Brze informacije... 17.04.2020


Zbog čestih izmena pravilnika, odluka, uredbi i zaključaka otvorili smo viber grupu "Auto škole - Velika Grupa" na kojoj smo postovali sve informacije bitne za nas. Ko želi da se priključi viber grupi neka mi se preko vibera javi porukom pa ću mu proslediti link za pristup.

 

Malo su se sada slegle informacije pa hajde da ih pokušamo sortirati da vidimo kako i koliko možemo da radimo u ovim uslovima, napominjem da ovo važi na današnji dan, već sutra to može da se promeni:

 

1. dozvoljeno je raditi TO i TI, ali tako da se u prostoriji nalazi najviše 5 osoba, dakle na TI mogu da prisustvuju 3 kandidata, a na TO mogu da prisustvuju 4 kandidata. Sve osobe u ovoj prostoriji moraju da nose maske i rukavice, kao obavezno sredstvo zaštite na radu u ovim uslovima. Prostor pre svake grupe mora da bude dezinfikovan.

 

2. PO i PI možemo da izvodimo, naravno i ovde važe pravila o obaveznom nošenji maski i rukavica, kao i o dezinfekciji vozila nakon svakog kandidata. 

 

3. Noćna vožnja - veliki problem, postoji mogućnost da instruktor dobije dozvolu da radi u vreme zabrane kretanja, ali šansa da istu dozvolu dobije kandidat gotovo je nemoguća. Dakle - noćna vožnja u ovim uslovima nije moguća.

 

4. Rad u lokalima koji se nalaze u nekom tržnom centru u koje se izlazi sa unutrašnje strane, odnosno iz neke druge zatvorene prostorije. Ovaj način rada trenutno nije moguć.

 

U prilogu je fajl u koji sam ubacio dokumenta i zaokružio deo koji se odnosi na ovo iznad, pa da imate i argumetne ako vas neko pita.

 

Da li treba da radimo u ovim uslovima? Pitanje koje je veoma bitno, TO i TI se jako teško izvode jer u učionici može biti 4 ili 3 kandidata, što znači da rad mora biti u više grupa. PO i PI su veoma rizični jer smo u vozilu na malom prostoru, i često menjamo kandidate koji su mogući prenosioci virusa. 

Ako spadate u rizičnu grupu, onda obavezno izbegavajte obuku. 

Takođe, pojavio se kod većine i problem naplate časova i ispita jer kandidati zbog cele ove situacije ili nemaju ili ne žele da troše novac sada jer je budućnost neizvesna. Možemo dođi u situaciju da odvezemo puno časova, ali da ne uspemo da naplatimo iste.

Naravno i rad sa maskama i rukavicama je veoma naporan, a inspekcije rada su aktivnije obilaze firme i proveravaju uslove.

Zvaničan stav PKAŠS je da ne treba da radimo bar do maja, a u maju ponovo donosimo odluku.

 

O ekonomskim merama nekom drugom prilikom, ukratko ko ih prihvati ne sme da smanjuje broj radnika do 31.10.2020. osim u slučaju da je radnik radio na određeno vreme. Ukoliko radnik da otkaz morate nabaviti drugog. Za zaposlene koji rade na procenat radnog vremena, firma dobija sredstava srazmeno procentu na koliko radi kod vas.

 

Članarina za PKAŠS neće se obračunavati dok traje vanredno stanje.

 

Kad prestana frka oko virusa, imaćemo sastanak sa PKS i MUP-om, i nakon toga pravimo opet jedan veliki skup auto škola da sumiramo sve ovo što nam se dešavalo i odlučimo u kojem pravcu želimo da idemo.

 

Mladen Rašeta
063/59-95-95

 

 

11587154186-bitno za nastavak rada.pdf




Baner1