Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - soks5

Stranice: [1]
1
Obuka vozača / teorijska nastava
« poslato: Jun 10, 2012, 12:34:48 posle podne »
pozdrav svima. evo upravo sam počeo sa čitam nove pravilnike tj. pravilnike koji će se primenjivati od oktobra i opet mi nije jasan jedan deo pravilnika. konkretno radi se o Pravilnik o nastavnom planu autoškola član 16, stav 2 gde piše

"Centar za obuku vozača će nakon odslušane nastave iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima, a na zahtev kandidata i ranije, i izvoženih časova praktične obuke na poligonu ili drugom prostoru koji je za tu svrhu odobren, putem testa i na drugi odgovarajući način ispitati kandidata i utvrditi da li je stekao potrebno znanje za bezbedno izvođenje praktičnog dela osposobljavanja u saobraćaju na putu.
Na način propisan u stavu 1 ovog člana postupaće se i sa kandidatom za vozača koji se samostalno pripremao iz teoretskog dela osposobljavanja......"

E sada mi nije jasno. jel to opet daju mogućnost da kandidati ne moraju da idu na teorijsku obuku nego da se opet pripremaju sami kod kuće????
Toliko je bilo povika na teoretsko predavanje, te nema teorije, te mora da bude, te ko će da drži...... a sada opet ovo.
Da li to znači da ne moraju da imaju teorijsku obuku ili ne??
Molim vaše mišljenje.

2
Obuka vozača / Sta se desava sa pravilnicima
« poslato: Septembar 25, 2011, 06:22:24 posle podne »
kako se forum vratio u funkciju, taman sam se ponadao da cemo imati neke nove informacije u vezi primene novih pravilnika, ali koliko vidim nista od toga  :(
Ovim putem bih taman hteo da pitam gospodina Rasetu, a i ostale ako znaju, da li se zna kada pocinje primena novih pravilnika i da li ce to uopste biti do izbora?? Jer ako ne bude, ja licno mislim da nece biti jos dugo, dugo vremena.
Pozdrav

3
Obuka vozača / Tumacenje zakona u pogledu predavaca
« poslato: Oktobar 23, 2010, 08:02:20 posle podne »
Pozdrav svima, evo nije me bilo dugo vremena pa rek'o da navratim da vidim sta ima novo  :)
Uglavnom pratim sve sta se desava u vezi autoskola sto preko sajta sto preko TV-a i vidim da jos uvek nema nista novo tj. da se cekaju pravilnici jos uvek.
Razlog sto sam zapoceo ovu temu je "tumacenje zakona" u pogledu uslova za predavaca - kako je gospodin Raseta stavio na sajt. Ja se ne bi tu slozio sa tim tumacenjem odnosno mislim da nikako ne moze da se izjednace strukovne studije i pravi Saobracajni fakultet. Ne ulazim u to gde se "bolje" radi i kako se radi (svako ima svoje misljenje). Koliko se secam (iskreno mrzi me da sada trazim po zakonu), predavac moze da bude neko ko je zavrsio visu saobracajnu odnosno saobracajni fakultet a ne strukovne strudije saobracaja. To sto je postavljeno da se izjednacava strukovni sa diplomiranim, ja licno mislim da "ne drzi vodu", iz jednog prostog razloga :zasto se strukovne studije ne priznaju kada neko hoce da konkurise za profesora saobracajne grupe predmeta  u nekoj saobracajnoj skoli, nego samo neko ko je zavrsio Saobracajni fakultet??
Naravno govorim o nekome ko konkurise za teorijskog predavaca. Iz jednog prostog razloga: sto po sadasnjem zakonu inzenjer strukovnih studija ne moze da drzi teoriju, dok diplomirani inzenjer moze.

Naravno nije mi zelja da nekoga uvredim, nego samo da se zna ko je sta zavrsio i ko sta moze da radi.
Moja dobra koleginica zavrsava strukovne studije saobracaja u Indjiji, i sada kao ona treba da bude na istom nivou kao i ja??? Jedino sto ide u njenu korist je to sto ima para pa moze da plati privatni fakultet, a o  njenim ispitima necu ni da govorim. Sve do jednog ispita je prepisivala. A najgore od svega je to sto su je profesori nekoliko puta hvatali, ali je nisu kaznjavali jer po njihovim recima "ONA JE TO DOOOBRO PLATILA, PA NEKA JE NEKA PREPISUJE".

Nadam se nekom dijalogu sada :)
Pozdrav

4
Obuka vozača / Predavac
« poslato: Mart 04, 2010, 05:34:53 posle podne »
E sada, jedno pitanje tj. jedna nedoumica. Dok cekamo da vidimo sta ce sve biti u pravilnicima ja licno (a pretpostavljam i neki od vas) imam jednu nedoumicu. Tice se naravno predavaca.
Citajuci zakon, nisam mogao da zakljucim koji su sve uslovi za predavaca tj. svi uslovi su mi jasni sa izuzetkom jednog. U zakonu pise da predavac mora da ima minimum visu saobracajnu skolu(naravno drumski smer) ili visoku skolu nekog drugog smera(fakultet) i minimum 5 godina iskustva u oblasti bezbednosti saobracaja. Kasnije sam citao i neku verziju pravilnika ali ni to nisam video(mozda mi je promaklo, da ne gresim dusu). E sada pitanje.
Da li se tih 5 godina iskustva odnosi na sve ili ne? Odnosno, da li npr. neki diplomirani inzenjer saobracaja koji je diplomirao prosle godine moze da bude predavac ili ne?
Odnosno, da li se 5 godina iskustva odnosi na nekog ko je recimo diplomirao pravo, a hoce da bude predavac, mora da ima 5 godina iskustva u oblasti bezbednosti saobracaja?
Nadam se da ste me razumeli :)


5
Obuka vozača / obuka po novom zakonu
« poslato: Februar 16, 2010, 11:17:34 posle podne »
Znam da sam mozda malo dosadan ali me zanima, kao verovatno i vecinu vas, da li se zna da li obuka po novom pocinje od aprila(kako je i receno) ili ne? Da li se zna sta ce biti potrebno od opreme, pa da se to polako nabavlja??? Cujem da ce se nesto menjati u pravilnicima pa me zanima.
Hvala vam

6
Obuka vozača / novi zakon o bezbednosti saobracaja i autoskole
« poslato: Novembar 02, 2009, 05:11:31 posle podne »
Pitanja za sve. da li se zna nesto o novom ZOOBS-u tj. kako ce uticati na autoskole?
Da li ce postojati prelazni period?
Sta ce biti sa sadasnjim kandidatima?
Koliko ce biti nova cena obuke i to prakticna i teorijska obuka?
Ako bude prelazni period da li ce se za vreme prelaznog perioda primati kandidati po starom ili novom?

Stranice: [1]