Sastanak MUP, ABS i PKAŠS - kratak izveštaj 10.03.2022


 Poštovane kolege, 

danas smo bili na sastanku u MUP povodom nekih tema koje ovih dana obrađujemo na sastancima po Srbiji, i da u isto vreme novog načelnika USP Slavišu Lakićevića upoznamo sa problemima koje imamo u obuci.
 

Sastanak je inicirala ABS a sve sa idejom da svi zajedno pokušamo da podignemo kvalitet obuke i bar malo utičemo na nove vozače da se klone nevolja.
 

Sastanak je prošao u veoma prijatnoj atmosferi, i moram da priznam da je moj lični utisak sa sastanka takav da po prvi put u MUP i ABS vidim saveznike u našem radu i kolege sa kojima možemo zajedno da ozbiljno utičemo na obuku kandidata.
 

Ali daćemo vremenu da presudi jesam li stekao pravi utisak. Da pređemo na teme koje smo obradili:
 

1. Član 307. - ostalo je da se proveri mora li ZOBS da se menja zbog njega ili možda postoji mogućnost da se samo definiše tumačenje do izmene zakona. Od načelnika smo dobili obećanje da više na prestupe neće gledati kruto i da će više obratiti pažnju na odluke koje donose po ovom stavu. U novom zakonu ovo bi trebalo da bude jasno definisano bez mogunosti raznih tumačenja. 

2. Cena obuke, odnosno definisanje minimalne i maksimalne cene, zajednički zaključak je da to mora da se završi što i to po principu kao kod tehničkih pregleda da je cena ista prema kandidatu bez obzira jel škola u sistemu PDV ili ne (hvala Joviši što se ovoga setio). Ostaje na nama da iznesemo naše predloge i računice, a onda zajedno sa njima da potražimo najidealnije rešenje.

3. Dve godine zabrane rada - stara tema, odavno prihvaćena kao nepotrebna od strane MUPa, danas potvrđeno da treba da se menja i da će ovo da se izbaci iz sadašnjeg ZOBSa čim se budu radile hitne izmene koje priprema ABS. Za ovo moramo čekati formiranje nove vlade.

4. ostale teme:
- po pitanju ukidanja poligona, iako Beograd ima najveći problem sa poligonima ovaj grad ujedno ima i problem sa realizovanjem ispita bez poligona pa o ovome treba razmisliti i naći neko dobro rešenje. 
- pisanje i ispravka pitanja na TI, trebalo bi da se poradi na ovome kako bi se napravila nova pitanja koja će bolje da oslikavaju znanje kandidata
- TO u školama sada je nezgodna jer rad predavača nije dovoljno fleksibilan kako bi predavanja prilagodili kandidatima i onome što predavači uče u ABS, pa je na predlog Nine iz ABS pričano o tome da se način rada malo promeni kako bi kandidati dobili najviše znanja
- ISO i problemi u radu, upoznati su ljudi iz MUP o ovome i rade na tome da se nađe rešenje, takođe Slobodan im je skrenuo pažnju na problem isticanja podrške za Internet Explorer i moguće probleme u radu KIOSKa i Jave o ovome nisu baš mnogo razmišljali i sada će se raspitati o mogućim problemima.

5. zadnja tačka sastanka je bila u isto veme i molba da ponovo počnemo da organizujemo skupove auto škola Srbije i da to bude zajedničko druženje auto škola, MUP-a i ABS. Ovo se i poklopilo sa našom pričom na sastanku u Čačku tako ostaje samo da to realizujemo.

Dogovoreno je da se ponovo vidimo za tačno 60 dana, i da to bude običaj da se viđamo svakih 60 dana i popričamo o radu.

Hvala svima koji su danas bili na sastanku, nadamo se sve boljoj saradnji.

Ako sam nešto zaboravio siguran sam da će me neko opomenuti pa ću dodati.

Mladen Rašeta



Baner1