Autor Tema: Da li ce ovako biti i kod nas?  (Pročitano 2835 puta)

igorski

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 141
    • Pogledaj profil
Da li ce ovako biti i kod nas?
« poslato: Jul 12, 2013, 09:41:36 pre podne »
Evo kako su Hrvati resili jedan od problema:


Na temelju članka 201. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (»Narodne novine« broj 67/2008., 48/2010 i 74/2011), ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK O MREŽI I KRITERIJIMA O DOVOLJNOM BROJU AUTOŠKOLA

(„Narodne novine“, broj 117/12)

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se kriteriji za određivanje dovoljnog broja autoškola i podružnica, odnosno izdvojenih pogona (u daljnjem tekstu: autoškole) te uvjeti i način za utvrđivanje mreže autoškola.

Članak 2.

Kriterij za određivanje dovoljnog broja autoškola je godišnji potencijalni broj kandidata za vozače.
Kriterij naveden u stavka 1. ovoga članka ne primjenjuje se na otoke na kojima ne postoji autoškola.

Članak 3.

Godišnji potencijalni broj kandidata za vozače u Republici Hrvatskoj u jednoj godini čini broj stanovnika one dobne skupine koja je stekla uvjete za osposobljavanje kandidata za vozače B kategorije vozila, uvećane za 10%, a temelji se na podacima Državnog zavoda za statistiku iz zadnjeg službenog popisa stanovništva.

Članak 4.

Nova autoškola može se otvoriti u mjestu ili gradu u kojem:
1. ne postoji autoškola, uz uvjet da je na području koje gravitira toj novoj autoškoli najmanji godišnji potencijalni broj kandidata za vozače 150 ili
2. je postojala samo jedna autoškola koja je u međuvremenu prestala s radom,
3. postoji određeni broj autoškola ukoliko je u tim autoškolama broj osposobljenih kandidata za vozače tijekom protekle godine veći od potrebnog broja instruktora vožnje u tim autoškolama koji su u procesu osposobljavanja.
Iznimno od stavka 1. ovoga članka nova autoškola može se otvoriti u mjestu koje ima status grada, ako u tom gradu ne postoji niti jedna autoškola.
Pod područjem koje gravitira novoj autoškoli smatra se područje općina koje su bliže novoj nego postojećoj autoškoli.

Članak 5.

Ovlaštena stručna organizacija na temelju kriterija iz članka 2. ovoga Pravilnika jednom godišnje obavlja analizu potreba za otvaranjem novih autoškola za narednu godinu, a podatke o tome dostavlja Ministarstvu unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) najkasnije do 31. siječnja tekuće godine.
Na temelju analize iz stavka 1. ovoga članka, Ministarstvo će utvrditi postoji li stvarna potreba za otvaranjem nove autoškole u pojedinom mjestu....

http://www.propisi.hr/print.php?id=11934