Autor Tema: Peticija za poligon  (Pročitano 7366 puta)

Goca more

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 18
    • Pogledaj profil
Peticija za poligon
« poslato: Maj 02, 2014, 10:11:51 pre podne »
Peticija za poligon
Kolege…razmislite o ovoj ideji:
Od oktobra smo bez ‘’odgovarajućih poligona’’ -problemi sa dimenzijama, vlasništvom (auto škole moraju same da se izbore oko dokazivanja vlasništva, da imaju dokaz da su ugovor za poligon zaključili sa vlasnikom…itd.,itd.,da ne duljim jer opšte je poznato sa kakvim se problemima susrećemo oko poligona).
Prema Zakonu su auto škole dužne da obezbede poligon…
U čl.206. stav 1.Zakona stoji da je osposobljavanje kandidata za vozače djelatnost od opšteg interesa. Uzevši u obzir ‘’opšti interes’’, a s obzirom da se pokazalo da je u današnjim uslovima nemoguće obezbediti poligon kakav se traži, I pod uslovima koji se zahtjevaju, trebalo bi obavezu obezbeđivanja poligona ‘’prevaliti’’ na državu, lokalnu zajednicu…
Pogledajte na Peticija24.com, kako su se studenti izborili za svoj zahtjev potpisivanjem peticije putem interneta, došli do skupštine, nadležnog odbora I najvjerovatnije sa uspjehom.
Mozda nije loše da se na vreme pokrenemo, da pored poligona putem peticije zahtjevamo/predložimo još neke izmjene.
Meni je na pamet pala ova ideja...sta mislite? Ima li neko jos neku ideju...Ima li neko ko se bolje razumije u ove ''relacije'' i da odgovori da li je nesto ovako izvodljivo...
Pozdrav

A peticija se vezuje za opšti interes:
1. P E T I C I J A
Šta je peticija?
Peticija je pismeno obraćanje kojim grupa građana/ki traži od organa javne vlasti da pokrene postupak ili preduzme meru ili radnju iz svoje nadležnosti.
Šta je pravni osnov peticije?
Ustav Republike Srbije. Pravo na peticiju je Ustavom zajamčeno ljudsko pravo utvrđeno članom 56 Ustava Republike Srbije. “Svako ima pravo da, sam ili zajedno sa drugima, upućuje peticije i druge predloge državnim organima, organizacijama kojima su poverena javna ovlašćenja, organima autonomne pokrajine i organima jedinica lokalne samouprave i da od njih dobije odgovor kada ga traži.
Da li je peticija oblik kolektivnog obraćanja građana i kojim organima se podnosi?
Peticija jeste kolektivno, grupno obraćanje građana određenom organu, pre svega predstavničkom telu u cilju rešavanja određenog pitanja od užeg ili šireg društvenog interesa, odnosno opšteg interesa na nacionalnom ili nižim nivoima vlasti. Iz Ustava Republike Srbije, međutim, proizilazi da se ona može uputiti ma kom državnom organu, organizaciji kojoj je povereno vršenje javnih ovlašćenja, organima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave. U Srbiji znači, peticija ne označava samo mogućnost obraćanja skupštinama kao predstavničkim telima na svim nivoima vlasti, već i drugim pomenutim organima.
Šta bi trebalo da sadrži peticija?
Forma peticije nije određena zakonom. Pošto peticija nije isto što i narodna ili građanska inicijativa, forma peticije ne mora biti tako „stroga“ kao što je to slučaj sa zahtevom za pokretanje zakonodavne inicijative. Zato bi peticija trebalo da sadrži samo nekoliko osnovih elemenata: 1) naziv organa kome se peticija upućuje; 2) ustavni osnov za podnošenje peticije sa zahtevom da se na peticiju odgovori; 3) jasno formulisan zahtev, predlog i sl. podnosilaca; 4) objašnjenje zahteva predloga i sl. podnosilaca predstavke, ako je to potrebno; 5) ime i prezime potpisnika, njihov potpis i adresu stanovanja (svaki drugi podatak s obzirom na formu peticije ne bi bio neophodan); 6) ako se od organa javne vlasti traži da odgovori na peticiju, jasno naznačenje ovog zahteva; 7) ime i prezime, potpis, adresu i jedinstveni matični broj lica koje je pokrenulo peticiju – zastupnika drugih potpisnika povodom konkretnog zahteva.
Šta bi peticija mogla još da sadrži?
U eri informacionih tehnologija, kada se od organa traži odgovor, zastupnik potpisnika peticije mogao bi da u peticiji navede i druge podatke, kao na primer broj fiksnog i mobilnog telefona ili i-mejl adresu.


monstrum

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 150
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #1 poslato: Maj 02, 2014, 04:54:12 posle podne »
Svaka Auto skola koja je ostala da radi i koja se nije ugasila je svesna sta ih je cekalo a tako i u vezi poligona ko hoce da nastavi sa obukom neka i pravi sam poligon ili se udruzite pa napravite zajednicki i ne trebaju vise nikakve izmene i dopune. Dokle vise Ili ulazite pravite i nastavite sa tim poslom ili ugasite skolu ako nisre sposobni kakvi vise dogovori i kompromisi i povlastice!!!

zoranmilic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 30
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #2 poslato: Maj 02, 2014, 10:25:47 posle podne »
tako je MONSTRUME .SVAKA TI JE NA MESTU !!!

Goca more

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 18
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #3 poslato: Maj 03, 2014, 11:45:42 pre podne »
Ne bi trebalo da dajete negativne komentare sa ovakvim ''tonom'' ako ne znate koga kritikujete. Pošto sam ja dala ideju vi ste napisali da ''ugasim školu ako nisam sposobna''. Otkud vi znate ko je koliko sposoban za ovaj posao, osim ako ga licno poznajete. A mene ne poznajete. Ukoliko držite auto školu ili ste instruktor, pitam ja vas šta ste vi uradili. Kolege u mom gradu znaju da sam ja dala maksimalan doprinos u sređivanju našeg poligona (tumačenje novih pravilnika, označavanje poligona, nabavljanje i postavljanje znaka na ulazu u poligon...); rješila sam nove testove među prvima u Srbiji (s ovom činjenicom je upoznat i ''vrh''Zajednice, odnosno Komore), a svoj doprinos sam dala i pravljenju testova koji su na sajtu Zajednice (na njihovu molbu) i jedan od najposjećenijih sajtova na kome kandidati vježbaju testove koristio je testove koje sam riješila; svoj doprinos dala sam i prilikom licenciranja/polaganja ispita za ispitivače (sa čime su upoznate prije svega moje kolege u okrugu) itd.,itd.,itd. A vi kažete da zatvorim školu jer nisam sposobna. A ako mislite na finansijsku sposobnost, opet vam kritika nije na mjestu. Nije bitno ''koliki ste i koliko moćni'' nego ''kakvi ste i koliko ste spremni da date''.  I nije mi bila namjera da se hvalim, jer da sam to htjela i dosad bi se ovo znalo.
A sto se tice mog predloga za peticiju za poligon (a mozda i za jos neke stvari), mislim da bi se i sam zakonodavac, ili onaj ko je konkretno predlozio odredbe u vezi sa poligonom i sam složio da je poligon trebao da bude ''problem'' lokalne zajednice (a one koje nisu u mogućnosti da se same izbore, problem države)...nego...il se nije sjetio tog rješenja...il nije smio da se sjeti...il nije znao koliko ćemo problema imati sa ovakvim rješenjem kakvo je sada.
Kažete da napravi svako svoj poligon, ili da se udružujemo – treba naći lokaciju, pribaviti dozvole, rješiti pitanje vlasničke strukture...ko će biti vlasnik...ili suvlasnici...kako će se plaćati takse, obaveze, porezi, ko će biti odgovoran za sve i svašta...šta ako se neka škola ugasi, a ne izmiri svoje obaveze iz ovog ili onog ugovora...pa ja bi vam do sutra mogla pisati probleme koji mogu nastati iz takvog rješenja. A opština treba samo da donese odluku, na ovaj ili onaj predlog ili inicijativu ili šta već...radi...recimo unapređenja grada i sl.da neku pogodnu lokaciju pretvori u poligon,asfaltira, obilježi...a auto škole bi plaćale mjesečni zakup, a pare od zakupa da idu...recimo...za unapređenje bezbednosti djece u saobraćaju i tome sl.
A ako niste vlasnik škole, odnosno instruktor, onda je suvišno da vama ovo objašnjavam jer niste kompetentni za ovu temu. Ako niste u ovom poslu, nego ste kandidat ili treba neko da vam se obučava, onda kada se upisujete vodite računa ''kakva je auto škola i koliko je spremna da da'', a ne ''kolika je i koliko moćna'', a u skladu sa vašim komentarom ''koliko je sposobna da napravi svoj poligon''.
P.S. Više od ovog negativnog komentara brine me broj ''čitanja bez komentarisanja''



monstrum

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 150
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #4 poslato: Maj 03, 2014, 01:47:15 posle podne »
Svako ima pravo da kaze sta hoce i sta misli na forumu ako ste osetljivi i ka srcu uzimate sve Goca more morate uzeti odredjenu terapiju,a to sto hocete da cujete drugi i pozitivni odgovor je vas problem, ::)Ali po pisanju reko bi da niste rodjeni i niste dugo u Srbiji i dosta mi je ti Mocnih i koji su margarin u svakom kolacu ja se zalazem za ovo ja se zalazem za ono i sve su dali od sebe ma dajte molim vas onda nemojte kukati vise radite svoj posao budite gazda i placajte i ispostujte sve sto se od vas trazi cemu sad DRAMA lepo biti i Vlasnik i instruktor kad je posla bilo preko glave a Niste slusali Petra lepo vam je govorio i savete davao pa kako je on lepo resio poligon u svom gradu tako mozete i vi samo dramatizujete ugledajte se na coveka i bolje da se uzmete posla da edukujete vise kandidate i bolje da ih naucite da voze i onako se mnogi zale na vas.....

monstrum

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 150
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #5 poslato: Maj 03, 2014, 05:40:53 posle podne »
Shomimane opusti se uz pesmu....https://www.youtube.com/watch?v=EHkozMIXZ8w The monster

moša

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #6 poslato: Maj 03, 2014, 05:53:00 posle podne »
Po starom Srpskom običaju,svi hoće sve i na kraju niko neće ništa.
U se i u svoje kljuse se uzdajte dok možete,a posle kud koji mili moji.

razocarani

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 106
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #7 poslato: Maj 04, 2014, 10:33:54 pre podne »
Priéa se da ce od nove godine biti ukinuti poligoni.... Rekla kazala.... Ili opet ima istine... Navodno se po Beogradu, i to u visokim krugovima.... a dotle general radi...
http://www.kurir-info.rs/bruka-general-policije-dao-sekretarici-sluzbeni-automobil-clanak-1349493

monstrum

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 150
    • Pogledaj profil
Odg: Peticija za poligon
« Odgovor #8 poslato: Maj 08, 2014, 04:49:36 posle podne »
Izgleda su svi poceli da rade i svi imaju posla niko vise ne gubi vreme na forumu i nema pametovanja i filozofiranja vise konacno je krenulo na bolje!!!