Sastanak u MUP 24.08.2018


  Dragi prijatelji,

već znate da je juče bio sastanak u MUP kojem su prisustvovali Arsov, Palavestrić i Ognjenović a ispred auto škola Dragan Jagodić, Milan Krstić i Mladen Rašeta.

Ispalo je da to nije sastanak, nego samo skup kako bi nam saopštili da neće biti ponovnog odlaganja odredbi vezanih za ABS, poligone i opterećenje vozila. I fino nam je saopšteno da moramo da se snađemo. Moram da citiram odgovor Nebojše Arsova na pitanje koliko će auto škola da prestane sa radom nakon 25. oktobra: "Ostaće dovoljno auto škola da sistem funkcioniše." - nakon ovoga je sve postalo jasno, mi i kandidati za njih nismo ljudi nego samo brojke jednog sistema.

Ali da ne dužim, evo u kratkim crtama po temema koje smo tamo dotakli:

POLIGON KAO JAVNA POVRŠINA može ali da se ogradi stubićima, označi znakovima i tablama kada se koristi poligon. Kada se ne koristi svi stubići treba da se uklone. - u suštini ovo je skoro pa nemoguće jer ko će dati odobrenje da se ogradi deo javne saobraćajne površine.

USPON može ka i do sada da bude montažni jer neće svi dobiti dozvolu da ga izgrade na sadašnjim poligonima.

VLASNIČKI listovi moraju biti ispravni, znači ako nemate potpise svih vlasnika poligona morate da ih nabavite.

SKRETANJE U NAZAD ZA E I F kategorije, mora da se izgrade sa dimenzijama koje su zacrtane u pravilniku bez obzira što imate manje vozilo za koje su dovoljne i manje dimenzije (ovo kažu da mora jer je tako u "direktivi")

TAKSA I UTVRĐIVANJE USLOVA taksa će biti pola od cele takse, a utvrđivaće sve uslove ponovo da bi proverili još jednom svoj rad o pre par godina, znači zaposleni, vozila, učionice, računari, poligon.

a sad one manje bitne stvari u ovom trenutku

PREVOZ SA SOPSTVENE POTREBE i ostele odredbe po zakonima o prevozu putnika i tereta, naši inspektori ovo ne kontrolišu nego inspektori ministarstva saobraćaja. Zaključeno je da greškom nismo izuzeti iz tih zakona, pa da moramo to od nadležnog ministarstva da tražimo da isprave. Uradićemo tako.

ISPITIVAČI IZ MUP biće u buduće lakše zapošljavani, i za to su doneli nove pravilnike i ispravili postojeće. Uskoro bi trebali da očekujemo da počnu da zapošljavaju nove radnike i da povećaju svima broj ispita i tako smanje gužve. Nadamo se da će ovo uspeti.

 

Z A K LJ U Č A K

U suštini, rečeno nam je da smo mi tražili odlaganje ovih odredbi i prethodnih dana ali moram da kažem da to u opšte nije istina. Nikad ni jedno udruženje nije tražili odlaganje nego samo ukidanje, a MUP je odlagao kako bi našao končno rešenje, ili možda održavao mir?

Takođe nam je na fin način rečeno da smo sami krivi za položaj jer su poreske kontrole dokazale da smo od države krali pa da sad nemamo prava da tražimo nešto nazad.

Za auto škole koje koriste poligon u Novom Sadu su nam rekli da i ako zakasne sa proširenjem saobraćajnih traka nije problem, par meseci nije strašno ako auto škola ne radi?
Za auto škole koje koriste poligon pored hale Pionir su rekli da su u velikom problemu i da njima ne mogu da pomognu pa će njih 14 morati ili da prestanu sa radom ili da potraže drugi poligon.
Iz ovoga sami možete da zaključite šta država misli o našem pravu na rad?
 

R E A K C I J A

Sad svi treba da dobro razmislimo kako i na koji način ćemo da se borimo za naše uslove rada i naše kandidate? Hoćemo li i dalje da budemo razjedinjeni, ili da konačno svi zajedno podržimo kolege koji neće moći da nastave sa radom?

Mladen Rašeta



Baner1