Autor Tema: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija  (Pročitano 38546 puta)

zozo

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 12
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #15 poslato: Januar 30, 2011, 07:12:14 pre podne »
Citat
Interesuje me sta ce dalje biti,da li cu dobiti novu probnu dozvolu,s obzirom da sam napunio 18 novembra, a vratiti staru, ili ce mi upisati u staru dozvolu...

Dobićeš svakako Probnu dozvolu B kat. na godinu dana. Pravu voz. nemoj sada zameniti novom,jer ćeš dobiti samo A2 sve dok ne ispunjavaš uslove za A kat.

Petar

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 319
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #16 poslato: Januar 30, 2011, 07:33:29 pre podne »
За Б категорију ћеш добити пробну возачку дозволу. Пошто имаш 18 година нећеш морати имати пратиоца. Пробна важи годину дана.
Можеш тражити и нову дозволу за А категорију и тада ће ти бити уписано М, АМ, А1, А2, А и Ф категорија. (члан 196 Закона)
Предлажем да са овим уписивањем сачекаш док ти не изађе пробна Б категорија.
Рашета.

apatinus2

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 409
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #17 poslato: Januar 31, 2011, 02:35:46 posle podne »
danas su u supu trazili lekarsko pri upisu AM  kategorije.uzeli su lekarsko za B na uvid.
malo su nas bombardovali..maloo

cikin

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 3
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #18 poslato: Februar 03, 2011, 04:01:13 posle podne »
Gledam već 2 nedelje emisiju SAT kod g-dina Alvirovića, uporno izbegavaju odgovor na ovakvo pitanje !
Cikin

apatinus2

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 409
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #19 poslato: Februar 03, 2011, 11:18:29 posle podne »
petrov prijatelj..
 ;D

malo su nas bombardovali..maloo

sasa69

  • Gost
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #20 poslato: Mart 14, 2011, 08:27:11 posle podne »
U Kikindskom okrugu za sada, bilo koo da je proemnio staru dozvolu u novu, a imao je sve kategorije, nikom nije udarena, overena i DE kategorija.

Sada mi nije jasno da li se neko stavio iznad Zakona ili je uputstvo opet iznad Zakona, evo ga clan 195 i komentar uz njega :

7. Возачке дозволе за категорије моторних возила

Члан 195.

Возачка дозвола издаје се за управљање моторним возилима, односно скуповима возила следећих категорија:
1)   АМ - Мопеди, лаки трицикли или лаки четвороцикли,
2)   A1 - Мотоцикли чија радна запремина мотора није већа 125 см3 и снаге мотора до 11 kW чији однос снаге мотора и масе возила ни-је већи од 0,1 kW/kg и тешки трицикли чија снага мотора не прелази 15 kW,
3)   А2 - Мотоцикли чија снага мотора није већа од 35kW и чији однос снаге мотора и масе возила није већи од 0,2 kW/kg,
4)   А - Мотоцикли и тешки трицикли чија снага мотора прелази 15 kW,
5)   В1 - Тешки четвороцикли,
6)   B - Моторна возила, осим возила категорије А, А1, А2, АМ, F и М, чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500kg и која немају више од осам места за седење не рачунајући седиште за возача,
7)   BЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији В, највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg, а није већа од 3.500 kg,
8)   C1– Моторна возила, осим возила категорије А, А1, А2, АМ, F, М, В, D и D1, чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg, а није већа од 7.500 kg,
9)   C1Е - Скуп возила чије вучно возило спада у категорију C1, а највећа дозвољена маса прикључног возила прелази 750 kg и највећа дозвољена маса скупа не прелази 12.000 kg, као и скуп возила чије вучно возило спада у категорију В, а највећа дозвољена маса прикључног возила прелази 3.500 kg и највећа дозвољена маса скупа возила не пре-лази 12.000 kg,

10)    C - Моторна возила, осим категорије А, А1, А2, АМ, F, М, В, D и D1, чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg,
11)    CЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији C, а највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg,
12)    D1 - Моторна возила за превоз лица, која осим седишта за во-зача имају више од осам, а највише 16 седишта и чија максимална ду-жина не прелази осам метара,
13)    D1E - Скуп возила чије вучно возило припада категорији D1, а највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg,
14)    D - Моторна возила за превоз лица, која осим седишта за воза-ча имају више од осам седишта,
15)    DЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији D, а највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg,
16)    F - Трактори са или без прикључних возила и радне машине,
17) M - Мотокултиватор.
Возач возила категорије C1Е, CЕ, D1Е или DЕ може да управља
скупом возила категорије BЕ.
Возач возила категорије CЕ може да управља скупом возила категорије DЕ, уколико има категорију D.
Возач возила категорије CЕ може да управља скупом возила категорије C1Е, односно возач категорије DЕ категоријом D1Е.
Возач возила В категорије има право да управља и лаким трициклима и лаким четвороциклима, тешким трициклима чија снага мо-тора није већа од 15 kW и тешким четвороциклима, као и тешким трициклима чија снага мотора је већа од 15 kW када напуни 21 годину.
Возач возила В1 категорије има право да управља и лаким трициклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW, лаким и тешким четвороциклима.
Трактором и радном машином може управљати само возач који има возачку дозволу за возила категорије F.
Возач возила категорије А2 може да управља возилом категорије А1.
Возач возила категорије А, може да управља возилом категорије А1, А2 и АМ, возач возила категорије C може да управља возилом C1 катего-рије, возач возила категорије B може да управља возилом В1 категорије и возач возила категорије D може да управља возилом D1 категорије.
Возачи категорија В, С, С1, D и D1 могу да управљају тим возилима и када им је придодато прикључно возило чија највећа дозвољена маса није већа од 750 kg.
Мотокултиватором може управљати возач који има возачку дозволу за управљање возилом било које категорије.
Једна од најзначајнијих новина у овом законује увођење нове категоризације возила, на основу које се издају возачке дозволе које дају возачима право на управљање возилима појединих категорија.
Ова категоризација је урађена у складу са одредбама Упутства о возачким дозволама 2006/126/ЕЗ Европског парламента и Савета од 20. децембра 2006. Број постојећих категорија је знатно проширен.
Сврха те промене је прилагођавање преовлађујућим прописима, које треба да доведе до елиминисања свих проблема који би могли настати уколико би се остало при претходном решењу.
Укинуте су дозволе за возаче трактора (сада су то возачке дозволе за управљање трактором са прикључним возилима или без прикључних возила и за управљање радним машинама) и потврде о познавању саобраћајних прописа.
Решено је питање дозвола за управљање тешким четвороциклима на начин који омогућава да лица која имају право да управљају тим возилима имају потребно знање и вештину за управљање тим возилима, тако што су та возила сврстана у категорију В1, а право да управљају њима немају лица која имају возачку дозволу за управљање возилима категорије AM, A1, A2, A, F и M.
На јасан начин решено је и питање управљања скуповима возила увођењем категорија, BE, CE, C1E, DE, и D1E.
У том смислу је и одредба да возач возила категорије CЕ може да управља скупом возила категорије DЕ, уколико има категорију D.
Значајна новина је одредба да трактором и радном машином може да управља само возач који има возачку дозволу за возила категорије F. То је прописано услед битно различитих техничких карактеристика (димензија, максимална брзина, начин управљања и др.) у односу на остала возила, као и на чињеницу да трактору могу бити придодата и прикључна возила.
Слични разлози су били опредељујући и приликом прописивања да мопедима не могу да управљају лица која немају возачку дозволу за управљање моторним возилом на два точка (категорије    AM,    A1,    A2 и    A). Наиме, управљање возилом на два точка битно је различито од управљања било којим возилом са већим бројем точкова, посебно у погледу способности и вештина.


Члан 196.
Лицима која су до дана ступања на снагу овог закона стекла право на управљање моторним возилима, односно скуповима возила одређене категорије, тракторима, радним машинама, мотокултиваторима, бициклима са мотором и трамвајима, на њихов захтев издаће се возачка дозвола за управљање моторним возилом, односно скупом возила следећих категорија:
12)    А категорије - возачка дозвола за управљање моторним возилима категорија А, А1, А2, F, АМ и М,
13)    В категорије - возачка дозвола за управљање моторним возилима категорија В, В1, ВЕ, F, АМ и М,
3)    С категорије - возачка дозвола за управљање моторним возилима категорија С, С1, В, В1, ВЕ, F, АМ и М,
4)    D категорије - возачка дозвола за управљање моторним возилима категорија D, D1 С, С1, В, В1, ВЕ, F, АМ и М,
5)    потврда о познавању саобраћајних прописа - F, М и АМ,
6)    С, D и Е категорије - возачка дозвола за управљање моторним возилима категорија ВЕ, СЕ, С1Е, DE и D1Е,
7)    С и Е категорије - возачка дозвола за управљање моторним возилима категорија ВЕ, СЕ и С1Е,
8)    В и Е категорије - возачка дозвола за управљање моторним возилима категорија ВЕ,
9)   дозвола за возаче трактора - возачка дозвола за управљање мо-торним возилим а категорија F, М и АМ.

Законом је јасно и прецизно прописано по ком основу ће се возачке дозволе издавати лицима која су их добила по претходно важећим прописима. Том приликом се у потпуности обезбедило да нико ко је до сада имао право да управља неким возилом не изгуби то право, па чак и по цену да неко добије веће право него што је имао. Тако су лица која су имала потврду о познавању саобраћајних прописа стекла право да управљају трактором због тога што је та потврда давала право на управљање радним машинама, а по одредбама овог закона трактори и радне машине спадају у исту категорију (F).


pedjasu

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 13
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #21 poslato: Mart 16, 2011, 11:56:06 posle podne »
Potpuno si u pravu, treba da se upise DE kategorija.
To se radi u Subotici.
Postavis im prosto pitanje jel upisuujete C1 ako neko donese uverenje za C? Oni ce verovatno reci da (pise u 195), a ti kazes pa to je isto i za ovaj slucaj. MOZE DA UPRAVLJA

Buni ih moze da upravlja, a nema polaganja, evo zasto tebe niko ne sprecava da nemas CE, a imas C. Pa polozis DE, i doneses uverenje DE, i oni to upisu, ali ne upisu CE.

cakani

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 22
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #22 poslato: Mart 26, 2011, 03:20:38 posle podne »
Dobar dan! Zanima me da li u jos nekom od gradova, osim u Boru, u Policijskim Upravama traze lekarsko uverenje kandidatima koji su polozili psp, to jest po novom am, m.. Pozdrav

sasa69

  • Gost
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #23 poslato: Mart 26, 2011, 03:54:24 posle podne »
nazalost istina, kikindski okrug, suboticki, novosadski.....

cakani

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 22
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #24 poslato: Mart 27, 2011, 10:40:44 posle podne »
T E R O R I Z A M

chile15

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 2
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #25 poslato: April 11, 2011, 02:19:35 posle podne »
imam probnu dozvolu za b kategoriju nedavno sam tek polozio... moje pitanje je sledece... da li mogu sa ovom dozvolom da vozim motore do 50ccm... da li automatski mogu da dobijem dozvolu am kategorije ???

sasa69

  • Gost
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #26 poslato: April 11, 2011, 05:24:05 posle podne »
moras posebno da polazes, za bilo koju kategoriju. to ti je po evropi.

tsunami90

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 2
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #27 poslato: Novembar 15, 2011, 04:51:47 posle podne »
Veliki pozdrav svima na forumu ja sam ovde novi i ovde me je dovevo problem oko ovih kategorija. Dakle polagao sam za B po starom i dobio sve regularno ali sam za C polagao po novom i posto na datum polaganja nisam imao punu 21 godinu dobio sam samo C1. Do pune 21 falilo mi je samo 3 dana. Pa me zanima da li cu dobiti kategoriju C posle nekog vremena ili moram ponovo da se upustim u troskove polaganja. A odma zatim sam polagao i za motor i dobio sam na uverenju kategoriju AM2, da li to znaci da sa napunjenih 24 godine moram ponovo da polazem za 'A" bez ogranjicenja. Hvala smima i nadam se da sam vam uspeo objasniti moj problem.

Petar

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 319
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #28 poslato: Novembar 15, 2011, 07:47:19 posle podne »
Оба Твоја одговора су тачна. Мораш све да полажеш поново када напуниш године.

tsunami90

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 2
    • Pogledaj profil
Odg: Problemi sa upisivanjem vozackih kategorija
« Odgovor #29 poslato: Novembar 16, 2011, 08:40:20 posle podne »
I kako sad ide za "C" kada imas "C1". Da li se ponovo vezi 10 casova i polaze test i voznja?