STAV POVERENIKA 05.06.2015


Kolege,

primio sam odgovor poverenika vezan za izmene Zakona.

Поштовани г. Рашета,

 

У вези Вашег обраћања, првенствено указујемо на то да је надлежност Повереника у референтној области уређена чланом 44. став 1. Закона о заштити података о личности („Сл. гласник РС“, бр. 97/08 и 104/09 - др. закон, 68/12 – Одлука УС и 107/12, у даљем тексту: ЗЗПЛ), те да је Повереник надзорни и другостепени орган у области заштите података о личности и остваривања права на заштиту података о личности. Из наведеног разлога, Повереник не може да даје инструкције субјектима како да поступају у конкретним ситуацијама, нити да се унапред изјашњава о њиховим правима, пошто би на тај начин прејудицирао своју одлуку у евентуалном поступку по жалби, односно у надзору.

 

Повереник није надлежан ни за тумачење закона, као ни за давање обавезујућих мишљења о начину њихове примене. Ово стога, што Поверенику Уставом није дато право предлагања закона, те тако не може тумачити ни оне о чијој се примени стара (Закон о заштити података о личности и Закон о слободном приступу информацима од јавног значаја), нити без својства овлашћеног предлагача може упутити Народној скупштини предлог за доношење аутентичног тумачења одредби тог или неког другог закона.

 

Када су у питању нацрти закона који уређују питања заштите података о личности, на основу обавезе прописане Пословником Владе (Сл. гласник РС бр. 61/06 - пречишћен текст, 69/08 , 88/09 , 33/10 , 69/10 , 20/11 , 37/11 , 30/13 ) предлагачи овакве нацрте закона достављају Поверенику ради давања мишљења, што је био случај и са Нацртом закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима који нам је у два наврата  достављaн од стране Министарства унутрашњих послова.

 

У том смислу, Повереник је на достављене нацрте, у различитим фазама њихове израде,  дао предлагачу два мишљења, једно, дана 11.03. и друго, 18.05.2015. године.

 

Повереник је у датим мишљењима посебан акценат дао на обраду података о личности која се врши путем аудио-визуелног снимања износећи став да би требало преиспитати оправданост његове примене.

 

Како Вам не бисмо препричавали изнете ставове, у прилогу Вам достављамо оба мишљења.

 

Срдачно,

 

Радоје Гвозденовић

Сектор за информационе технологије

помоћник генералног секретара

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности

 

U prilogu dajem ova Mišljennja. Videćemo kako će se dalje odvijati situacija.

11433533309-I Misljenje-1 Poverenik.pdf


21433533309-II Misljenje-1 Poverenik.pdf




Baner1