Skorašnje poruke

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Obuka vozača / Odg: GUZVA
« Poslednja poruka Vlada123 poslato Decembar 08, 2015, 05:26:51 posle podne »
Ljudi ovo za praktični ispit i računar je nemoguća misija ;D Kako oni mislle da se to održi stvarno ne znam. Kada ne bude funkcionisalo, a često neće ko će da objašnjava kandidatima zašto im se ne priznaje ispit(pukla konekcija ;D ;D ;D ;D). U suštini sve ove namete smo sami želeli svojim slabim protivljenjem i lošom saradnjom. Sada ćemo da kusamo ;)
72
Obuka vozača / Odg: GUZVA
« Poslednja poruka saban poslato Decembar 04, 2015, 10:00:42 posle podne »
u potpunosti su tacni navodi iz dopisa    APELA  zajednice autoskola beograda.u unutrasnjosti srbije je jos izrazeniji problem vezano za prakticni deo ispita.pocetna mesta ispita poligon.zaista odrzavanje ispita ce postati nemoguca misija.moramo zamoliti i ispitivace iz mup a da daju svoje misljenje.po unutrasnjosti srbije oni putuju i po pedeset i vise kilometara da bi odrzali ispit.  zaista ce tesko biti odrzati prakticni ispit. inicijativa za sastanak sa nacelnikom rebicem je dobar potez i sva udruzenja trebaju da ucestvuju.
73
Obuka vozača / Odg: GUZVA
« Poslednja poruka feniks poslato Decembar 02, 2015, 10:11:59 posle podne »


        prodje mesec dana bez ijedne reci na forumu    :-X
74
Obuka vozača / Odg: 25 ОКТОБАР
« Poslednja poruka vidakovicbogdan poslato Novembar 28, 2015, 11:06:31 posle podne »
Наш форум  у задњих месец дана ко'" заказивање термина у киоску.
Иде крај године,предлажем да се "освеже финасијске обавезе чланица" и да се подсетимо колике су месечне обавезе по раднику.Разлог за ово питање је што се код нас у ауто-школи Сигнал-обука из Ужица променио број запослених па бих да допуним већ измирене обавезе за 2015. годину.
Боћа Ужице
75
Obuka vozača / Odg: 25 ОКТОБАР
« Poslednja poruka moša poslato Novembar 02, 2015, 11:56:25 posle podne »
*60cm2.mora biti slobodne povrsine*
Voleo bih da vidim kako će da preračuna tu ovalnu površinu na terenu,eksperti matematički će raditi proračune...

Izvod iz pravilnika o uslovima koje mora da zadovilji vozilo u saobraćaju na putu.

4. Uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost
Član 71
Pod uređajima na vozilima koji omogućavaju normalnu vidljivost u saobraćaju na putu, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se:

1) vetrobran i spoljna prozorska okna kabine i karoserije;

2) uređaj za brisanje vetrobrana (u daljem tekstu:brisač vetrobrana);

3) uređaj za kvašenje spoljne strane vetrobrana (u daljem tekstu: perač vetrobrana);

4) ogledalo koje vozaču omogućava osmatranje puta i saobraćaja (u daljem tekstu: vozačko ogledalo).
Član 75

Vozačko ogledalo na motornom vozilu mora biti ugrađeno i izvedeno kao najmanje:

1) jedno vozačko ogledalo na traktoru vrste T1 i putničkim vozilima sa najviše dva sedišta, kao i na motociklu koji je proizveden, odnosno prvi put registrovan nakon 1. januara 1970. godine.

2) dva vozačka ogledala na motociklu, ako je motocikl prvi put registrovan u

Republici Srbiji nakon 1. jula 2011. godine, i na traktoru vrsta T2 do T5 kao i na turističkom vozu;

3) dva vozačka ogledala na putničkom automobilu sa četiri ili više sedišta, od kojih je jedno smešteno unutar karoserije, a drugo izvan karoserije na levoj strani vozila;

4) dva vozačka ogledala na autobusu, putničkom automobilu koji vuče kamp prikolicu i trolejbusu sa obe spoljašnje strane prednjeg dela ovih vozila i jedno vozačko ogledalo unutar karoserije;

5) dva vozačka ogledala na teretnim vozilima sa obe spoljašnje strane prednjeg dela tih vozila.

Vozačko ogledalo mora biti homologovano i ugrađeno prema jednoobraznim tehničkim uslovima.

Vozačko ogledalo mora biti postavljeno tako da vozaču omogućava osmatranje puta i saobraćaja iza vozila, odnosno skupa vozila, i kad se u vozilu nalazi najveći dozvoljeni broj lica, odnosno i kad je vozilo natovareno. Vozačko ogledalo mora biti zglobno vezano za ležište svog nosača tako da se može postaviti u bilo koji položaj radi osmatranja puta i saobraćaja iza vozila i da u postavljenom položaju ostane i pri normalnim potresima za vreme kretanja vozila. Vozačko ogledalo postavljeno unutar karoserije vozila vrste M1 mora se nalaziti na mestu na kome ga vozač sa svog sedišta može podešavati rukom.

Površina vozačkog ogledala mora imati takve optičke karakteristike da ne prouzrokuje znatniju deformaciju slike i boje predmeta i da nije podložna štetnom dejstvu atmosferskih prilika.

Površina vozačkog ogledala koja reflektuje sliku može biti ravna ili blago ispupčena (konveksna) ili kombinovana. Radijus ispupčenosti površine vozačkog ogledala ne sme biti manji od 80 cm.

Površina vozačkog ogledala mora iznositi, i to:

1) ogledala smeštenog unutar karoserije i izvan karoserije putničkog automobila - najmanje 60 cm2;

2) ogledala smeštenih izvan karoserije ostalih motornih vozila - najmanje 150 cm2 ako im je površina ispupčena, odnosno najmanje 300 cm2 ako im je površina ravna;

3) ogledala na motociklu, motociklu s tri točka, lakom četvorociklu - najmanje 50 cm2.

Ako je na vozilu vrste M1, obzirom na konstrukciju karoserije, ili ukupno prigušenje svetla kroz zadnje staklo veće od 50%, neizvodljiva upotreba ogledala unutar karoserije tada takvo vozilo mora imati najmanje dva spoljna ogledala sa bočnih strana vozila.

Odredbe st. 5. i 6. ovog člana ne odnose se na vozila koja su proizvedena, odnosno prvi put registrovana pre 1. aprila 1971. godine.

Odredbe stava 1. tač. 3), 4) i 5) ovog člana ne odnose se na: putničke automobile do četiri sedišta i putničke automobile koji vuku kamp prikolicu, koja su proizvedena, odnosno prvi put registrovana pre 1. maja 1985. godine.

Po svemu ovome što ovde piše, ugradnjom dodatnih ogledala koja se lepe na površinu postojećih retrovizora se ne smanjuje njihova površina,a vidljivost mrtvih uglova se mnogo povećava zbog njihove konveksne površine.Pa sada neka mere i preračunavaju površinu a pravilnik kaže da se ugradnja dodatnih retrovizora ne smatra prepravkom vozila,pa samim tim i ne podleže premeravanjima.
76
Obuka vozača / Odg: 25 ОКТОБАР
« Poslednja poruka signalovac poslato Oktobar 30, 2015, 11:18:29 pre podne »
Mozemo nalepiti ono malo ogledalce za mrtav ugao.60cm2.mora biti slobodne povrsine na bocnom retrovizoru posle leplenja dodatnog retrovizora za mrtav ugao.To sam zvanicno dobio od Mupovca koji mi je bio u nadzoru....
77
Obuka vozača / Odg: 25 ОКТОБАР
« Poslednja poruka moša poslato Oktobar 29, 2015, 06:35:26 pre podne »
Za retrovizore pravilnikom nije definisano gde i kako se postavljaju(iznad,ispod sa strane,...),to ne bi trebalo da bude problem(koriste i kandidatima,pokriva i njihove mrtve uglove),sem teranja mak na konac.Što reče kolega feniks,zbog takvih dodatnih retrovizora je po njima vozilo bilo tehnički neispravno.
78
Obuka vozača / Odg: 25 ОКТОБАР
« Poslednja poruka feniks poslato Oktobar 28, 2015, 08:18:16 posle podne »


  Kako se vremena menjaju. Ja sam dodatna ogledala koja se postavljaju sa gornje strane fabrickih postavio jos pre pet godina i MUPovci su mi govorili da mi je vozilo tehnicki neispravno. Mogu vam reci da su izuzetno korisna posto pratite u potpunosti sav saobracaj iza sebe. Iz jednog golfa koji je uvezen iz Nemacke (vozilo je bilo na obuci vozaca) izvadio sam duple komande sa sve tri komande koje poseduju prekidac sa zujalicom.Struja se dobijala preko prikljucka za upaljac (ima tinjalicu). Komanda je univerzalna i moze da se koristi u svakom vozilu bez busenja. Na njoj je i oznaka TUFa.
79
Obuka vozača / Odg: 25 ОКТОБАР
« Poslednja poruka vlada 70 poslato Oktobar 28, 2015, 05:14:39 posle podne »
Danas kolegi na praktičnom ispitu stavljena velika zamerka (neznam krajnji ishod,da li mu je otkazan ispit ili ne) zbog toga što je na već postojeće fabričke retr. zalepio male,okrugle dodatne retrovizore.Nama je juče na ispitu kolega tražio i proveravao da li su uključene i da li rade zujalice i svetlosni signali.....i kako su nam bili raspoloženi kandidati :( piiištalo je i pištalo.
80
Obuka vozača / Odg: 25 ОКТОБАР
« Poslednja poruka moša poslato Oktobar 28, 2015, 07:09:00 pre podne »
U tom članu pravilnike nema šta da se tumači,jasno piše.Ali,sve je moguće,čuće se.
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10