Izveštaj sa sastanka u USP od 26 maja 27.05.2015


U Beogradu je održan sastanak vezan za Izmene Zakona i Pravilnika.

Umesto mene sastanku su prisustvovali Milan Mudrinić i Vasa Židišić.

Nemam detaljnu informaciju, ali po njihovim kratkim informacijama UKRATKO je bilo ovako:

-iako je dogovoreno da će se razgovarati samo oko odlaganja predvidjenih rokova na sastanku se govorilo i o izmenama Pravilnika

-dogovoreno je da se rok za testiranje softvera produži do 1 januara, a da se prijavljivanje izvrši do 01 oktobra. Detalje neznam.

-o ostalim odlaganjima neznam detalje

-naši predstavnici su me obavestili da je na sastanku vladala konstruktivna klima i da su zadovoljni pristupom predstavnika MUPa

-očekujem pismeni Zapisnik sa sastanka, pa će naša Zakonodavno pravna grupa prići detaljinije predlozima za izmene Pravilnika. Kada dobijem Zapisnik detaljnije ću Vas obavestiti o svemu.

Rašeta.

 Na sastanku u Beogradu pored teme rokovi primene pravilnika raygovaralo se o izmeni kompletnih pravilnika odnosno pojedinih clanova. Taj predlog je pripremila grupa iz asocijacije auto škola.

Preneću vam najbitnije stvari u slobodnom prevodu a ne striktno po ćlanovima.
Što se tiće rokova mup je definisao termin 01.10. za ispunjenje uslova po pitanju raćunarske  opreme i to jedan centralni i min još tri  za polaganje. Naravno i kamera sa monitorom za  snimanje teoretskog dela ispita.
Kompiju ter za praktični deo je izbacen.
Posle tog datuma se moramo prijaviti za probni rad sistema a sa 01.01.2016 prelazimo na kompletno ISO sistem(kompijutrsko vodenje)
Prilikom cešljanja pravilnika bilo je dosta predloga a ja ću samo spomenuti one koji će verovatno biti usvojeni (po trenutnoj reakciji i komentaru gosp.Rebića ,Arsova i Nikolića ) i koje će oni uzeti u razmatranje.
Kod pravilnika o evidencijama trazeno je da se predefinišu izrazi nepropisno,netaćno i neuredno tako da svaka sitnica ne mora da znaći prijavu za školu.
Isto tako ce nam odobriti da kandidat na praktičnoj obuci može da se potpišeknjigu rada  na poćetku ćasa  kao sada na ispitu.
U pravilniku o ispitima predlog je da se prolaznost na testu smanji na 85 % ,da se na prakticnom delu za CE kategoriju izbaci radnja spajanje vučnog i prikljućnog vozila-zbog  vremenskog trajanja a nema svrhe.
Isto tako da se vremensko trajanje ispita u gradskim uslovima smanji na 15 min za B i 30 min za C kategoriju.
Razgovarano i o opterećenju na ispitu za C i E i stavovi podeljeni.
U pravilniku o obuci najviše primedbi je bilo na kodove i na komlikovano vođenje evidencija, nemogućnost preskakanja ćasa u okviru teme na teoriji odnosno dozvoljenim odsustvovanjem. Po njima sve to je uslovljeno kompijuterskim programom(ISO) koji to ne dozvoljava a oni se slazu sa nama i videće sta se moze
Po pitanju uslova za rad predlozeno kod vozila za obuku A kateg. jednostavno pripadaju toj vrsti kako zakon propisuje,da vozila za C katego. mogu biti prepravljani po poglede nadgradnje a poligone je duzna da obezbedi lokalna uprava.-znaci do daljnjeg  ostaju ovakvi.
Razgovor je bio prijatan i konstruktivan i nadamo se jos ovakvim skupovima.
Mudrinić Milan



Baner1