Sastanak - Čačak - izveštaj 14.02.2022


 

U subotu 12.02. u Čačku održan je prvi od predviđena četiri sastanka auto škola. Prisustvovalo je 32 vlasnika auto škola iz gradova koji se nalaze u okolini.

Teme su bile kao što je i predviđeno planom rada objavljenim ranije, član 307., dve godine zabrane rade, fiskalne kase i arhiviranje, cena obuke, PDV, kvalitet radnika i rada auto škola.

Svi smo se složili oko sledećeg:

1.       član 307. mora biti ukinut ili njegovo tumačenje jasno definisano

2.       2 godine zabrane rada, užasna odrednica, koja mora da se menja u zakonu

3.       cena obuke – mora da je definiše država jer mi trenutno nismo sposobni da je sami određujemo – predlog je da minimalna cena mora da bude najmanje 2300 dinara + PDV

4.       pokušaćemo da ponovo pošaljemo inicijativu za izmenu zakona o PDV-u i da mi upadnemo u grupu niže stope PDV koja je 10%

5.       što se tiče fiskalnih kasa čekamo još malo, dok ne vidimo stanje na tržištu i reakciju poreske na zahtev da se koristi besplatni softver. Takođe možda uskoro i udruženje dobije softver čiji razvoj smo jednim delom platili letos.

6.       moramo početi samostalno da povećavamo kvalitet rada i naše znanje jer jedino tako možemo da dobijemo poštovanje koje zaslužujemo

7.       sve ove gore zahteve ne možemo da isteramo u našu korist ako nismo svi složni u jednom udruženje i ako se ne pridržavamo odluka udruženja.

Atmosfera je bila veoma radna i konstruktivna, hvala kolegama koje su se potrudile da ne dužimo i ne trošimo energiju na nepotrebne stvari.

Ostale su nedovršene teme zajedničkog advokata kao i načina da delujemo jedni na druge da poštujemo odluke većine.

Naredni sastanak je u Nišu, plan je da to bude 19.02. ili 05.03. zavisno od mojih obaveza jer trenutno nisam siguran da ću uspeti da se organizujem za 19.02. U svakom slučaju svi kojima je Niš najbliže mesto neka budu u pripravnosti i prate vesti na sajtu.

Mladen Rašeta



Baner1