Autor Tema: Problem na vozackom ispitu u pogledu nepostojanja znaka stop  (Pročitano 4703 puta)

mare

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 62
    • Pogledaj profil
Problem na vozackom ispitu u pogledu nepostojanja znaka stop
« poslato: Septembar 14, 2012, 12:40:48 pre podne »
На возачком испиту између осталог смо имали проблем да на раскрсници не постоји знак СТОП иако би морао да се налази на месту где је за то предвиђено, тј. наилазак бочног пута на пут са првенством пролаза. Знак је до пре годину дана постојао, међутим неодговорни путари никако да га поново поставе.
Пре зауставног места постоји пешачки прелаз и зауставна линија која и није уочљива због застарелог обележавања.
Поједини чланови комисије, припадници МУП-а, у току расправе на возачком испиту питају инструкторе да ли говоре кандидатима да морају да се зауставе на том месту иако знака више нема. Инструктор одговара потврдно и у неколико случаја се дешавало да је разлог да кандидат не прође возачки испит незаустављање на знак СТОП кога и нема али који би морао да постоји.
Спорно је једино да ли по закону кандидат не треба да добије возачку дозволу због овог "прекршаја" (незаустављање на знак СТОП).
PS. Знака и даље нема...

Поздрав свима...

ghost1

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 28
    • Pogledaj profil
Odg: Problem na vozackom ispitu u pogledu nepostojanja znaka stop
« Odgovor #1 poslato: Septembar 14, 2012, 08:51:30 pre podne »
Niko nije duzan da pamti znake. Vozis prema trenutnoj signalizaciji , ako ima stop stajes , ako nema onda nista  ;)
Takodje, ne bi trebalo da kategorisete puteve prema tome da li je naka bocna , manja ili veca ulica. To znaci da ako ti na tom kako kazes "bocnom putu" nemas znak "put s prvenstvom prolaza" ili "ukrstanje sa putem sa prvenstvom prolaza" IMAS PREDNOST na vozila koja se krecu putem na koji zelis da se ukljucis ako im dolazis sa desne strane. E tu se moze javiti problem da vozila sa tog puta na koji zelis da se ukljucis imaju znak "put s prvenstvom prolaza" ali ti to ne mozes da znas.

Da skratim , kandidat bi trebalo da NE POLOZI ISPIT samo ako udje nebezbedno i neoprezno u raskrsnicu , ako uspori i obrati paznju na sva ostala vozila tj. ako ne ugrozi nikoga onda je ok . bar po meni . S obzirom da nema znaka "STOP" on nema obavezu da se zaustavi .
I na kraju , nemate sta da se raspravljate oko toga . Do 25.oktobra 2012. je komisija troclana , preglasajte policajca ako tvrdi suprotno 2:1 a on neka se slobodno zali svome sefu :)

Pozdrav

mare

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 62
    • Pogledaj profil
Odg: Problem na vozackom ispitu u pogledu nepostojanja znaka stop
« Odgovor #2 poslato: Septembar 18, 2012, 11:54:01 posle podne »
Слично размишљамо... Мене занима како исправно поступити... Такође, занима ме случај везан за пешаке на возачком испиту. Непропуштање пешака на полагању значи да кандидат није положио испит (бар је таква пракса у мом крају). Закон каже:
Члан 99. став 3.
Ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih
saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila
tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da zaustavi vozilo
ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje
nameru da će stupiti na pešački prelaz.

Ако пешак има намеру да пређе преко пешачког прелаза а није ступио на пешачки, кандидат услед брзине или неуспоравања га не пропусти (тј. пресеца му пут) да ли треба да не положи? Такође, пракса је на већим пешачким прелазима да ако се пешак налази на сасвим другом крају прелаза (пешак је тек ступио на пешачки прелаз са леве стране) да возач (кандидат) мора да га сачека и пропусти.
Мало се успорава саобраћај али чини ми се да је закон јасан..
Шта мислите?
Хвала свима што учествују у овој малој дискусији.
Поздрав

mare

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 62
    • Pogledaj profil
Odg: Problem na vozackom ispitu u pogledu nepostojanja znaka stop
« Odgovor #3 poslato: Novembar 12, 2012, 02:59:22 pre podne »
Поздрав свима,

хтео бих да прокоментаришем оцењивање на возачком испиту по новим прописима.
Већина нас зна како изгледа бодовна листа за оцењивање кандидата на возачком испиту. Чини ми се да је доста реална и да ће кандидати имати веће могућности за пролаз иако више не постоји већински систем одлучивања.
Са друге стране, могло би пар стварчица да се измене тако да листа изгледа још реалније. Једна од замерки је и обарање кандидата због незаустављања на знак СТОП. Ствар је у томе да кандидат зна да треба да се заустави али дешава се да несвесно не уради тако да возило буде у стању мировања. Припадници МУПа умеју да буду буквалисти и да из овог разлога оборе кандидата иако он није никога омео или угрозио.
Такође, скоро сам имао разговор са припадником МУПа, где смо разговарали о томе шта значи угрожавање сабраћаја... Наговестио ми је да ако се кандидат не заустави на знак СТОП да инструктор мора да реагује на кочницу и да се самим тим испит завршава и да ако инструктор не уради тако да и он чини прекршај, тј. незаустављање на знак СТОП је угрожавање саобраћаја. Ја не мислим тако, већ супротно и било би корисно да постоји једна усаглашеност између испитивача и боља комуникација између њих и појашњења ситуација које су на возачком испиту важне за кандидате.
Многима се жури да иду куће...