Vanredna skupština PKAŠS 20.10.2014



Poštovane kolege,

U subotu, 18.10.2014.godine u Beogradu je održana Vanredna skupština Privredne komore auto škola Srbije u organizaciji prelaznog  tročlanog odbora koji je izabran na predhodnoj neuspeloj skupštini od 21.06.2014. godine.

Izveštaj sa ove Skupštine biće naknadno objavljen.

Na Skupštini je doneta samo jedna odluka, a to je da se ne prihvati ostavka generalnog sekretara Petra Rašete i da on i dalje nastavi da radi u PKAŠS

 

Kome treba podeljena Privredna komora?

Na sastanku se mnogo diskutovalo i raspravljalo i iz svih diskusija je provejavala neprijatna atmosfera o nečijoj želji da se podeli članstvo u Privrednoj komori. Kome je to potrebno? Članstvu i ideji na kojoj je formirano ovo udruženje sigurno NE.

Zbog toga što na predhodno održanim konsultativnim skupovima po ''ukrupnjenim regionalnim centrima'' nisam osetio snažnu i nesumnjivu podršku Privrednoj komori i rukovodstvu Privredne komore obećao sam članstvu da ću podneti ostavku, a to obećanje sam i ispunio podnevši ostavku na svoju funkciju na toj neuspeloj vanrednoj Skupštini od 21 juna 2014 godine. Ostavku su podneli i profesor Veselinović i Profesor Dragač na svoje funkcije.

Tada smo čvrsto zauzeli stav da treba pokušati sa novim ljudima posebno uzevši u obzir da je na jednom od tih sastanaka dat predlog  imena kadrova koji ''mogu'' da zamene postojeću rukovodeću garnituru u Komori. Dobili smo i obećanja i rokove i eto prošlo je bezmalo četiri meseca i dobili smo što smo dobili:

·         Ponovno, po kozna koji put, produženje rokova važenja pojedinih odredbi Zakona i Pravilnika i to samo onih koje MUP nije mogao da realizuje

·         Na iznenadjenje svih dobili smo i NOVA OGRANIČENJA I USLOVE u radu auto škola

·         Ne transparentnost rada u ovom periodu

Zaboravimo sve to. I dalje smatram da su neophodne promene i fluktuacija lica na rukovodećim mestima u Komori, ali je neoprostivo i nedopustivo da te promene vode ka urušavanju značaja Komore, podele i osipanja članstva u njoj i prestanka rada jedinog udruženja auto škola koje je legalno registrovano, okupilo dve trećine svih auto škola i delovalo s malim prekidima još od 1995 godine. Za udruživanja uvek ima dovoljno mesta.

 

Kako dalje?

Zbog ovih problema sam predložio predstavnicima prelaznog tela da na ovoj Skupštini predlože članstvu varijantu da se vratim obavljanju dosadašnjih poslova u cilju da se spreči gašenje Komore i prekid  njenog funkcionisanja u ovom periodu kada MUP i država preduzimaju aktivnosti vezane za donošenje novog Zakona i podzakonskih akata u ovoj obalasti iz kojih smo mi, zbog naše podeljenosti, isključeni.

Skupštini je prisustvovao neočekivano velik broj predstavnika regiona (samo Mačvanski i Severno banatski okrug nisu imali svoje predstavnike) koji su izglasali poverenje predhom rukovodstvu koje je dalo ostavke. Profesor Veselinović se izjasnio da želi da radi u Komori, ali pod drugim angažmanom i načinom saradnje. Ja sam prihvatio da nastavim da radim do završetka aktivnosti vezanih za donošenje Zakona ili do nove Izborne Skupštine koja se mora mnogo bolje organizovati i pripremiti i  čiji rezultati moraju obezbediti i garantovati  kontinuitet u radu Komore i jedinstvo članstva.

 

Aktivnosti koje je neophodno preduzeti u sledećem periodu:

1.      Insistirati kod nadležnih organa da se Komora aktivno uključi u donošenje Izmena Zakona (što je sada teško u ovom obimu učiniti, jer je radna grupa već formirana)

2.      Uputiti Zahtev Agenciji da se obezbedi aktivno učešće Komore u organizovanju i sprovodjenu unapredjenja znanja za pojedine licencirane radnike u ovoj oblasti, a koje su u nadležnosti Agencije

3.      Aktivirati Zakonodavno pravni odbor na eventualnom revidiranju naših Zahteva i predloga koje smo dostavili u predhodnom periodu

4.      Aktivirati rad Izvršnog odbora, radi efikasnosti u radu

5.      Organizovati zvanično formiranje nove mreže regionalnih centara komore u skladu sa smanjenim brojem auto škola koje su dobile dozvole za rad po regionima (Ukrupnjeni regioni, Predhodno treba definisati Pravila ovog organizovanja i to ona koja nisu definisana Statutom.). Na ovim skupovima izvršiti delegiranje u Upravni odbor Komore (Predhodno izmeniti broj članova)

6.      Raditi na omasovljavanju članstva i kompletan prelazak na elektronsku komunikaciju izmedju članstava u cilju povećanja efikasnoti u radu i funkcionisanju Komore.

7.      I dr

 

Poštovane kolege,

 

Zaboravimo podele. Udružimo se i učvrstimo naše redove. Samo tako imamo šansu da uspemo. Nemojte računati na brz uspeh i bezuslovno prihvatanje svih naših predloga i ideja, ali ako ih nemamo i ako ih na vreme ne predočimo odgovornim licima i telima države nemamo ni šanse da ih realizujemo.

 

DANAS sam uputio Dopis Načelniku Uprave saobraćajne policije gospodinu Vladimiru Rebiću koji dajem u prilogu.

 

U prilogu i:

·         Materijali koje smo do sada upućivali nadležnim organima i telima, a vezani su za izmene Zakona i Pravilnika.

·         Stručni rad na Simpozijumu u Boru (Prof. Kostić i Petar Rašeta)

 

11413829215-Dopis MUPu-20.10.2014.pdf


11413829248-KONCEPT izmene Zakona -ZASS.pdf


11413829275-Zakon o bezbednosti saobracaja na putevima-PRIMEDBE PAKSS.pdf


11413829309-Referat OBUKA,14.09.14.pdf


11413829328-BOR - prezentacija.ppt




Baner1