Autor Tema: Tumacenje zakona u pogledu predavaca  (Pročitano 21668 puta)

soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« poslato: Oktobar 23, 2010, 08:02:20 posle podne »
Pozdrav svima, evo nije me bilo dugo vremena pa rek'o da navratim da vidim sta ima novo  :)
Uglavnom pratim sve sta se desava u vezi autoskola sto preko sajta sto preko TV-a i vidim da jos uvek nema nista novo tj. da se cekaju pravilnici jos uvek.
Razlog sto sam zapoceo ovu temu je "tumacenje zakona" u pogledu uslova za predavaca - kako je gospodin Raseta stavio na sajt. Ja se ne bi tu slozio sa tim tumacenjem odnosno mislim da nikako ne moze da se izjednace strukovne studije i pravi Saobracajni fakultet. Ne ulazim u to gde se "bolje" radi i kako se radi (svako ima svoje misljenje). Koliko se secam (iskreno mrzi me da sada trazim po zakonu), predavac moze da bude neko ko je zavrsio visu saobracajnu odnosno saobracajni fakultet a ne strukovne strudije saobracaja. To sto je postavljeno da se izjednacava strukovni sa diplomiranim, ja licno mislim da "ne drzi vodu", iz jednog prostog razloga :zasto se strukovne studije ne priznaju kada neko hoce da konkurise za profesora saobracajne grupe predmeta  u nekoj saobracajnoj skoli, nego samo neko ko je zavrsio Saobracajni fakultet??
Naravno govorim o nekome ko konkurise za teorijskog predavaca. Iz jednog prostog razloga: sto po sadasnjem zakonu inzenjer strukovnih studija ne moze da drzi teoriju, dok diplomirani inzenjer moze.

Naravno nije mi zelja da nekoga uvredim, nego samo da se zna ko je sta zavrsio i ko sta moze da radi.
Moja dobra koleginica zavrsava strukovne studije saobracaja u Indjiji, i sada kao ona treba da bude na istom nivou kao i ja??? Jedino sto ide u njenu korist je to sto ima para pa moze da plati privatni fakultet, a o  njenim ispitima necu ni da govorim. Sve do jednog ispita je prepisivala. A najgore od svega je to sto su je profesori nekoliko puta hvatali, ali je nisu kaznjavali jer po njihovim recima "ONA JE TO DOOOBRO PLATILA, PA NEKA JE NEKA PREPISUJE".

Nadam se nekom dijalogu sada :)
Pozdrav

sasa69

  • Gost
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 23, 2010, 09:05:01 posle podne »
delim tvoje misljenje, jer ja od mojih 18.000.00, nisam mogao da zavrsim za menadzera saobracaja pa da budem isti kao i ti. ali ima ko je mogao. pa ce biti.
npr.
kolega zavrsava za saobracajnog menadzera, a bice glavni inspektor za saobracaj u opstini. mislim da nije u redu. ali je u DS i njemu se moze, bice inspetor za saobracaj u opstini. a po meni to nije ni blizu kao redovna saobracajni fakultet ili visa saobracajna sto je bila.

pozdrav.

volan

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 98
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 25, 2010, 11:54:46 pre podne »


  Zao mi je ali nisam mogao da otvorim tumacenje u vezi predavaca, ali  mislim da  kolege niste u pravu.
   Mislim da je prilikom donosenja ZOBSa , oni koji su pisali uslove za predavaca nisu bili u toku sadasnje strukture nacina studiranja. Posto ce sve preci na ,,Bolonju,, vase diplome sa saobracajnog fakulteta se nece uklapati u buduce konkurse. Inace  kada bi konkurisali sada negde u inostranstvu vasa diploma ne bi bila uzeta kao validna. Ako pozelite da radite u inostrastvu prevedite svoju diplomu na "bolonju". znaci jos jedna godina studiranja. sumnjam da cete to uraditi.


soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 25, 2010, 12:14:44 posle podne »


  Zao mi je ali nisam mogao da otvorim tumacenje u vezi predavaca, ali  mislim da  kolege niste u pravu.
   Mislim da je prilikom donosenja ZOBSa , oni koji su pisali uslove za predavaca nisu bili u toku sadasnje strukture nacina studiranja. Posto ce sve preci na ,,Bolonju,, vase diplome sa saobracajnog fakulteta se nece uklapati u buduce konkurse. Inace  kada bi konkurisali sada negde u inostranstvu vasa diploma ne bi bila uzeta kao validna. Ako pozelite da radite u inostrastvu prevedite svoju diplomu na "bolonju". znaci jos jedna godina studiranja. sumnjam da cete to uraditi.

Postovani kolega, evo da vam odgovorim. Prvo, zakon nije pisan pre 10 ili vise godina pa da "nisu bili u toku sa sadasnjom strukturom studiranja" kako ste napisali. Bolonja se kod nas primenjuje vec jedno 3 godine(ako ne i vise), a i nasa "Bolonja" nije to sto treba da bude, veruj mi. Drugo, kada bi bilo ko konkurisao negde u inostranstvu morao bi da nostrifikuje diplomu(retki su fakulteti koji su priznati bez nostrifikacije). Trece, dobro se zna kako se kod nas polaze na privatnim fakultetima(naveo sam vam samo primer moje koleginice). Cetvrto, ako je vec to isto zasto prilikom konkurisanja na mesto profesora u nekoj saobracajnoj skoli ne priznaju se diplome sa strukovnih studija vec samo sa fakulteta. I peto, ako vec moras da znas ja sam i zavrsio jos jednu godinu po "Bolonji" i sada imam zvanje magistra ( odnosno master po bolonji).

panic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 7
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 25, 2010, 01:12:49 posle podne »
Члан 221.
Предавач теоријске обуке мора да испуњава прописане услове и да има
дозволу (лиценцу) за предавача теоријске наставе.
Предавач теоријске обуке мора испуњавати следеће услове:
1) да има најмање вишу стручну спрему саобраћајне струке - смер
друмски саобраћај или високу стручну спрему друге струке и најмање
пет година радног искуства у области безбедности саобраћаја,
2) да има најмање три године возачку дозволу за возила В категорије,
3) да има положен стручни испит за предавача

Заиста не видим шта је овде спорно. Предавач мора да има најмање вишу стручну спрему, другим речима минимум је виша школа, а максимум није дефинисан, може да предаје и доктор саобраћајних наука (ако то жели). Значи закон прописује минимум за предавача а не бави се изједначавањем струковних инжењера и дипломираних или виших школа и факултета.

Што се тиче рада у просвети, струковни инжењер не може да се запосли као наставник у школи, али такође не може ни онај ко је завршио саобраћајни факултет по новом. Тражи се дипломирани инжењер - мастер или дипломирани инжењер који је завршио по старом (који су изједначени по правима). Такође мастер није Магистар, то није исто нити ће икада бити исто.
Да се вратим на просвету, за наставнике тј професоре у средњим школама тражи се завршен други степен високог образовања. Да ли ће они који заврше струковну специјализацију моћи да предају, највероватније да, али ће се то сигурно знати кад се донесе нови НОК (национални оквир квалификација), који се ради већ неколико година и једини кривац што није већ донесен је неспособна власт. Доношење НОК-а ће омогућити да се све систематизације и конкурси који излазе за државна и јавна предузећа буду усаглашени са новим начином студирања. 

Помињете и квалитет студирања, па наравно да варира од институције до институције, тако је свуда у свету. У западним развијеним земљама имате државне и приватне универзитете који су цењени, али такође постоји доста државних и приватних универзитета који су трећеразредни. То је нормална појава. Није ми баш најасније зашто би неко ко је завршио Саобраћајни факултет себе поредио или зашто би уопште се бавио неком приватном школом. Ама зна се колико која диплома вреди, али наравно друга је прича што је ово партијска држава где ако ниси "жут" заиста си грађанин другог реда (али то је нека друга тема).
Свако добро.


soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 25, 2010, 04:06:24 posle podne »
E pa kolega, sada ja moram tebe da ispravim. Prvo i prvo, za posao u osnovnoj ili srednjoj skoli NE TREBA da budes magistar iliti master nego je dovoljno da zavrsis osnovne studije tj. VII/1 stepen a NE VII/2. Za rad na fakultetu ili visoj skoli moras da imas VII/2 (i jos neke druge uslove).
Drugo, znam da master ili magistar nije isto, međutim po "Bolonji" koju je nas kolega volan spominjao ti vise nemas magistar nego se to takoreći izjednačava sa masterom.
Trece, da li ce biti izjednacavanja strukovnih i diplomiranih inzenjera, i kada, to cemo videti ali sada (koliko ja znam) jos uvek nisu izjednaceni.Mozda gresim.
A mislim da nema svrhe spominjati nase fakultete i evropske ili svetske. Mi smo astronomski daleko od evrope i sveta, ali to vec nije ovde prica.
Pozdrav

panic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 7
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 26, 2010, 02:07:33 posle podne »
Драги колега, видим да ниси упућен у материју. Да би радио у средњој школи мораш да имаш диплому дипломираног инжењера, тј VII/1 или по новом да имаш завршен други циклус високог образовања (а то је мастер и специјалистичке струковне студије). То се данас тражи у сваком конкурсу за наставника у школама. Они који заврше основне академске студије по новом више не добијају назив дипломирани инжењер, дипломирани економиста, дипломирани социолог, већ инжењер, економиста, социолог итд. А саме стручне спреме не познају нови начин студирања и зато се чека нови НОК. Како ће бити дефинисани нови степени стручне спреме, то се још нагађа. У априлу ове године је савет за доношење НОК-а израдио свој предлог, и његову презентацију можеш погледати на овом линку:
nsvo.etf.rs/NQFS.htm

Што се тиче магистара, драги колега, одакле вам то да се они изједначавају са мастером. Да ли постоји нека одлука неке државне институције за коју ја не знам. Али знам да је Скупштина Републике Србије усвојила један акт којим се дипломирани(по старом) изједначавају са мастером (по новом) по правима. И то је степен VII/1, а не VII/2.
Како то изгледа данас:

Виша школа (по старом) - инжењер - VI
Основне струковне студије - 180 бодова - струковни инжењер - није јасно дефинисана стручна спрема
Основне академске студије - 240 бодова - инжењер - није јасно дефинисана стручна спрема
Специјалистичке струковне студије - 240 бодова - струковни инжењер - специјалиста - није јасно дефинисана стручна спрема
Факултет(по старом) - дипломирани инжењер - VII/1
Дипломске академске студије - мастер - 300 бодова - дипломирани инжењер - мастер - VII/1
Магистратура (по старом) - магистар - VII/2
Специјалистичке академске студије - 360 бодова - дипломирани инжењер - специјалиста - није јасно дефинисана стручна спрема
Докторске студије (и по новом и по старом) - Доктор наука - VIII

Професор Варагић се на свом блогу већ дуже време бави овом темом, па погледај да би ти било јасније.
www.draganvaragic.com/weblog/index.php/1417/kada-ce-se-konacno-definisati-strucne-spreme
www.draganvaragic.com/weblog/index.php/2056/kada-ce-se-konacno-definisati-strucne-spreme-ii
Свако добро.



soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 26, 2010, 02:50:43 posle podne »
E pa kolega da odgovorim i ja tebi sada. Kada ce se izvrsiti izjednacavanje (i da li ce se izvrsiti i na koji nacin) to je sada potpuno druga prica. Ja govorim o trenutnom stanju. A trenutno stanje je takvo da za posao u srednjoj skoli npr. srednjoj saobracajnoj NE MOZES  se zaposliti ako imas zavrsene strukovne studije. MOZES  se zaposliti ako imas zavrsen fakultet i to minimum VII/1 stepen (VII/2 je verovatno plus). Gde si ti video da traze VII/2 za srednju skolu-ne znam.
Kada sam govorio o izjednacavanju, nadam se da si video da je "izjednacavanje" bilo pod znakom navoda kao neko "prelazno" resenje. Po starom je bio magistar, a po novom bi trebalo da bude master(videcemo kako ce biti po novom NOK-u). Nigde ne pise a videcemo da li ce pisati. I sam si dole napisao magistratura (po starom). Neko kada zavrsi za mastera, ne moze da upise za magistra nego samo za doktora (iliti PhD). Po toj analogiji( u odnosu na stara zvanje treba da bude bachelor, master, PhD - po novom) odnosno po starom je (diplomirani, magistar, doktor). Ti izvuci zakljucak sada!
A to da li ce biti i kada pitanje je. Ne zaboravi gde zivimo.
Pozdrav

panic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 7
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 26, 2010, 04:59:21 posle podne »
E pa kolega da odgovorim i ja tebi sada. Kada ce se izvrsiti izjednacavanje (i da li ce se izvrsiti i na koji nacin) to je sada potpuno druga prica. Ja govorim o trenutnom stanju. A trenutno stanje je takvo da za posao u srednjoj skoli npr. srednjoj saobracajnoj NE MOZES  se zaposliti ako imas zavrsene strukovne studije. MOZES  se zaposliti ako imas zavrsen fakultet i to minimum VII/1 stepen (VII/2 je verovatno plus). Gde si ti video da traze VII/2 za srednju skolu-ne znam.

Када читам шта си написао не могу а да се не запитам да ли си ти уопште прочитао претходне моје поруке. Или можда мој српски језик није довољно разумљив. Да ли сам рекао да можеш да се запослиш у средњој школи са завршеним струковним студијама, па нисам, чак напротив то сам и нагласио у мојој првој поруци. Да ли сам негде написао да за средњу школу треба VII/2, па нисам ни то, већ сам у својој другој поруци нагласио да треба VII/1.
За рад у средњим школама мора де се испуњавају, између осталог, и услови из неког правилника (заборавих баш тачан назив) које је донело ресорно министарство и тамо је прецизирано да мора да се има најмање VII/1, тј или дипломирани по старом или мастер по новом. Мастер је VII/1, а ако ти неко тврди другачије знај да те лаже. Што се тиче магистара, њима ће бити дат рок до којег морају да докторирају, у супротном ће највероватније бити изједначени са онима који су завршили специјалистичке академске студије, које су изнад мастера. Па ако баш хоћеш да будеш у рангу магистра свакако можеш да упишеш још једну годину и да добијеш звање специјалисте, и то ти је то.

 



soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 26, 2010, 05:26:56 posle podne »
E pa ovako mozemo doveka.
Prvo i prvo, TI procitaj svoje poruke pa tek onda nesto reci. A inace u vezi magistara i mastera su mi rekli na fakultetu. Pa sada, ako lazu oni lazem i ja. A ipak verujem da oni bolje znaju od i od tebe i mene, zar ne? A ti malo pogledaj oglase koje se traze za rad u osnovnim i srednjim skolama, videces da nema nigde gde se traze master(ili su primeri veoma retki). A sto se tice magistara, cisto sumnjam da ce se vrsiti izjednacavanje. Ali opet, dok se ne donese zakon i usvoji, sve je ovo jos teorijski, zar ne?

panic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 7
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 26, 2010, 07:10:37 posle podne »
Teраш ме да цитирам сам себе.
Прво:

Што се тиче рада у просвети, струковни инжењер не може да се запосли као наставник у школи, али такође не може ни онај ко је завршио саобраћајни факултет по новом.

Друго:
Драги колега, видим да ниси упућен у материју. Да би радио у средњој школи мораш да имаш диплому дипломираног инжењера, тј VII/1 или по новом да имаш завршен други циклус високог образовања (а то је мастер и специјалистичке струковне студије).

Појашњење: Министарство просвете је донело Правилник о стручној спреми наставника и стручних сарадника у средњој стручној школи у којем стоји да наставници морају да буду најмање дипломирани инжењери. Ево и линка:
www.nastavniknazameni.in.rs/zakonskiuslovi.html
Школе су тражиле појашњење од министарства те је оно дало тумачење да наставник може да буде онај који је дипломиран инжењер - по старом или мастер - по новом јер је то исти степен стручне спреме - VII/1.
По томе они који заврше факултет по новом - основне академске студије у трајању од 4 године, не могу да предају у школама. Такође њихова звања нису дипломирани инжењер саобраћаја, већ инжењер саобраћаја.
Саобраћајни факултет у Београду крије ту чињеницу, а морам ти рећи да су те слагали у вези са мастер - магистар. Министарство је старије од факултета. Уосталом знам ја одлично те хохштаплере са саобраћајног, покушали су да у општем расулу у држави узму студентима још коју пару. Али зато ФТН у Новом Саду је доста коректан. Ево плана и програма за основне академске студије из саобраћајног инжењерстава:
www.ftn.uns.ac.rs/_data/planovi/2009/osnovne/s1.pdf
Видећеш да на страни број 2 стоји у рубрици звање: инжењер саобраћаја. То је за четворогодишње студије, а то Саобраћајни факултет у Београду није навео (који су разлози да се то крије?).

Данас Саобраћајни факултет врши замену диплома онима који то желе, једноставно стара диплома дипломираног инжењера за нову дипломираног инжењера - мастер (наравно ако се плати). Степен VII/1 у степен VII/1, Размисли зашто би ти неко поклонио VII/2. По старом 5 година студирања, по новом пет година студирања. Магистар 5+1 (или 2). Драги колега то једноставно није исто.



soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 26, 2010, 08:12:29 posle podne »
Kolega, veruj mi da ne mogu vise da se prepirem sa tobom. Ovako mozemo u nedogled. Ti navodis kako bi trebalo da bude a ja kako jeste u praksi. Kao sto sam rekao da li ce se to primenjivati i kada - videcemo.
Pozdrav

panic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 7
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 26, 2010, 08:22:06 posle podne »
Kolega, veruj mi da ne mogu vise da se prepirem sa tobom. Ovako mozemo u nedogled. Ti navodis kako bi trebalo da bude a ja kako jeste u praksi. Kao sto sam rekao da li ce se to primenjivati i kada - videcemo.
Pozdrav

Замена теза. У задњој поруци сам се бавио искључиво тренутним стањем ствари, а не футуром. И када изађе неки конкурс за средњу школу обично стоји овако:
"USLOVI: Kandidat treba da ispunjava uslove utvrđene Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 72/09) i Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama ("Službeni glasnik - Prosvetni glasnik RS", br. 5/91, 1/92, 11/04, 7/08 i 11/08); vršiće se prethodna provera psihofizičkih sposobnosti kandidata od strane službe za poslove zapošljavanja u Nišu. Kandidat uz prijavu treba da dostavi: dokaz o stručnoj spremi; uverenje o državljanstvu; izvod iz matične knjige rođenih."

А као што сам већ рекао министарство је дало своје тумачење услова. То је реалност, а не шта каже нека госпођа из студенске службе на Саобраћајном факултету.
Свако добро.



soks5

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 105
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 27, 2010, 12:34:58 pre podne »
Kolega, ako vec citiras nesto onda citiraj od pocetka do kraja a ne samo neki deo :).
Kao sto sam rekao nema svrhe ovako se vrteti u krug. Citaj od pocetka sta ti pises a sta ja i uocices sta ti ja govorim, nadam se?
Veruj mi da nemam vise zivaca a ni vremena da se prepiremo ovako.
Veliki pozdrav.

panic

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 7
    • Pogledaj profil
Odg: Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 27, 2010, 04:05:15 posle podne »
Да ти право кажем јасно видим на шта си циљао. Између нас постоји фундаментално неслагање, али ја то не бих назвао препирком, већ конструктивном расправом, или разменом мишљења или некако слично. Уосталом све је ово било ван теме, једва да смо се дотакли тумачења закона везано за предаваче у аутошколама, па би могли око тога да разменимо мишљење, јер ми није баш најасније шта теби тачно смета код овог и оваквог тумачења. Што се мене тиче ја имам "све време овог света" па кад пронађеш мало слободног времена и кад будеш вољан ти ми напиши појашњење.
Свако добро.