊЕ
 
 
Након доношења Правилника о организацији семинара унапређења знања, спровођењу испита провере знања и вођењу регистра издатих дозвола (лиценци) за инструктора вожње и Правилника о програму и роковима за одржавање семинара, начину полагања испита провере знања и изгледу и садржају обрасца дозволе (лиценце) за инструктора вожње стекли су се услови да Агенција за безбедност саобраћаја  почне са процесом издавања дозволе (лиценце) за инструкторе вожње.

Агенција за безбедност саобраћаја обавештава сва заинтересована лица да се могу пријавити за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње тако што ће:
1. Попунити online Захтев за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње – кликните овде (пре потврде о слању захтева обавезно проверити унете податке, за чију тачност одговара подносилац захтева).

2. Поред попуњеног online захтева потребно је и путем редовне поште послати:
  1) одштампан и попуњен образац Захтева за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње (Захтев – кликните овде),
  2) доказ о положеном испиту за возача инструктора или доказ о стеченој (јавној школској исправи) школској дипломи за инструктора вожње одговарајуће категорије.
Као доказ подноси се бар један од следећих докумената:
        - уверење о положеном испиту за возача инструктора за сваку категорију за коју се подноси захтев,
        - оверена фотокопија школске дипломе за инструктора вожње за категорије за које се подноси захтев,
        - инструкторска дозвола издата од надлежног органа у Републици Србији.
НАПОМЕНА: Уколико је истекао рок важења инструкторској дозволи доставља се оригинал, а за инструкторску дозволу која је у роковима важења може се доставити и оверена фотокопија, с тим да је пре преузимања дозволе (лиценце) обавезно доставити и оригинал).
  3) фотокопију лекарског уверења о здравственој способности,
  4) доказ да у последње четири године лице није правноснажно осуђивано за кривична дела: тешка дела против безбедности јавног саобраћаја, из групе против живота и тела, против службене дужности, као и да се против њега не води истрага за ова кривична дела, односно није подигнута оптужница за ова кривична дела:
        4а) доказ да лице није правноснажно осуђивано за кривична дела – потврда се узима у МУП-у (послати оригинал) и
        4б) доказ да се против лица не води истрага – потврда се узима из Суда (послати оригинал),
  5) фотокопију личне карте или уколико је ЛК са чипом, ишчитану личну карту,
  6) фотокопију возачке дозволе,
  7) две идентичне фотографије у боји, димензија 25x30mm, које нису старије од шест месеци и
  8) доказ о уплати трошкова за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње, по важећој тарифи – оригинал уплатница (пример попуњене уплатнице).
 
СВИ ПОДАЦИ УНЕТИ У "online" ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ДОЗВОЛЕ (ЛИЦЕНЦЕ) ЗА ИНСТРУКТОРА ВОЖЊЕ МОРАЈУ ОДГОВАРАТИ ПОДАЦИМА УНЕТИМ У ОБРАЗАЦ ЗАХТЕВА КОЈИ СЕ ШАЉЕ ПУТЕМ ПОШТЕ.
 

НАПОМЕНА:
Захтев за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње, који се шаље путем поште, попунити читко штампаним словима, водећи рачуна да својеручни потпис подносиоца захтева буде унутар простора који је томе намењен у доњем десном углу.
Приликом подношења Захтева за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње уплатилац мора бити физичколице на чије име се издаје дозвола (лиценца) за инструктора вожње - подносилац захтева.
Сву потребну документацију за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње слати искључиво редовном поштом на адресу Агенције за безбедност саобраћаја (осим поднетог online Захтева за издавање дозволе (лиценце) за инструктора вожње).
 
 
Уколико послата документација није комплетна или заинтересовано лице не испуњава прописане услове биће обавештено о даљем поступку.
 
Лицима чија документација буде комплетна и која испуњавају законом прописане услове дозвола (лиценца) за инструктора вожње биће послата путем поште на кућну адресу која је наведена у обрасцу захтева или уручена на организованим скуповима по територијалном принципу.
 
Адреса:
АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
11070 Београд
Булевар Михајла Пупина 2

www.abs.gov.rs

8
Obuka vozača / Subotička "rampa"
« poslato: Decembar 14, 2012, 04:27:06 posle podne »
Da li su na ovaj način Subotičani resili problem sa ručnom?


9
Obuka vozača / Putanje?
« poslato: Novembar 03, 2012, 10:10:11 posle podne »
Koliko je ukupno putanja potrebno ako neko radi sve kategorije?

Neka me neko ispravi ako gresim negde.

Najmanje 15 za A, A1, A2, AM, + 15 za B i B1 (to su ove sa trajanjem od minimum 25 minuta + poligonske radnje );
15 za C, C1, D, D1 + 15 za BE, C1E, CE, D1E, DE (ove traju najmanje 40 minuta, s tim da za ove E ne treba poligon) = UKUPNO 60

Kako naci ovoliko putnja, za toliko vremena voznje!?

Stranice: [1]