Autor Tema: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI  (Pročitano 62181 puta)

Goca more

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 18
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #75 poslato: Februar 07, 2013, 11:10:39 posle podne »
Dakle, jedan od stavova Zajednice je, da zajednički nastupamo...ja nekidan dadoh predlog kako da zajednički nešto uradimo...i...ništa.Zato ću se opet unapred ogradiditi...samo iznosim svoje mišljenje...mislim da mi, članovi Zajednice treba da iskoristimo prednosti ovakvog načina komuniciranja (forum) i da se dogovaramo, razmjenjujemo mišljenja, iskustva.
Više je nego očigledno da mnogo štošta treba mjenjati i u Zakonu (dio koji se odnosi na obuku...naravno i još mnogo toga, al mi smo kompetentni za dio koji se odnosi na obuku) i u Pravilnicima. I očigledno je da NAS niko ništa neće pitati...Dobro...zna se kako se pišu (ili prepisuju) zakoni, zna se ko ih piše... i kad se pa narod pitao za mišljenje. Nekad su zakon pisali mudri ljudi...sad ti ne treba mudrost...copy...paste...i završio si posao. Ma nek mi neko pametan objasni da li je dopustivo da Zakon koji je u primjeni tek dvije godine treba mjenjati za više od 20 % (pa se ne može mjenjati nego donijeti novi). Pa šta su radili oni koji su ga donosili (a koliko su ga dugo stvarali). I koliko su se dugo ’’kuvali’’ pravilnici a nisu mogli nakaradniji ispasti...Ne želim nikog da vređam...ja lično i ne znam ko ga stvarao...al mene i moju inteligenciju vređa ako treba da progutam priču da je normalno da se zakon mijenja u tolikom obimu za tako kratko vreme...baš smo neko ’’turbo’’društvo.
Podržavam svaku akciju...ako je uopšte bude...a dotle možemo da ’’zloupotrebimo’’ ovaj forum i iznesemo svoja skromna mišljenja šta valja, a šta ne u novom sistemu obuke, i šta bismo mi promjenili...da instruktori iznesu svoja mišljenja (opet ponavljam, instruktori sa iskustvom su najkompetentniji kada je obuka u pitanju, i teoretska i praktična)...da svoja mišljenja iznesu oni koji u auto školi rade administrativne poslove (oni koji su popunili na stotine zapisnika, prijava, kartona, popunili registara) jer možda će neko mudar pročitati, pa će uzeti u obzir kad bude odlučivao šta promjeniti i kako promjeniti.
Ja ću navesti nekoliko stvari za koje ja smatram da ih treba promijeniti...nek neko navede sta on smatra da treba promjeniti i drugačije urediti...možemo svi polemisati kao da smo na sastanku...što da ne...a ako je nekome smješno ovo što radimo, onda taj ne shvata ozbiljno ni obuku, ni interes kandidata (naše djece), ni bezbednost u saobraćaju...
Čl. 208. Stav 1.tačka 4. Zakona – zašto vozila ne mogu biti uzeta u zakup (ako se pogleda koja prava Zakupac ima na osnovu ugovora o zakupu, zaista mi nije jasno zašto se obuka ne bi vršila i na vozilima koja su uzeta u Zakup...tačnije, koju štetu ima kandidat od toga, kako to utiče na kvalitet obuke itd.,itd.)
Čl.209.stav 1. Tačka 2.Zakona – Zašto auto škola mora imati predavača u stalnom radnom odnosu...kakvu štetu ima kandidat, odnosno kakve veze ima kvalitet teoretske nastave sa tim da li je predavač u radnom odnosu ili su nekim drugim ugovorom regulisani odnosi...pa i fakulteti imaju redovne i vanredne profesore...u stvari ovo se pitanje ne bi ni postavljalo da je zakon dozvolio da instruktor bude i predavač (ma kakva je tu mudrolija...bez potrebe se diže frka oko teoretske nastave...u čemu je problem naučiti kandidata saobraćajnim propisima...zaista nema potrebe da to bude fakultetski obrazovana osoba...da skratim...moje je mišljenje da bi trebalo dozvoliti i instruktorima sa određenim iskustvom da polažu za predavača...
Čl.220.Zakona – koji je ’’inicijator’’jednog od mnogih problema sa papirologijom – zašto je auto škola dužna izdavati potvrde o završenoj teoretskoj i praktičnoj obuci i o položenom teoretskom ispitu kandidatima koji se ne ispisuju...u registru sve piše, u knjižici također...kad kandidat pristupa ispitu sve mu piše u knjižici (da je završio teor. nastavu, da je položio test, da je završio praktičnu obuku, dokle mu važi lekarsko...pa čemu sve potvrde kad sve lijepo piše u knjižici). Potvrde bi trebalo izdavati samo kad kandidat želi da se ispiše...logično...
Čl.229. stav 3. Zakona - Tahograf na vozilima B kategorije – zaista, zaista NO COMMENT.
Čl.235. stav 4. Zakona – zašto kandidat uz prijavu za polaganje mora da podnese dokaz da je izmirio troškove polaganja prema MUPu...kakve to veze ima sa pravilnom organizacijom ispita, kvalitetom sprovodjenja ispita...u čemu je problem ako se troškovi plate prije izlaska na ispiti...kakve to veze ima...

Eto kolege...ja sam navela neke članove iz Zakona za koje mislim da su mogli da drugačije regulišu obuku i polaganje i uslove za auto škole...ima toga još...šta vi mislite...imate li neki predlog...
A tek Pravilnici...ne znam odakle početi...
Mislim da uopšte nije bilo potrebe za ovakvim radikalnim izmjenama sistema obuke...trebalo je samo uvesti teoretsku nastavu (možda i manje od 40 časova), polaganje testa prije obuke, praktična obuka je i dosad bila sasvim u redu...(mislim da je dobro sto se sad kandidat uvježbava parkiranje i garažiranje)...dobro je što su uvedeni ispitni zadaci, ali bodovne liste su loše urađene...kao ispitivač vidiš da kandidat ne vlada dobro vozilom i da nije zaslužio da položi, a ti moraš potpisati da je položio jer mu sistem ocjenjivanja to omogućuje...nigdje nije ugrozio pješaka, nije prošao na ’’žuto’’, na crveno, nije ugrozio prvenstvo...ali se penjao na ivičnjak, loše se prestrojavao,loše obilazio, vozio sve vreme drugom il prvom...Kakva je ovdje uloga ispitivača?...
Uh, bila sam baš opširna...pozdrav!





vozac

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 77
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #76 poslato: Februar 07, 2013, 11:48:10 posle podne »
Da dodamo da je od najveceg uticaja na bezbednost saobracaja visina ucionice od 2.4m.....

igorski

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 141
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #77 poslato: Februar 08, 2013, 12:33:58 pre podne »
I da je Telefaks vaskrsnuo kao uredjaj....

dikan

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 32
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #78 poslato: Februar 08, 2013, 09:29:49 pre podne »
Beograde na ušću dveju reka pored Avale........................sa nama i u nama živiš ti!
(idemo opet malo na pesmice)
Petar je prvi počeo sa pesmicama i stihovima na forumu pa eto malo i od mene.

Petar

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 319
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #79 poslato: Februar 08, 2013, 06:15:40 posle podne »
Ево мене опет.

Форум је дивна ствар када би се на њему појављивало много више људи. За сада видим да се вртимо у круг са десетак људи.
По питању Закона и Правилника мој став је јасан. Нисам ни у сну могао да поверујем да ће да се роди овква ругоба. Ово је класична деградација оспособљавања возача, а самим тим и безбедности саобраћаја. Мој језик је увек оштар и због тога многи из надлежних институција већ избегавају сучељавање самном.
Игром случају и по први пут се у тиму за промене Закона  који је састављен под патронатом новоформираног Министарства за саобраћај званично нашао и Професор Веселиновић, на чије инсистирање сам и ја убачен у тај тим.
Ми смо задужени да водимо активности око предлагања измена везаних за оспособљавање кандидата.
Ја већ радим неку радну верзију, али ми нисмо кафана нити улица, па вечерас на сајт постављам ПОЗИВ ЗА САСТАНАК ГЛАВНОГ ОДБОРА на коме ће се формирати стручни ТИМ Заједнице који ће иницирати ове предлоге.
Овом састанку могу да присуствују сви, али право гласа имају по два изабрана представника из сваког региона тј, подружнице. Дођите са квалитетним предлозима на право место.

Имам веома много исуства у овим акцијама, па се због тога и бојим да нам неко не стави брану до које смемо да идемо.
Ја сам тип човека који не жели намештаљке. Првом приликом када приметим да је ово само нека маска ја такву екипу напуштам, јер не жеилим да машу нашим именима као са професорима код писања Закона. Ја знам да професори нису имали велики утицај на садржај овог Закона, али то је тешко демантовати када су они пристали да до краја седе у тој екипи.

Гоца је феномелан заљубљеник ове материје. Много је труда уложила и у овом периоду мучења. Не сумњам да ће се укључити и даље. Знам да ћемо се видети У Сремској Митровици 16 фебруара. Таквих нам треба више. Ех да смо удружени на делу као што смо на језику. Сећам се пре десетек година ми огорчени, на језику сви хоћему у штрајк, а на крају пропало, јер су сви повукли своје, извините на изразу, ''гузе''.
Београд би требао да буде место где се воде све акције око обуке, а то је град у коме је веома тешко окупити десет људи да причају о овим стварима. Заиста ми је жао да ми из провинције морамо да се боримо, а да многи само желе да убирају плод нечијег рада или да КРИТИЗИРАЈУ.
Но такви смо и из те коже не можемо.

Увек сам био оптимиста. Колико год могу помажем да сви у обуци раде јединствено квалитетно. Поклањам све моје знање. Па нека се и неверне томе окористе. Боље и тако него да брукају обуку.
Баш сам се распричао. Дође ми тако некада.

Вечерас у вестима постављам позив и дневни ред.
Позив је отворен свима.
На време се само јавите због резервација.
Рашета.

vozac

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 77
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #80 poslato: Februar 08, 2013, 06:56:30 posle podne »
a gde je u svemu tome P.P tata i sinovi , ceka da ostali izdahnu , pa ce uz pomoc drzave da stavi sapu na sve gradove

GOLF IV

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 238
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #81 poslato: Februar 08, 2013, 08:01:11 posle podne »
Sad kad dodju Arapi i Seici pa kupe sve Auto Skole......


saban

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 135
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #82 poslato: Februar 08, 2013, 08:34:17 posle podne »
BOGAMI MI KOMENTARE NADE PA IAKO SAM I JA OPTIMISTA MUP TERA PRAVILNIKE U FULU TAKO DOK SUD DA MISLJENJE MI CE MO PROPASTI       veciti optimista

vozac

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 77
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #83 poslato: Februar 08, 2013, 10:04:20 posle podne »
toliko o svemu bez pokusaja zajednica je sve prihvatila ili je tako dogovoreno ili naredj...  ili.... jos jedno u nizu razocarenja
-odjava (verovatno do boljih dana) uz sledece obrazlozenje:

СИСТЕМА ОБУКЕ ВОЗАЧА У СРБИЈИ
25 окотобар 2012''
Други део
Теме на овом семинару су:

1.   Најповољнији облик организовања правног лица за обуку возача у АПР у светлу нових Законских одредби – известилац Мудринић Милан
2.   Најповољнији облик испуњавања услова за рад правног лица у светлу новог система обуке возача у погледу
a.   Просторија
b.   Кадрова
c.   Полигона
Известилац: Петар Рашета
3.   Практично представљање новог СОФТВЕРСКОГ ПАКЕТА за рад ауто школа који је развила софтверска група ЗАШС
Известилац: представник софтверске групе
4.   Свечана додела Лиценци за инструкторе по регионима где се организује семинар


robyn

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 72
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #84 poslato: Februar 08, 2013, 10:25:23 posle podne »
Ja se iskreno nadam da ljudi nece propustiti ovu priliku da se okupimo u sto vecem broju ;) Pa da se zajedno odlucimo za jedinstven stav. PA KO IZDA P... :P


sasa69

  • Gost
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #85 poslato: Februar 09, 2013, 01:48:14 posle podne »
IZVINI RECE KOLEGA DA GA NECE TAXISTI ZBOG NASE KOLEGIJALNOSTI............  ???

ghost1

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 28
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #86 poslato: Februar 09, 2013, 04:20:04 posle podne »
I da je Telefaks vaskrsnuo kao uredjaj....
;D ;D ;D ;D ;D  ode email u istoriju

vozac

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 77
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #87 poslato: Februar 10, 2013, 08:05:09 posle podne »
samo bucu skole iz unutrasnjosti, skole iz velikih gradova ne smeju da vredjaju svoje PU,moraju da im se ulizuju,zato i nisu isti kriterijumi za uslove....

dikan

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 32
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #88 poslato: Februar 12, 2013, 06:30:32 posle podne »
Ovo je očikledno nezanimljiva tema predlažem da se prebacimo na temu testovi na jezicima nacionalnih manjina

GOLF IV

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 238
    • Pogledaj profil
Odg: POKRETANJE POSTUPKA ZA OCENU USTAVNOSTI ili ZAKONITOSTI
« Odgovor #89 poslato: Februar 12, 2013, 07:37:13 posle podne »
Pa naravno da nije tema zanimljiva kad nema tu PARA ni koristi ni interesa vidite da niko nije reagovao niti ce ALI i nece se omastiti vise ni auto skole koje ostanu na trzistu posto nece imati skim da se vozikaju, jel vidite da sad vec auto skole koje imaju 3 AUTA 2 LEZE a SAMO 1 auto radi Znaci 1 instruktor sve postize vec sad a kamoli za godinu dana kao sto je propisano da auto skola ima 3 vozila HAHAHAA smesno U Uredjenoj Nemackoj moze biti samo i 1 auto ali Srbija je posebna i uvek ce i biti posebna dok ova MATORA garnitura ne  ode u penziju to vam je isto prica o POSTENJU onih starih oficira 50 godina vozili skupa kola pedeset godina imali najbolje ribe u gradu i sad kad im se ne dize ajmo malo da ratujemo.........