Autor Tema: 25 ОКТОБАР  (Pročitano 16722 puta)

signalovac

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 6
    • Pogledaj profil
Odg: 25 ОКТОБАР
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 30, 2015, 11:18:29 pre podne »
Mozemo nalepiti ono malo ogledalce za mrtav ugao.60cm2.mora biti slobodne povrsine na bocnom retrovizoru posle leplenja dodatnog retrovizora za mrtav ugao.To sam zvanicno dobio od Mupovca koji mi je bio u nadzoru....

moša

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
    • Pogledaj profil
Odg: 25 ОКТОБАР
« Odgovor #16 poslato: Novembar 02, 2015, 11:56:25 posle podne »
*60cm2.mora biti slobodne povrsine*
Voleo bih da vidim kako će da preračuna tu ovalnu površinu na terenu,eksperti matematički će raditi proračune...

Izvod iz pravilnika o uslovima koje mora da zadovilji vozilo u saobraćaju na putu.

4. Uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost
Član 71
Pod uređajima na vozilima koji omogućavaju normalnu vidljivost u saobraćaju na putu, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se:

1) vetrobran i spoljna prozorska okna kabine i karoserije;

2) uređaj za brisanje vetrobrana (u daljem tekstu:brisač vetrobrana);

3) uređaj za kvašenje spoljne strane vetrobrana (u daljem tekstu: perač vetrobrana);

4) ogledalo koje vozaču omogućava osmatranje puta i saobraćaja (u daljem tekstu: vozačko ogledalo).
Član 75

Vozačko ogledalo na motornom vozilu mora biti ugrađeno i izvedeno kao najmanje:

1) jedno vozačko ogledalo na traktoru vrste T1 i putničkim vozilima sa najviše dva sedišta, kao i na motociklu koji je proizveden, odnosno prvi put registrovan nakon 1. januara 1970. godine.

2) dva vozačka ogledala na motociklu, ako je motocikl prvi put registrovan u

Republici Srbiji nakon 1. jula 2011. godine, i na traktoru vrsta T2 do T5 kao i na turističkom vozu;

3) dva vozačka ogledala na putničkom automobilu sa četiri ili više sedišta, od kojih je jedno smešteno unutar karoserije, a drugo izvan karoserije na levoj strani vozila;

4) dva vozačka ogledala na autobusu, putničkom automobilu koji vuče kamp prikolicu i trolejbusu sa obe spoljašnje strane prednjeg dela ovih vozila i jedno vozačko ogledalo unutar karoserije;

5) dva vozačka ogledala na teretnim vozilima sa obe spoljašnje strane prednjeg dela tih vozila.

Vozačko ogledalo mora biti homologovano i ugrađeno prema jednoobraznim tehničkim uslovima.

Vozačko ogledalo mora biti postavljeno tako da vozaču omogućava osmatranje puta i saobraćaja iza vozila, odnosno skupa vozila, i kad se u vozilu nalazi najveći dozvoljeni broj lica, odnosno i kad je vozilo natovareno. Vozačko ogledalo mora biti zglobno vezano za ležište svog nosača tako da se može postaviti u bilo koji položaj radi osmatranja puta i saobraćaja iza vozila i da u postavljenom položaju ostane i pri normalnim potresima za vreme kretanja vozila. Vozačko ogledalo postavljeno unutar karoserije vozila vrste M1 mora se nalaziti na mestu na kome ga vozač sa svog sedišta može podešavati rukom.

Površina vozačkog ogledala mora imati takve optičke karakteristike da ne prouzrokuje znatniju deformaciju slike i boje predmeta i da nije podložna štetnom dejstvu atmosferskih prilika.

Površina vozačkog ogledala koja reflektuje sliku može biti ravna ili blago ispupčena (konveksna) ili kombinovana. Radijus ispupčenosti površine vozačkog ogledala ne sme biti manji od 80 cm.

Površina vozačkog ogledala mora iznositi, i to:

1) ogledala smeštenog unutar karoserije i izvan karoserije putničkog automobila - najmanje 60 cm2;

2) ogledala smeštenih izvan karoserije ostalih motornih vozila - najmanje 150 cm2 ako im je površina ispupčena, odnosno najmanje 300 cm2 ako im je površina ravna;

3) ogledala na motociklu, motociklu s tri točka, lakom četvorociklu - najmanje 50 cm2.

Ako je na vozilu vrste M1, obzirom na konstrukciju karoserije, ili ukupno prigušenje svetla kroz zadnje staklo veće od 50%, neizvodljiva upotreba ogledala unutar karoserije tada takvo vozilo mora imati najmanje dva spoljna ogledala sa bočnih strana vozila.

Odredbe st. 5. i 6. ovog člana ne odnose se na vozila koja su proizvedena, odnosno prvi put registrovana pre 1. aprila 1971. godine.

Odredbe stava 1. tač. 3), 4) i 5) ovog člana ne odnose se na: putničke automobile do četiri sedišta i putničke automobile koji vuku kamp prikolicu, koja su proizvedena, odnosno prvi put registrovana pre 1. maja 1985. godine.

Po svemu ovome što ovde piše, ugradnjom dodatnih ogledala koja se lepe na površinu postojećih retrovizora se ne smanjuje njihova površina,a vidljivost mrtvih uglova se mnogo povećava zbog njihove konveksne površine.Pa sada neka mere i preračunavaju površinu a pravilnik kaže da se ugradnja dodatnih retrovizora ne smatra prepravkom vozila,pa samim tim i ne podleže premeravanjima.

vidakovicbogdan

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 34
    • Pogledaj profil
Odg: 25 ОКТОБАР
« Odgovor #17 poslato: Novembar 28, 2015, 11:06:31 posle podne »
Наш форум  у задњих месец дана ко'" заказивање термина у киоску.
Иде крај године,предлажем да се "освеже финасијске обавезе чланица" и да се подсетимо колике су месечне обавезе по раднику.Разлог за ово питање је што се код нас у ауто-школи Сигнал-обука из Ужица променио број запослених па бих да допуним већ измирене обавезе за 2015. годину.
Боћа Ужице