Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - Vasa

Stranice: [1] 2 3
1
ZOBS i pravilnici / ZAKONI U SKUPŠTINI
« poslato: Jul 21, 2015, 04:23:41 posle podne »
Malo je nezgrapno najavljeno u jutarnjem programu RTS da je danas u Skupštini na dnevnom redu "set zakona iz oblasti saobraćaja".

Na sajtu Narodne Skupštine stoji da je u stvari reč o:
pod 1 - PREDLOGU ZAKONA O ISTRAŽIVANJU NESREĆA U VAZDUŠNOM, ŽELEZNIČKOM I VODNOM SAOBRAĆAJU;
i pod 3 - PREDLOGU ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA.

Bez obzira što na dnevnom redu nije Zakon koji nas direktno interesuje, upućeni dopis će ih podsetiti da na vreme prouče naše primedbe i zahteve, pa kada dođe na red (mi ćemo ih opet podsetiti) i biće spremni.
Pozdrav.

2
Obuka vozača / Odg: Zakon o izmenama Zakona
« poslato: Maj 17, 2015, 10:42:11 posle podne »
- Не знам да ли сте приметили да је у "финалном" тексту нацрта Закона број чланова повећан на 168, па када се сабере са оних нових 14 (од 156а до 156љ) добије се број од 182.

- Обзиром да ЗОБС има 353 члана, половина + 1 је = 177 чланова.
Према "ЈЕДИНСТВЕНИМ МЕТОДОЛОШКИМ ПРАВИЛИМА ЗА ИЗРАДУ ПРОПИСА" Законодавног одбора Народне скупштине Републике Србије, донетим на седници одржаној 30. марта 2010. године, Члан 47. став 2. :
"Ако се више од половине чланова основног прописа мења, односно допуњује, треба донети нови пропис.“

- Предлажем да се искористи постојећи Закон као основа, формира стручна комисија (као предложена у члану 214. став 3., за СПОРНО лиценцирање уџбеника за кандидате за возаче), детаљно разрадити све примедбе и предлоге, а након свих потребних измена предложити га као нов „Закон о безбедности саобраћаја на путевима“.

- Обзиром да су се коначно стекли услови да се Закон мења, у циљу побољшања квалитета истог, треба искористити прилику да се промене дословно СВЕ: неправилности, недоследности, недостатци и грешке у постојећем Закону, без изузетка.

- Још у току "јавне расправе" сам мејлом послао УСП-у аргументоване примедбе и предлоге (поред заједничких закључака и ставова ПКАШС) за измену или допуну још тачно 70 чланова ЗОБС-а од којих су се у финалном тексту појавила само 2 (два) прихваћена и то везано за Члан. 32. и 46. ЗОБС-а. Резултат је поражавајући: 2/70=2.86%.

- Ако се остане на овом "финалном" тексту, ЗОБС ће и даље бити "ћопав", па се не можемо надати ни бољим правилницима.
- Генерално, почетни резултат преговора је задовољавајући али не смемо стати. Пружимо Петру (ПКАШС) сву логистичку и финансијску подршку, да бисмо напокон могли Закон и Правилнике да правимо, читамо и примењујемо онако како су написани, без "тумачења".

- Узгред, да подсетим; пре 5 месеци - 19.12.2014.г. ступио је на снагу нови (битно промењен) "Правилник о саобраћајној сигнализацији", веома битан и повезан са укупном нашом делатношћу а МУП се не оглашава тим поводом??? Замислите колике напоре морамо учинити везано за наше захтеве, када МУП нема слуха према себи равнима (Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре - које је поменути Правилник донело).

Поздрав и срећно нам било!!!

3
Obuka vozača / Odg: Vreme je da se izadje na ulice.
« poslato: Mart 17, 2015, 10:29:02 posle podne »
E, baš mi rekoše ovi iz MUP-a pre neki dan: "SAMO NAM JE JOŠ OVAJ PODATAK POTREBAN I ODMAH ĆEMO PRIHVATITI SVE PRIMEDBE I PREDLOGE AUTO-ŠKOLA".
Razmislite malo pre nego što nešto napišete na forumu, čemu bi nam sada služio taj podatak? Mogli bi samo da se slikamo sa tim.
Ako nemate neki konstruktivan predlog kako da se vadimo iz ovih g*****, a pri tom i niste u mogućnosti ništa da preduzmete, bolje nemojte ništa pisati.
Izvinite ako vam ovo izgleda grubo, ali ovaj forum trenutno nije ni mesto a nije ni vreme da se po bilo kom osnovu delimo. To nam nikako nebi pomoglo.
Pozdrav.

4
Obuka vozača / Odg: Vreme je da se izadje na ulice.
« poslato: Mart 16, 2015, 12:51:14 posle podne »
Pero, reagovanje na emisiju SAT je sasvim na mestu.
Šta misliš, da li da zatražimo sastanak sa ministrom pre ili posle njihovog konačnog teksta nacrta Zakona.
Mišljenja sam da bi bilo bolje pre.
Pozdrav.

5
Obuka vozača / Odg: Vreme je da se izadje na ulice.
« poslato: Mart 16, 2015, 12:54:31 pre podne »
Ljudi, da li ste gledali emisiju SAT???
Ako niste, pogledajte na sajtu RTS-a.
Ministar unutrašnjih poslova je izjavio (i ostao živ) da je audio-video nadzor u auto-školi potreban da bi se ustanovilo da je kandidat stvarno bio na ispitu i polagao isti???
Obavestite čoveka da je član komisije na polaganju i njegov predstavnik, licencirani ispitivač - saobraćajni policajac!!!

6
Obuka vozača / Odg: Vreme je da se izadje na ulice.
« poslato: Mart 06, 2015, 05:54:54 posle podne »
Pero, trebalo bi Zaštitniku građana, kao instituciji, zahvaliti na tome što se, za razliku od nekih, udostojio da odgovori na upućen dopis od strane PKAŠS, ali ga treba upozoriti na nesmotrenosti izrečene u zadnje dve rečenice odgovora:
1 - obrazloženje nemogućnosti da odmah postupi po našem dopisu, zbog toga što se: "... prevashodna nadležnost ovog organa ostvaruje kroz postupanje po pritužbama građana ...". Pa valjda smo i mi iz PKAŠS i kandidati u našim auto-školama GRAĐANI ove zemlje;
2 - takođe, da nismo mi krivi za ograničene resurse i kapacitete kojima raspolaže ta institucija;
3 - i pored izrečene zainteresovanosti da u DALJOJ PROCEDURI reaguje, imajući u vidu i primedbe iz dopisa PKAŠS; upozoriti Zaštitnika građana da od predlagača Zakona (po službenoj dužnosti) NA VREME traži dostavljanje nacrta Zakona, jer se može desiti da pre upućivanja Vladi i Narodnoj skupštini, predlagač uopšte ne zatraži mišljenje Zaštitnika građana, a posle će biti KASNO.
Nije korektno da Zaštitnik građana očekuje da imamo razumevanja za ovakve nesmotrenosti u trenutku kada se donosi veoma bitan Zakon za GRAĐANE ove zemlje, i da ne reagujemo na rad te institucije.
Ukoliko mu ove primedbe ne dostavimo, misliće da nam je "ZAMAZAO OČI" i neće ništa preduzimati.

7
Obuka vozača / Odg: Vreme je da se izadje na ulice.
« poslato: Mart 03, 2015, 10:44:49 pre podne »
Definitivno, poznata situacija od ranije a i za ubuduće: ono što nije prikazano na RTS-u, kao da se nije ni dogodilo.
Kapu nam kroje oni koji imaju pristup medijima.
Javnost ne zna da se javna rasprava vodila u PKAŠS i na saobraćajnom fakultetu u Beogradu, niti je čula stavove struke.
Stavovi pojedinaca ne mogu biti merodavni,
- niti je Pejović jedini saobraćajac,
- niti je Vujanić jedini profesor iz struke,
- niti je 10+ jedina auto-škola u Beogradu a kamo li u Srbiji.
Ukoliko ne uspemo da se izborimo za medijski prostor, ne možemo očekivati podrušku pogrešno obaveštene javnosti.

8
Obuka vozača / Odg: Vreme je da se izadje na ulice.
« poslato: Februar 22, 2015, 05:58:39 posle podne »
Kao prvo, svaka čast profesoru Lipovcu na sadržaju u ovom cirkularnom pismu objavljenom na sajtu PKAŠS.

Kao drugo, suprotno od naslova teme na forumu, stvorili su se uslovi da se nešto promeni u ZoBS-u i "ne treba ulaziti kroz prozor, dok su vrata još otvorena".
Poštovane kolege, ne vredi samo dobacivati iz ugla, već svoje mišljenje i predloge konkretno uputiti na adresu predlagača Zakona, jer postoji mogućnost predviđena programom javne rasprave:
"Примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству унутрашњих послова путем електронске поште на адресу: vladan.nikolic@mup.gov.rs или на адресу Министарство унутрашњих послова, Београд, Булевар Михајла Пупина бр. 2."

Pojedinci u MUP-u, primedbe i predloge PKAŠS shvataju i tumače kao lično mišljenje Petra Rašete.
Pošaljite slobodno i vi svoje mišljenje i predloge na navedenu adresu, da dokažemo da i mi mislimo isto i da su to stvarno zajednički zaključci.
Ja sam to učinio i pre javne rasprave u PKAŠS, bez obzira što se poklapaju sa konačnim zakljucima PKAŠS, potpisao sa punim imenom i prezimenom i poslao sa email adrese auto-škole, nema razloga za strah jer argumenti su na našoj strani "1+1=2 i ne može biti ni 3 ni 5" a imamo i podršku cenjenih profesora.
Iskoristimo priliku, ko zna kada i da li će se opet ukazati.
Pozdrav.

9
Obuka vozača / Odg: Vreme je da se izadje na ulice.
« poslato: Februar 02, 2015, 02:07:59 posle podne »
1 - nigde nije precizirano, šta se dešava ako kandidat ne želi da bude sniman???
Što ne stave u Zakon, ako smeju, da takav ne može da se obučava niti da polaže vozački ispit???
Nego pokušavaju nama da uvale kosku, da se mi objašnjavamo sa kandidatom zbog nečijeg hira.
2 - jedino u članu 286. ZOBS-a je precizirano ko i pod kojim uslovima ima ovlašćenje za snimanje saobraćaja...
Tu se nigde ne pominju auto-škole, pa prema tome ne mogu to od nas zahtevati.
3 - snimanje nema veze sa obukom, već pripada nadzoru i zašto bismo radili njihov posao???
Neka za vreme polaganja idu svojim vozilom za nama i neka slobodno snimaju šta god hoće.

10
Obuka vozača / DOZVOLA
« poslato: Januar 25, 2015, 03:08:14 posle podne »
Obuka u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Makedoniji. Nije loše pogledati i ovo: http://balkans.aljazeera.net/video/al-jazeera-business-dozvola

11
ZOBS i pravilnici / Odg: SREĆNA NOVA - SAOBRAĆAJNA SIGNALIZACIJA - 2015.
« poslato: Januar 10, 2015, 06:27:54 posle podne »
Ima li neko razuman odgovor, O ČEMU SE OVDE RADI?  >:(

- Da je neki Pravilnik konkretno u vezi auto-škola izašao bi u Sl. glasniku "SUTRA, A PRIMENA OD PREKJUČE", znate već o čemu govorim.
- I ovaj je indirektno vezan za naš rad, ali evo prođe mesec dana od objavljivanja u Sl. glasniku (br. 134/2014 od 11.12.2014.g.) a stupio na snagu na Svetog Nikolu (19.12.2014.g.) i niko ništa ne reaguje, gomila novih znakova, simbola, definicija, nema člana koji nije pretrpeo izmene.

- Tema je na forumu pročitana 305 puta, jedino je "saban" nešto prokomentarisao?  :) - hvala.
- PKAŠ - (Rašeta) verovatno nema nikakav konkretan odgovor, inače bi se već oglasio.
- Mediji ćute?  :-X
- Agencija za bezbednost saobraćaja (na svom sajtu) ćuti?  :-X
- Na sajtu: Ministarstva saobraćaja, MUP-a, Komiteta za bezbednost saobraćaja i PKAŠ, može se dobiti samo prethodni Pravilnik?  :o
- Ako pitate nekoga od nadležnih u lokalnoj PU, dobićete odgovor "da ih niko o tome nije obavestio, niti su dobili bilo kakva uputstva od MUP-a" a čak i da su pročitali u Sl. glasniku (kao što naravno, nisu), ne mogu samoinicijativno ništa da preduzimaju.  8)
- Čak i kolege sa kojima se srećem, ne reaguju uopšte kao da ih se to ne tiče? A kada bude trebalo "od sutra" da se primenjuje, biće "KUKU I POMAGAJ".
- E onda bi trebalo da bude " :-X", pa ko se snađe, snašao se.  :P

POZDRAV I SREĆNI PRAZNICI.  :) :) :)

12
ZOBS i pravilnici / SREĆNA NOVA - SAOBRAĆAJNA SIGNALIZACIJA - 2015.
« poslato: Decembar 21, 2014, 01:10:08 posle podne »
Bez ikakve najave, u Sl. Glasniku br. 134/2014 pojavio se novi Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji.
Lokalne samouprave još nisu stigle da stanje saobraćajne signalizacije na terenu (putevima i ulicama) usaglase sa Pravilnikom iz 2010. godine a evo novog Pravilnika sa gomilom izmenjenih i novih znakova, a one koje su to revnosno odradile imaće nove troškove.
Kod pojedinih znakova se izmena ogleda u tome što je uz stari znak samo dopisano "ćirilicom" - "ЗОНА", "ОПАСНОСТ", "ПОГРЕШАН СМЕР" i sl.
Zar je moguće da jedino Narod koji se služi i ćirilicom ne razume značenje znakova, pa mu treba tekstualni "ЋИРИЛИЧНИ ПРЕВОД"??????????
Izmenjeni su pojedini stavovi pa i članovi Pravilnika a ima znakova koji su zadržali oblik ali im je izmenjena definicija, pa će i to dovesti do problema.
Više nisu validni (slede novi troškovi):
- Postojeći odštampani udžbenici i priručnici koji sadrže i saobraćajnu signalizaciju,
- Zidne šeme saobraćajne signalizacije,
- Video prezentacije za predavanja,
- Testovi za polaganje teorijskog ispita...
SREĆNA NOVA - SAOBRAĆAJNA SIGNALIZACIJA - 2015.

13
I ako smo ranijih godina bili kivni na prikazivano i izricano u emisiji SAT,
ova poslednja emisija zaslužuje čistu DESETKU, i po temi kao i po svemu izrečenom od strane učesnika.
Pa ni taj višegodišnji medijski MRAK u kome su lutale auto-škole, nije mogao večno da traje.
U zadnjih nekoliko dana, SVETLOST se ipak pojavila i polako postajemo bolje vidljivi.
Ipak će pod pritiskom medija, morati da popuste oni koji su obuku vozača Zakonom (Član 206.)
proglasili za "...delatnost od opšteg interesa...", i da struku konsultuju u vezi svega što je vezano za bezbednost saobraćaja.
Nastavimo i dalje u pridobijanju prostora u medijima sve dok i stvarno ne budemo zvanično dobili mesto koje nam pripada.
Pozdrav.

14
ZOBS i pravilnici / Odg: Izmene ZOBS-a
« poslato: Decembar 13, 2014, 12:51:54 posle podne »
Moguće je da komentar nije objavljen iz nekog drugog razloga ali je važno da je tema emisije izazvala reakciju javnosti.
Od maja 2014. objavljeno je od 2 do 6 komentara po emisiji, a posle ove emisije ima 26 objavljenih komentara i ni u jednom od njih nisam primetio podršku predlozima izmena Zakona "RADNE GRUPE".

15
ZOBS i pravilnici / Odg: Izmene ZOBS-a
« poslato: Decembar 12, 2014, 12:00:41 pre podne »
Svaka čast Oliveri Kovačević i profesoru Veselinoviću, i ako nama ne prija ono što je izrečeno od učesnika, ni Olju a ni gledaoce, NVO "PEPA PRASE" i "tata i mama" sa kojima je došao u emisiju, nisu uspeli da ubede da su njihovi stavovi ispravni.
Oni još uvek ne znaju ni koliko košta obuka vozača, i dalje barataju nekom cifrom od 1000 eura.
Ni jedan argument profesora Veselinovića nisu mogli da ospore a ni na jedno konkretno Oljino pitanje nisu dali konkretan odgovor.
Mediji ipak počinju da uviđaju da smo, kao struka, nepravedno zapostavljeni, što je dobar početak.
Sa člancima novinara Teleskovića u Politici i ovom emisijom, vodimo sa 3:0.
Nastavimo da vršimo pritisak na medije da ne odustanu, tako što ćemo na svim sajtovima i forumima na kojima je ova tema načeta, argumentovanim komentarima ukazivati na pogrešne stavove onih koji su sami sebi dozvolili da budu pametniji od struke i nauke.
Ovakvu priliku ne smemo propustiti !!!!!!!!!!!
 

Stranice: [1] 2 3