Autor Tema: Softver, računari i poseta MUP-u  (Pročitano 22335 puta)

razocarani

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 106
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #15 poslato: Februar 23, 2014, 09:11:39 pre podne »
Zato instruktor ima platu kada radi, a minimalac za doprinose....  ako je bruto na minimalac od 21.000.00 oko 13.000.00 hiljada, da li je moguce de je na 50.000.00 doprinos 20.000.00?

ali, nemojmo da se lazemo, toliku platu ce malo ko od nas imati... ali, svaka cast.... papir trpi sve...
« Poslednja izmena: Februar 23, 2014, 09:21:23 pre podne razocarani »

Jablana

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 8
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #16 poslato: Februar 23, 2014, 11:36:12 pre podne »
Mladene, konkretno naša škola je na vreme pokušala da reši problem poligona, pokušavamo već više od godinu  i po dana.
Kompjuteri, kamere, zujalice i tahografi (ne ulazeći u to da li su nam neophodni), su pitanje ulaganja novca i ako se ima para to je rešivo.
Problem poligona je nemoguće rešiti zbog statusa zemljišta i obligacionih odnosa. Promena poligona zahteva i ulaganja u taj novi poligon i mora se ponovo podneti zahtev i platiti taksa.
Obraćanje nadležnima (uvek smo se obraćali zajedno, kao dve škole sa istim problemom), do sada nije urodilo plodom. Čak smo kolega i ja doživeli da nam jedan zvaničnik, kome smo se obratili povodom ovog problema,  u lice kaže "da mogu ja bih vas sve oterao sa ove opštine!" Bivši Gradski sekretar za saobraćaj, gospodin Bovan, nas nije primio na razgovor ni posle nekoliko molbi (beše to još 2012.),  i zakazivanja kod sekretarice, nije hteo ni da nas sasluša.
Pritom, na našoj opštini trenutno rade samo 2 škole sa ukupno 6 vozila B kategorije.
Kome da pošaljemo molbu da nam reši problem? Da uopšte pročita naš dopis?
Nikada nismo na naše molbe i dopise dobili pisani odgovor na osnovu koga bi smo mogli nešto da preduzmemo.
Kakoo da planiramo kupovinu računara i opreme, ako nam je opstanak neizvestan zbog ploigona?

rasetam

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Poruke: 329
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #17 poslato: Februar 23, 2014, 01:07:20 posle podne »
Hajde da krenemo redom, bitno je nekoliko stvari koje treba razjasniti u svemu ovome:
- računari i mreža
- sigurnost koju traži mup
- audio i video nadzor
- softver
- internet kapaciteti
ovo j emoje mišljenje o ovoj ponudi, softveru i pričama koje kruže oko svega ovoga:

1. Računari i mreža - neko je ovde već rekao da će softver da radi na bilo kojem novijem računaru, potpuno se slažem sa ovim zato što softver mora da radi na portalu e-uprave i da poštuje principe rada tog portala, ko je podnosio poreske prijave već zna da to može da se uradi sa bilo kog računara.
Dakle može i polovan računar i nov, bitno je samo da imate konekciju sa internetom.
Cena polovnih 10 računara je oko 1200€, cena novih je oko 3500€.
Server, odnosno 11-ti administrativni računar trebalo bi uzeti nov, i tu ne treba štedeti, znači to je oko 600e
UPS za server oko 100€
Računarska mreža stastoji se od kablova, kanalica, rek ormana i switcha 16-portnog. Ovo sve košta oko 200€ zavisno od količine materijala.
Sve u svemu kada se sabere sve novo 3500+600+100+200=4400€ samo na računare.
Računari su bez operativnog sistema, svi možemo da instaliramo linux na njih koji je besplatan, postoji i mogućnost da polovne računare kupite sa operativnim sistemom što i nije loše rešenje. Nov windows je od 100-180€ po računaru zavisno od vrste. Na administratorski/server računar bi trebalo da se instalira windows zbog lakšeg rada ali nije obavezno.
Montiranje računarske opreme, kabliranje, podešavanje i instalacija sistema košta još par stotina evra.

2. sigurnost koju traži mup - oni traže da prilikom ispita ne može niko da pristupi tim računarima sa nekog drugog računara koji nije u učionici, odnosno da korisnik ne može u toku ispita da pokreće neke programe koji bi mu olakšali rešavanje testa
- ovo prvo za pristup van učionice, teško da može da se reši ako neko naumi to da uradi, ima par rešenja a to je blokiranje na samom ruteru internet linka ili da sam provajder to blokira, ovo prvo je po meni bolje
- ovo za pokretanje programa, većina firmi rešava tzv. "kiosk modom" to je ono što imate i na bankomatima, kad možete samo jedan program da koristite, e baš zbog ovoga je poništen prvi tender za softver pošto je licenca za taj mod oko 50€ po računaru godišnje, ali to može da se napravi i bez toga i za manje para, a u linuxu postoji gotovo rešenje, mada i u windowsu je moguće. Ponuda koju je dala firma yutro je sa računarima koji imaju ugrađen kiosk mod. Ali ponavljam to je moguće uraditi na svakom računaru.
- ipak ostaje i pitanje šta će nama onda ispitivači ako se uradi ova zaštita i doda video nadzor?

3. audio-video nadzor - teška tema, iako svi znamo da je to nepotrebno, ali hajde i o tome malo teksta, postoji više mogućnosti da to uradite
- prave kamere za video nadzor sa mikrofonom i DVR (snimač) kamera je oko 150€, snimač oko 300 sa HDD-om, i ugradnja oko 200€. Ovo će savršeno pouzdano da radi. Jednako pouzdano je da umesto snimača sve to snimate na računar (admin/server)
- IP kamere oko 200€, možete da snimate na računar ili DVR, i jednostavno im je pristupiti ukoliko MUP želi da pogleda neku od kamera.
Koliko sam shvatio pravilnik, jedna kamera nije dovoljna za učionicu sa 10 polaznika, pa treba obratiti pažnju i na to.

4. Softver - ovo je već teška priča. Ministarstvo za trgovinu i usluge je raspisalo tender koji je poništen, u njemu se traži da softver omogući polaganje i pripremu za teorijski ispit, kao i da omogući pristup podacima o kandidatima, podatke će da uzima iz softvera ISO koji treba da razvije MUP (ali još nisu počeli da rade na tome).
Na tender može da konkuriše firma koja ima nekoliko velikih projekta, najmanje 10 zaposlenih, microsoft sertifikate za baze podataka i internet programiranje, sertifikate ISO 9001 i 27000. Ovo mi kao komora nemamo pa ne možemo da konkurišemo ali ako bude potrebe pokušaćemo da nađemo firmu koja će umesto nas to da uradi. Samo jedna firma je konkurisala i taj tender je poništen, ali ta firma je sad po rečima odgovornih "ispravila grešku i rad da ispravkama" pa će ponovo konkurisati kad se raspiše tender, čitajte između redova...
U svakom slučaju, trenutno se ne zna koji su zahtevi za softver, ovaj naš ASO po starom tenderu može da ostane u upotrebi za administraciju ali ne i za teorijski ispit.

5. Internet - u ovoj ponudi su vam napisali da je 90€ internet, domen, hosting, i servis. Pokušali su da naprave paket sve u jednom kako nebi imali potrebe da zovete posebno firmu za svaku od ovih usluga. Ali hajde da to redom rešimo:
- hosting, domen, email i sajt ne morate da platite ako već imate postojeći, nije ni obavezan za sada, ali sigurno da koristi i marketinški i poboljšava komunikaciju sa polaznicima.
- internet link - e tu je već problem, kažu morate imati simetričnu vezu 4/4mbita što standardni ADSL ne može da postigne. Ali, softver nije napravljen, niti je rečena procedura kako će to da radi pa ne možemo biti sigurni da tako nešto treba. Međutim kada dodate na to audio-video nadzor koji neko iz MUP-a treba da gleda onda je već priča jasnija tada je stvarno potreban jako dobar link i ova priča pije vodu. Sam link je oko 4000-5000din sudeći po cenovnicima većih internet provajdera u srbiji.
Zaključak u vezi interneta, da nije video nadzora trošak interneta bi bio 3 puta manji (oko 1500din) nego sa video nadzorom.

Eto nadam se da sam pomogao po ovom pitanju, ako ima još neko pitanje slobodno pitajte.

Cena koje sam gledao su nabavne (dilerske) cene i siguran sam da te cene možemo dobiti od firmi koje uvoze opremu pošto je to velika kupovina.
Cene opreme sam gledao kod sledećih firmi: Pin, Ewe, PC Centar, Comtrade, Telix, Netiks. A cene interneta kod  SBB, Telkom, Oriontelekom i SAT-Trakt.

O.k. Mladene
Pošto si ti "tata" za opremu i programe koji nam se pripremaju,zamolio bih te da nam uradiš proračun koliko otprilike treba da uložimo u učionicu,da bi na vreme znali,a mi da uradimo prihod od teorijske obuke i teorijskog ispita po prosečnom kandidatu,da bi uvideli koliko kandidata treba da se upiše , da to ulaganje može da se isplati.
Nisam protivnik da se uvede red u polaganje teorijskog dela ispita i obuku-naprotiv!
Još jedan predlog:
kada bude tender izađite sa svojim programom,predočite svim kolegama povoljnosti korišćenja "našeg" programa i koliko bi uložili u tom slučaju,da nam neko ne utrpa neku skupocenu opremu bez veze,a predosećam da će biti tako.


struka

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 40
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #18 poslato: Februar 23, 2014, 07:49:22 posle podne »
Mladene,
u ime svih kolega želim da ti se zahvalim na ovako iscrpnom izveštaju.

E sada-prihod od jednog prosečnog kandidata sa teorijske nastave i teorijskog ispita je ... ?!Šta kažete kolege,koliko?
Neko radi 14000, neko 11080,neko plaća predavača,neko je sam predavač....
Ispit-deo za Auto školu je od 3000-4000 dinara * broj polaganja prosečnog kandidata...
Kada podelimo ulaganje oko 700.000-800.000 dinara sa prihodom od kandidata,dobijamo broj kandidata koje treba da obučimo i da izađu na polaganje da bi bili na nuli!!!
Rešavanjem nepoznate "PRIHOD" dobijamo broj kandidata.
Kolege,jeste li računali - koliko je to?

zoranmilic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 30
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #19 poslato: Februar 24, 2014, 06:51:09 posle podne »
38 kandidata godisnje je racunica . e sad ...niko ulozeno ne moze danas da vrati za godinu dana . racunaj plate 400 e instruktorima .

moša

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #20 poslato: Februar 24, 2014, 08:22:45 posle podne »
Darko u levoj ruci nosi vrećicu u kojoj se nalazi 31 bombona, a u desnoj ruci vrećicu u kojoj se nalaze četiri bombone više. Koliko bombona ima Miloš?

Tačan odgovor je vrlo maštovito dao učenik prvog razreda

- Darko ima 66 bombona, a za Miloša ne znam!

Tako da ne znam kako dođe do te cifre od 38 kandidata godišnje a da se pri tome pokriju svi troškovi poslovanja?Objasni nam matematiku.

apatinus2

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 409
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #21 poslato: Februar 24, 2014, 10:30:36 posle podne »
kakva je logika da u siromasnoj zemlji ,neki visoko pozicionirani policajac (znate ga svi) ima vozaca i sluzbeno vozilo mercedes S klase?iz koje racunice je to izvedeno? moze im se.
kad sam upitao jednom na sastanku AS sa MUPOM ,kako da sve stignemo tj previse papirologije a akcenat treba dati na obuku i rad sa samim kakndidatom...takodje jedan visoki duznosnik srpsske policije(drzavljanin srbije za cudo)lakonski  kaze da zapolsimo sekretarice(on ima licnu) i tako..,
malo su nas bombardovali..maloo

amc-line-pp

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 1
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #22 poslato: Februar 26, 2014, 01:02:12 pre podne »
Na osnovu mog zahteva lokalnoj firmi ''SKYNET '' , dobila sam proracun potrebne opreme (po spisku Oriona) oni su mi poslali sledece:

PAKET I LINUX

internet
internet wifi ruter
domen / godisnje
mail - ako je potrebno 5 kom
hosting / godisnje
kabliranje
rack orman
switch
server
ups
klijent racunar kuciste+monitor+tastatura+mis 10 kom
nadzor - kamera+udaljen pristup
setup
4250 eura

PAKET II WINDOWS

internet
internet wifi ruter
domen
mail
hosting
kabliranje
rack orman
switch
server
ups
klijent racunar 10kom+10 licenci
kamera
setup
5550 eura

PAKET III-LINUX - SA  laptop racunarima

internet
internet wifi ruter
domen / godisnje
mail - ako je potrebno 5 kom
hosting / godisnje
bezicno
rack orman
switch
server
ups
klijent racunar laptop 10 kom
nadzor - kamera+udaljen pristup
setup
4750 eura

PAKET IV - WINDOWS OS - sa laptop racunarima

internet
internet wifi ruter
domen
mail
hosting
bezicno
rack orman
switch
server
ups
klijent racunar laptop 10kom+10 licenci
kamera
setup
6050 EURA

Mimo ovoga mesecno odrzavanje sistema kosta 60 e sa pdv-om +25 eura trosak mesecne cene interneta provajderu koga izaberete + 20 e za domen godisnje + 25 eura hosting godisnje. 
Uslovljavanje sa 4/4 megabita je neosnovano jer, realno, isti dan moze da bude 100 polaganja u celoj zemlji i ne postoji realna mogucnost da to neko istovremeno gleda u MUP-u i nesto kontrolise. Svaka od ucionica treba imati snimac koji ce beleziti potrebno i uz brzinu uploada od 1 megabit ( ponuda adsl telekom srbija ili drugih provjdera trenutno daju pakete gde je brzina uploada 1Mbit) mogu da u svako doba pristupe snimcima i da ih preuzmu tom brzinom, ne vidim razlog da bi morali preuzimati vecom brzinom i da je propisano negde koliko brzo moraju preuzimati neki sadrzaj. Da napomenem da se uvek trazeni deo moze snimiti na dvd i zvanicno se poslati na zahtev MUP-u. Nista se ne moze sakriti ili dodati sto nije bilo , ma koliko brzina interneta (uploada) bila.

Moram da napomenem da je ovaj proracun izradila firma mog supruga , ( delatnost firme je prodaja interenta , racunara opreme, projektovanje mreza, video nadzora, alarma i sl. ) koja ga je potpuno realno predstavila sa trenutnim cenama racunara i opreme na trzistu za moju skolu.

( da ne bude zabune - ne nudim nikome nista - posto uvek ima neko kome ce da padnu na um bolesne misli raznih zavera organizacija lobija, da se nekom nesto uvali ili da se od nekog ko je u muci zaradi novac na brzinu)

ako ima dodatnih tehnickih pitanja , zamolicu supruga da Vam na njih odgovori .
Pozdrav
« Poslednja izmena: Februar 26, 2014, 01:05:36 pre podne amc-line-pp »

zoranmilic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 30
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #23 poslato: Februar 26, 2014, 11:53:32 posle podne »
MOZE LI NA ODLOZENO PLACANJE OVAJ NAJ JEVTINIJI PAKET ? PAKET I LINUX .I NA KOLIKO RATA ?

Malena

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 5
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #24 poslato: Mart 03, 2014, 02:33:31 pre podne »
800 000 hiljada neyaposlenih, da li su u toj  brojci i neyaposleni,otpusteni  instruktori i skole koje nisu mogle da finansijski prate  zahteve zakonodavca ? Da li  se zna koliko je skola  zatvoreno i koliko je  instruktora ostalo bez posla?

robyn

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 72
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #25 poslato: Mart 07, 2014, 11:43:18 posle podne »
 ja sam sreo jednog doskora  savetnika ministra saobracaja, pitao sam ga sta ce biti sa n.zakonom ako oni dobiju izbore (sns).  verovatno hoce. Rekao mi je da se ne brinem , jer ce odma krenuti u izmene. Oni su imali radne grupe i spremali izmene ali ih niko nijje uvazio! Ostaje da se nadamo da nas nece slagati

gedza

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 29
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #26 poslato: Mart 08, 2014, 09:22:11 pre podne »
Sad ih hvatajte pred izbore, jel kad oni sednu ponovo u fotelje i u tamne automobile kako kaze jedan moj prijatelj,odande se sve zaboravi i ne vidi se patnja naroda iz besnih limuzina.Ako sad nesto ne preduzmete,zaboravite.Vidite da oni sve smisljeno rade, na kurvanjski su sve doneli i sproveli kad su vec dosta njih ispunili uslove nece od svega biti nista jer ipak je ovo Srbija.Jedino da molimo boga,da opet dodju Turci oni su limunada spram ovih.Nema Srbiji boljitka, ne znaju nasi ljudi da vode ovaj napaceni narod.Kako samo ne vide muku naroda, svi se mucimo a oni se voze i arce nase pare.Koliko samo ministarstvo zdravlja ima sluzbenih vozila i pricaju nam price.Deca umiru, ali interes,luksuz i glamur politicara i njihovih poltron-saradnika je isred svega.Nema vise reci kojim bi se iskazalo zlo koje nam nanose.Zato ne zanosite se, niko nece nista uraditi za narod,vec za sebe.Dok pojedinci ne odu iz Mupa i ostalih institucija nema nade za auto skole,nista se nece promeniti dok oni kroje kapu.

xl

  • Gost
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #27 poslato: Mart 12, 2014, 06:07:35 posle podne »
Ako je neko u nekoj stranci daj pitajte, hoce li se neko i za nas brinuti ? Ili nam nema spasa. Koliko ce  nas opet zatvori sa kompjuterima, video nadzorima i tahografima, a svi kazu ma videces od toga nema nista. Ja bogami video da su do sada SVE TRAZILI . :o :o :-X :'(

mrkiboy74

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 155
    • Pogledaj profil
Odg: Softver, računari i poseta MUP-u
« Odgovor #28 poslato: Mart 13, 2014, 10:59:52 posle podne »
Čime se vi ljudi zanosite ? Kakvi crni izbori i pomoć nazovi političara a ustvari kočničara svega mogućeg što se zamisliti može. Oni nama obezbediti neće ništa osim poreza i nameta, a mi njima poslanička radna mesta i plate od 1000e pa naviše.. Svejedno je ko će da pobedi, svi oni imaju istog gazdu..