Autor Tema: prekoracenje u knjizenju?  (Pročitano 12555 puta)

instruktor

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 4
    • Pogledaj profil
prekoracenje u knjizenju?
« poslato: Januar 11, 2010, 07:55:02 posle podne »
Kolege, imam problem sa knjizenjem, zapravo, nadlezni organi koji su dosli u kontrolu, pisali su mi kaznu zbog prekoracenja, knjizio sam po 8 casa dnevno, i u tih 8 casa nemam po 2 na poligonu.Da li je imao neko takav problem, jer su mi rekli da se to na sudu moze odbraniti?Kolege iz susednih regiona oduvek knjize po 8 casa i nikada nisu imali problema, jer je, kao sto kazu, to kod njih dozvoljeno.Imate li kakav savet?HVALA

soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Odg: prekoracenje u knjizenju?
« Odgovor #1 poslato: Januar 11, 2010, 09:56:22 posle podne »
Koliko ja znam jos uvek se knjizi po 6 casova, jer jos uvek vaze stari pravilnici. Od dana stupanja novih pravilnika na snagu, prica se, da ce se knjiziti 8 casova(bez obzira da li je gradska voznja ili poligon). To se prica, jer se jos uvek ne zna nista u vezi sa novim pravilnicima. Tako da sve u svemu, moje misljenje je, da ces TESKO odbraniti to na sudu jer, kao sto sam vec rekao, jos uvek vaze stari pravilnici a po njima je dozvoljeno max. 6 casova gradske voznje i max. 2 casa poligona.

Petar

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 319
    • Pogledaj profil
Odg: prekoracenje u knjizenju?
« Odgovor #2 poslato: Januar 12, 2010, 08:21:33 posle podne »
Колега,
направили сте пропуст, јер нисте пратили наша упутства или сте нови у овом послу.
Одредбе старог Закона су дефинисале право инструктору да управља возилом у обуци у трајању од 6 часова.
Пошто је ово било у колизији са радним временом и Законом о раду успели смо да се договоримо да инструктор има право да управља возилом 6 часова на јавном путу и 2 часа на полигону.
Такође смо се договорили да због права на прерасподелу радног времена и веома честих случајева, нарочито у зимском периоду, да не можемо да испунимо норму да се не прави проблем око недостатка слободног дана у току недеље у оваквим случајевима.
НАПОМИЊЕМ:  да су ово били договори и до сада нико није правио око тога проблем. Међутим, сада су се појавили, у неким срединама, инспектори који не знају за овакве договоре и покушавају да праве проблеме ауто школама које на тај начин врше обуку.
Међутим, ваш пропуст је тешко бранити, јер одступа и од Закона и од договора.
Тачно је да је новим Законом предвиђено да инструктор може у току дана та врши обуку у дужини од 8 сати (члан 227), али је проблем што се у ставу један користи термин ''сати'', а у ставу 3 ''часова'', па сада водимо битку да се то прецизира у Правилницима. Опет постоји проблем сукоба са Законом о раду који предвиђа могућност прерасподеле радног времена, те и то покушавамо да убацимо у Правилнике. Видећемо.
Очекујем да апелујете на ауто школе које нису чланице Заједнице ауто школа Србије да се учлане, јер ћемо бити још јачи.
Петар Рашета, дипл.инг.саобр.
секретар Заједнице ауто школа Србије.

instruktor

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 4
    • Pogledaj profil
Odg: prekoracenje u knjizenju?
« Odgovor #3 poslato: Januar 14, 2010, 10:45:31 posle podne »
Postovane kolege uvazeni gospodine RASETA. Drago mi je da postoji udruzenje i da uz vasu pomoc zastupamo nase interese. Vlasnik sam auto skole u malom mestu za koje vecina vas nije ni cula a o ovima sto su pisali zakon i da ne govorim. Posto sam vlasnik a ujedno i instruktor trudim se da savesno obavljam posao ,i da maksimalno spremam kandidate za samostalno upravljanje. Pozdravljam donosenje zakona ali vas molim postovane kolege i uvazeni gospodine Raseta ipak ste vi covek od struke za svoj komentar. Teoretska obuka u redu,prva pomoc ok.sve u cilju bolje obuke tako kazu pisci zakona.Teoretski deo ispita pre pocetka obuke pozdravljam.Ali molim vas,sta se odrazava na kvalitet moje obuke to da li ja imam jedan auto ili tri.Pa na pocetku sam rekao da zivim u malom mestu,nemam posla ni za sebe a kamoli za tri instruktora.Da li vam je mozda poznato da ce se pravilnicima nesto promeniti u vezi ovoga jer ovakav zakon uskracuje pravo na rad u malim mestima.Pa ne mozemo postovane kolege svi biti<MISKOVICI> i kako je kolega iz Kraljeva primetio u Srbiji izgleda postoji samo Bg,N.S,Kg i Nis.Po ovom zakonu ce verovatno svi tamo polagati vozacki ispit.

Petar

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 319
    • Pogledaj profil
Odg: prekoracenje u knjizenju?
« Odgovor #4 poslato: Januar 28, 2010, 09:23:34 posle podne »
Не могу да стигнем да редовно одговарам на сва питања са овог ФОРУМА, јер морам признати не отварам често ову страницу.
Да кажем нешто о вашем проблему.
Рад једног човека у обуци возача заиста неби био рационалан нити економичан за тог човека. Обука је један јединствен процес, а у једном човеку је заиста тешко скупити квалитете једног предавача, једног инструктора, једног испитивача, да кажем и једне теткице, секретарице, перача и мазача итд.
Закон је предвидео да школа мора имати најмање предавача, једног испитивача и три инструктора. Срећом за мање школе дао је могућност да неко од инструктора може бити у исто време и инструктор и предвача и испитивача. И ето најмање школе са три човека. Лично мислим  да ће и ово бити тешко оправдати, али тако је.
Зашто не рад са колегама. Где чељад није бесна ни кућа није тесна.
Размислите мало.
Рашета.


sasa69

  • Gost
Odg: prekoracenje u knjizenju?
« Odgovor #5 poslato: Januar 31, 2010, 03:02:42 posle podne »
ovo je sa početne strane  Ova stranica će nam poslužiti da na ovaj način prezentujemo naš rad, ističemo naše stavove, rešavamo naše probleme i branimo naše interese.
a ovaj citat je od 28.01.2010 :
Не могу да стигнем да редовно одговарам на сва питања са овог ФОРУМА, јер морам признати не отварам често ову страницу.

sada ja pitam Vas gospodine Rašeta kao da branimo interese kada ste nam odali jednu malu tajnu, a nacrte pravilnika još uvek izvalčimo iz nekih levih i desnih džepova.
ako su zakon, pardon nacrt zakona objavili, zašto pravilnik skriva - ju, - te, toliko, i kažete da je ono samo delić.
kako da damo sugestije i mišljenja kada nemamo ništa pred sobom, a ovu stranicu ili ti sajt ste napravili baš zbog prezentacije, obaveštavanja i tome slično?
Sa počtovanjem.

Petar

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 319
    • Pogledaj profil
Odg: prekoracenje u knjizenju?
« Odgovor #6 poslato: Januar 31, 2010, 07:40:27 posle podne »
Колега,
Нико ништа не скрива, ништа не извлачимо из било каквих џепова, али заиста немамо још ништа конкретно да објавимо.
МУП је напокон одлучио да нам повери део радног материјала да га наша Законодавно правна група анализира и да свој став и неко решење.
Материјал је заиста комплексан и треба га добро размотрити.У петак се наша група састала у Ковину и тамо смо обрадили један и по Правилник за цео дан.
Када будемо имали неки конкретан став нашег одбора све ћемо објавити на сајт и тада ћете моћи дати сви своје мишљење које ће нам бити драгоцено.
Ми се само надамо да ће МУП наше ставове узети за озбиљно, а не да се поиграју са нама као што су се поиграли са нашим професорима у вези Закона.
Зато смо на Управном одботру заузели став да, ако нас не схвате озбиљно, повучемо наше примедбе и решења за правилнике па нека сами раде, али тада ће и сами одговарати за последице.
Колеге,
будите мало стрпљиви.
Будите убеђени да ћемо Вас обавестити на време о свему шта урадимо.
Петар Рашета, дипл.инг.саобр.
секретар Заједнице ауто школа Србије