Poštovane kolege,
na jučerašnjoj Skupštini doneli smo odluku da 17. aprila napravimo protesnu vožnju ulicama Beograda kako bi Vladi i pojedincima koji se bezbrižno nalaze u njoj pokazali nezadovoljstvo sa mnogim Zakonskim i podzakonskim aktima , koji za cilj imaju uništavanje malih i srednjih preduzeća koja se bave osposobljavanjem kandidata za vozače, a nikako stvaranje budućih bezbednih i obučenih vozača što bi svima trebalo da bude cilj.
Napominjem da sam za svako unapređenje u procesu obuke, za maksimalnu zaštitu kandidata, samih Auto škola, svih zaposlenih u procesu osposobljavanja i ispitivanja, i samih građana koji imaju bilo kakvu sadašnju ili buduću saradnju sa istim.
Prvo ću krenuti od nas-to je ono što je najveći problem:
1. SPREČITI KORUPCIJU NA POLAGANJU TEORIJSKOG ISPITA
2. SPREČITI KORUPCIJU NA POLAGANJU PRAKTIČNOG ISPITA
3. U SARADNJI SA MUP-om RAZOTKRITI SVE AUTO ŠKOLE KOJE NE VRŠE TEORIJSKU OBUKU
4. U SARADNJI SA MUP-om RAZOTKRITI SVE AUTO ŠKOLE KOJE NE VRŠE CELU ILI DEO PRAKTIČNE OBUKE
5. ZAŠTITI ISPITE KAO JEDINO MERILO ZNANJA I RADA U AUTO ŠKOLAMA
6. RADITI NA UNAPREĐENJU ZNANJA KADRA KOJI SE BAVI OSPOSOBLJAVANJEM I ISPITIVANJEM
7. KAO JEDINI ŠKOLOVANI I OBUČENI KADROVI BITI NOSIOCI SVIH ZAKONSKIH I PODZAKONSKIH AKATA U VEZI SA OSPOSOBLJAVANJEM
8. .......
Moramo biti realni i iskreni,priznati da u Auto školama ima mnogo ljudi koji ne zaslužuju da budu tu gde jesu i da mi ne želimo da budemo njihovi taoci. Zbog takvih svi zakoni i pravilnici prevršuju svaku meru i pitanje koje često postavljam samom sebi je : ŠTA JE SLEDEĆE?!
Što se tiče dvojice,trojice ljudi koji donose ovakve Zakone i iste primenjuju demonstracijom sile nad nama i svojim podređenima voleo bih da razmisle o sledećem :
1. DA LI STE DOBILI ŽELJENE REZULTATE U PROCESU OSPOSOBLJAVANJA PRIMENOM DONETIH ZAKONA I PRAVILNIKA?
2. DA LI BI JAVNO POTPISALI ISTE I TIME BILI ODGOVORNI PREMA GRAĐANIMA I PRAVNIM SUBJEKTIMA?
3. DA LI STE POMISLILI DA MEĐU LjUDIMA U PROCESU OSPOSOBLjAVANJA IMA I ONIH KOJI ZNAJU KAKO SE TO RADI I ISKORISTILI NJIHOVO ISKUSTVO I ZNANJE?
4. DA LI STE IKADA POMISLILI DA POSTOJI I DRUGI NAČIN?
5. DA LI MISLITE DA TREBA DA BUDEMO UDRUŽENI ILI DA SE GLEDAMO PREKO „NIŠANA“?
6. ......
Jedan profesor prvog dana na fakultetu u amfiteatru nam je svima postavio pitanje, koje ću dok sam živ pamtiti i primenjivati :
„ZNATE LI KO ĆE OD VAS POSTATI INŽENJER? ONAJ KOME PRIČAŠ O PROBLEMU,A ON TI GOVORI O REŠENJU“
Ne vidim skorije rešavanje problema za :
• same građane,koji u sve većem broju upravljaju motornim vozilom ili bez dozvole za upravljanje ili bez dozvole za upravljanje određenom kategorijom vozila
• same Auto škole koje u moru propisa i depeša ne mogu da se izbore sa propisima, u moru ulaganja i nelogičnih zakonskih odredbi sa finansijama
• samog MUP-a u nadmudrivanju sa kriminalcima u procesu Osposobljavanja
Nažalost, u ovoj zemlji mnogi su na ulicama i protestima dobili svoja prava ili je tek tada neko počeo da razmišlja o njima. Ako je to naš sledeći put, ja ću biti tamo da branim čast poštenih instruktora, predavača i ispitivača u procesu osposobljavanja.